Zondag 28/02/2021

Schietpartij Luik

Schutter Luik was mogelijk lastminutemartelaar

Benjamin Herman. Beeld Sudpresse
Benjamin Herman.Beeld Sudpresse

Een geradicaliseerde die in contact stond met Benjamin Herman heeft zijn straf uitgezeten, maar staat bekend bij inlichtingendiensten als iemand die andere gedetineerden radicaliseerde. Tegelijk lijkt het terroristisch motief van Herman voorlopig vooral een lastminutebeslissing.

Tijdens de raid gijzelde Herman een vrouw, maar hij spaarde haar toen hij hoorde dat ze een praktiserende moslima was. Haar getuigenis bevat meerdere elementen die wijzen op zowel een ideologisch als religieus motief. De man, sinds 2012 bekeerd tot de islam, riep tijdens de raid bovendien meermaals "Allahoe akbar" en viseerde de politie. IS noemt hem een strijder van het kalifaat.

Nog een reden waarom het federaal parket dit behandelt als een terreuronderzoek, zijn de inlichtingen van de politie van Luik en Staatsveiligheid dat hij in contact stond met geradicaliseerde personen.

Het gaat om twee mannen die Herman leerde kennen in de gevangenis en op de OCAD-lijst staan als Homegrown Terrorist Fighters. Yassine D. is gekend voor zware criminele feiten en radicalisme. Hij is een oude misdaadkompaan van Khalid El Bakraoui, een van de terroristen van 22 maart, en zit op de Deradex-afdeling, een aparte afdeling om geradicaliseerden te scheiden van andere gedetineerden.

Bidplek

Fouad B. is dan weer gekend voor het radicaliseren van gevangenen. Hij heeft een uitgebreid strafblad, waarvan enkele feiten publiek zijn. Zo overviel hij in Verviers samen met een kompaan een dame voor een gouden ketting. Een half jaar eerder pleegde hij een gewapende overval op een nachtwinkel in Verviers. "Ik was onder invloed van alcohol", verklaarde hij achteraf.

Fouad B. is intussen op vrije voeten en een vrome moslim. Zijn laatste celstraf liep ten einde in juli 2017. Op zijn Facebook-pagina poseert de 39-jarige Fouad B. met een prominente bidplek op het voorhoofd. "Zo'n bidplek is een statussymbool, want ze ontstaat door veelvuldig met het hoofd de grond te raken bij het bidden", zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen. "Het bewijst dat je systematisch meermaals per dag bidt."

"Niet iedereen met een bidplek is een salafist, maar vaak wel, en niet elke salafist is een gewelddadig extremist", zegt extremisme-expert Claude Moniquet.

Maar al in een nota van de Luikse politie uit september 2015 staat dat Fouad B. medegevangenen rond zich schaarde "van wie sommigen plannen zouden koesteren om naar Syrië te vertrekken na hun vrijlating of toe te slaan op Belgische bodem".

Hij woont nu in Verviers, de stad bij Luik, van waaruit verschillende Syrië-strijders vertrokken en waar bij het oprollen van een terreurcel in januari 2015 twee doden vielen. In oktober 2016 zette België een haatprediker uit Verviers het land uit, omdat hij in zijn preken dweepte met de Algerijn Mohammed Merah, die een aanslag pleegde in Toulouse.

Volgens gerechtelijke bronnen is Fouad B. ondervraagd door het parket en zegt hij geen rol te spelen bij de feiten. De vraag is of hij ook een rol speelde in de radicalisering van Herman. En of er wel sprake is van radicalisering. Zo is er geen testament of aankondiging teruggevonden.

Bovendien is Herman vlak voor de feiten misschien betrokken bij een mislukte overval en de hoofdverdachte in een moordzaak in de nacht voor de schietpartij. Herman zou een oude kompaan uit het drugsmilieu hebben omgebracht met een hamer. Verschillende getuigen zeggen hem gezien te hebben.

Laatste fase

"Het lijkt erop dat we staan voor iemand die in een proces van radicalisering zat, maar misschien nog geen terreurdaad wou plegen", zegt Moniquet. "Misschien is er in die nacht iets gebeurd dat tot de dood van zijn kompaan leidde en hij zich niet meer kon aanmelden bij de gevangenis. Hij wist dat er getuigen waren, had geen vooruitzichten meer en is afgegleden in de laatste fase van zijn radicalisering."

Het is mogelijk dat Herman, met zijn ruime strafblad, op zoek was naar een manier om zijn zonden weg te wissen door als een martelaar te sterven.

"Veel mensen worden pas in de gevangenis gerekruteerd voor het jihadisme en net met die belofte: 'bekeer u tot de ware islam en uw zonden zijn vergeven'," zegt Moniquet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234