Donderdag 17/10/2019

Schutter filmde alles

De man die in het Joods Museum drie mensen doodschoot en een vierde levensgevaarlijk verwondde, droeg wellicht een camera op zijn borst. Daardoor lijkt het erop dat de schutter Mohammed Merah kopieerde, de Algerijnse terrorist die in een joodse school in Toulouse drie kinderen en een volwassene ombracht én zijn daden filmde.

Een lange gang met een groot opschrift op de wand: 'Joodse levensroute en aanlegplaatsen'. Het is de gang van het Joods Museum in de Miniemenstraat aan de chique Zavelbuurt, hartje Brussel. Een man met een petje staat halverwege de gang. Hij heeft aan elke schouder een donkere tas bungelen. Achter hem rijden auto's af en aan voorbij de openstaande voordeur.

Daar, aan de ingang, is het beeld flou gemaakt. Omdat daar zijn eerste twee dode slachtoffers liggen, een Israëlisch koppel. Emanuel Riva (54) is op slag dood, zijn vrouw Miriam zal wat later overlijden (zie kaderstuk). De man met het petje stapt fluks door, tot aan een binnendeur. Hij valt de ruimte rechts, waar de balie ligt, meteen met gestrekte rechterarm binnen, schijnbaar met een klein handwapen. Hij hurkt en komt recht met een kalasjnikov. Hij vuurt en zet een paar stappen achteruit. Vrijwilligster Dominique Chabrier (60) en museummedewerker Alexandre Strens (24) worden buiten beeld neergekogeld.

Vervolgens bergt de dader zijn machinegeweer op in zijn tas. Meteen daarna grabbelt hij zijn beide tassen vast, stapt snel naar de uitgang om daar te vertragen. Hij verdwijnt zoals hij in beeld kwam: kalm. Het vrijgegeven videofragment duurt 28 seconden.

De politie weet uit deze en andere videofragmenten dat de verdachte - hij schoot al zijn slachtoffers in hoofd en keel - zaterdag een donkere pet droeg, lichtblauwe bovenkledij, een donkere broek en dito schoenen met lichtkleurige zolen. Hij werd in twee andere vrijgegeven fragmenten ook te voet gefilmd. Volgens de tijdsvermelding op de beelden was dat om 15.27 uur, of een goede 20 minuten voor zijn aankomst in het museum. De politie leidt uit de beelden af dat hij "zich soepel verplaatst, een middelmatige lichaamsbouw en een atletisch voorkomen heeft".

Voor zover bekend is zijn gezicht nooit duidelijk gefilmd. De politie zag daarom geen andere oplossing dan de beelden van de gefilmde verdachte vrij te geven. Omdat ze geen ander aanknopingspunt hadden en de dader nog altijd op vrije voeten is.

Gerechtelijke bronnen zeggen dat speurders er rekening mee houden dat de verdachte van het Joods Museum in Brussel zijn daden filmde. Naar verluidt ontwaarde men op de beelden een apparaatje op de draagriem van één van zijn tassen. Dat zou een borstcamera zijn. Opmerkelijk: Mohammed Merah, de toen 23-jarige Algerijn die in maart 2012 in Toulouse drie kinderen en een volwassene doodde in een joodse school, droeg ook een camera. In de dagen voor de aanslag op de school had Merah nog drie andere slachtoffers gemaakt. Merah filmde naar eigen zeggen al zijn gruweldaden en dreigde vlak voor hij door de politie doodgeschoten werd de beelden op het internet te plaatsen.

'Valse' verdachte

Nog geen half uur na de feiten in het museum had de politie een eerste verdachte opgepakt. Dat kwam omdat getuigen na de raid op het museum spraken over een donkere Audi A8 die hen was opgevallen. Eén getuige herinnerde zich de nummerplaat van de Duitse luxewagen. Nog geen 20 minuten later stond de politie in Jette rond die auto. De chauffeur was verdachte nummer één.

"De politie stond werkelijk overal: voor, achter, links en rechts van mijn auto. Minstens tien, allemaal met getrokken wapen", vertelde Gregory D. gisteren. "De politie schreeuwde dat ik op mijn knieën moest gaan zitten. Ze duwden me tegen de grond en boeiden me."

Op het politiecommissariaat op de Kolenmarkt, aan de Grote Markt in Brussel, zeiden ze dat hij opgepakt was voor die schoten. "Ik wist echt niet waarover het ging."

Gregory D. kreeg papieren zakken om zijn handen, wat gebruikelijk is om te onderzoeken of iemand recent een wapen afvuurde. De dertiger moest ook zijn dag reconstrueren. Hij vertelde dat hij als chauffeur werkt voor een limousinebedrijf. Vlak voor zijn arrestatie had hij een klant van het Mariotthotel naar het Hilton gebracht. Hij was daarbij langs de Miniemenstraat gereden, zei hij. Maar hij had niets opvallends gezien of gehoord. Even na 23 uur mocht hij beschikken.

"Ik kreeg excuses van de politie. Ze zeiden dat ik gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was." Het parket bevestigt zijn versie en beklemtoont dat hij geen verdachte is.

Jodenhater

Het Joods Museum reageerde dit weekend met een persbericht. "Het is een echte schokgolf die ons zaterdag trof. In dit stadium hebben we nog geen informatie of uitleg voor de motieven van deze afschuwelijke daad. Het is een echte tragedie voor onze instellingen, en nochtans was er niets die dit kon doen vermoeden."

Ine Van Wymersch van het Brusselse parket beklemtoont dat het voorbarig is om te spreken van een jodenhater. "We kunnen momenteel geen enkel motief uitsluiten. Het is te vroeg om te spreken van een terroristische of antisemitische aanslag. Alle pistes blijven dus open."

Bij het ter perse gaan gisteravond was de dader nog altijd voortvluchtig.

Wie meer inlichtingen heeft, wordt gevraagd het gratis nummer 0800/30.30.0 te bellen. De onderzoeksrechter belooft absolute anonimiteit aan bellers die het drama helpen ophelderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234