Dinsdag 25/02/2020

Schietpartij VS

Schutter Annapolis: hoe een bericht op Facebook leidde tot een bloedbad

Jarrod Ramos, de schutter die donderdag in Annapolis vijf medewerkers doodde van de 'Capital Gazette'. Beeld REUTERS

Een jarenlange vendetta van een boze lezer is vijf medewerkers van een krant in het Amerikaanse Annapolis fataal geworden. Ambtenaar Jarrod W. Ramos (38) gebruikte zeven jaar lang alle middelen om zijn gram te halen na een artikel over zijn rechtszaak. "Ik maak lijken van corrupte carrières", aldus Ramos op Twitter.

Dat een column van zo'n 900 woorden, gepubliceerd in 2011 in de lokale krant The Capital Gazette, ooit zou leiden tot een van de dodelijkste aanvallen op een Amerikaanse krant, had journalist Eric Thomas Hartley nooit kunnen bevroeden. Onder de kop Jarrod wil je vriend zijn, beschreef hij hoe een oud-schoolgenoot van Ramos lange tijd per mail werd lastiggevallen door de ambtenaar.

De vrouw, die anoniem wilde blijven, vertelde hoe Ramos haar op Facebook was tegengekomen en een bericht stuurde. Hij bedankte haar omdat ze de enige leerling zou zijn geweest die op Arendel High School de moeite nam om hem gedag te zeggen. Eigenlijk kon ze zich hem niet meer herinneren, maar na enkele berichten en mails ontstond toch contact tussen het tweetal.

Nachtmerrie

Digitaal, om precies te zijn, want tot ontmoetingen kwam het nooit. Wat begon als een onschuldig Facebookcontact, veranderde echter al gauw in een nachtmerrie. Compleet met scheldpartijen van zijn kant, bedreigingen, een rechtszaak en uiteindelijk een veroordeling van Ramos omdat hij haar lastigviel.

"Neem nog een glas en hang jezelf op, lafaard", schreef de medewerker van het federale Bureau voor Arbeidsstatistieken in een mail begin 2010. "Moet ik geen contact meer met je opnemen? Het kan mij geen enkele bal schelen. Fuck you."

Lees verder onder de foto.

De editie van vrijdag van de 'Capital Gazette', de krant die de toorn had gewekt van Jarrod Ramos.Beeld AP

"Nogal bizar"

Ramos, die een computerstudie had afgerond en woonde in het plaatsje Laurel in de staat Maryland, benaderde niet lang na deze mail de bank waar de vrouw werkte om haar zwart te maken. Een paar maanden later werd ze ontslagen. Ze stapte naar de politie en uiteindelijk naar de rechter. "Nogal bizar", zo noemde de rechter het "stalk-gedrag" van de ambtenaar. Ramos werd veroordeeld tot negentig dagen celstraf, maar dit werd omgezet in een voorwaardelijke straf. 

Met de veroordeling kwam er weliswaar een einde aan de pesterijen, maar Ramos richtte daarna zijn pijlen op journalist Hartley, diens krant, de uitgever en justitie. Hij klaagde de Capital Gazette aan wegens laster en het schenden van zijn privacy. Maar hij haalde bakzeil. De rechter vond dat Ramos geen poot had om op te staan. 

"Er is niets in de klacht dat bewijst dat wat over u is gepubliceerd, onwaar is", aldus de rechter in 2013. Ook in hoger beroep, twee jaar later, oordeelden de rechters dat het allemaal zijn eigen schuld was. "Hij heeft een strafbaar feit begaan", aldus de rechtbank. "Hij heeft schuld bekend. Hij is gestraft voor dit strafbare feit. Het lijkt erop dat hij zijn les niet heeft geleerd."

Lees verder onder de foto.

Adjunct-hoofdredacteur Rob Hiaasen van de 'Capital Gazette' is een van de vijf doden. Hij is een broer van Carl Hiaasen, een van de bekendste misdaadschrijvers van de VS. Beeld AP

Kruistocht tegen krant

Ook na deze uitspraak liet Ramos de journalist en de Capital Gazette niet met rust. Vooral op het Twitteraccount dat hij creëerde, @EricHartleyFrnd, werd de kruistocht voortgezet. "Ik heb deze pagina aangemaakt om mijzelf te verdedigen", betoogde Ramos. "Nu klaag ik iedereen aan."

In een van de tweets probeerde hij de krant onderuit te halen door een oude ontslagbrief van een van de journalisten te publiceren. "Ik krijg opdrachten om stukken te schrijven die niet worden gestaafd door de feiten en die niet waar zijn", schrijft journalist Melinda Hoffman Rice aan de hoofdredacteur. 

Ronduit een vijfde van de 876 tweets zijn publieke aanvallen op de krant. Op 28 juni 2018 bestormt Ramos, gewapend met een zwart geweer en rookgranaten, het gebouw van de Capital Gazette in Annapolis en schiet hij op de redactie vijf medewerkers dood. Eric Hartley is er niet bij. 

De journalist die de toorn wekte van Ramos, verliet jaren geleden al de krant en werkt nu bij de grootste krant van het naburige Virginia. Ramos wordt uiteindelijk op de redactie door de politie gevonden, schuilend onder een bureau. "Wij zijn sprakeloos vandaag", meldt de krant vandaag op een verder lege pagina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234