Maandag 21/06/2021

schuldvorderingen van ex-Sabena-personeel

De griffie van de Brusselse rechtbank van koophandel heeft gisteren meer dan 6.000 schuldvorderingen ontvangen van voormalig Sabena-personeel. Verwacht wordt dat het cijfer nog zal oplopen omdat werknemers die niet aangesloten waren bij een vakbond, nog tot 18 december op eigen houtje een vordering kunnen indienen. Ook personeelsleden die door de curator aan het werk worden gehouden, hebben een vorderingsformulier ingevuld.

Vooral hoeveel frank het failliete luchtvaartbedrijf bij zijn personeel in het krijt staat, is nog niet bekend. ACV-verbondssecretaris Guy Tordeur gaat uit van een bedrag tussen de 20 en 25 miljard frank. Alle werknemers die een vordering hebben ingediend, vragen voorlopig 1 symbolische euro. De claims zijn voorlopig provisioneel omdat de juristen van de vakbonden nog maanden werk hebben om de hoeveel elke werknemer nog te goed heeft.

De vakbonden hadden eerder deze week een vergadering met de curatoren om de modaliteiten voor de schuldvorderingen uit te klaren. Zo heeft elke werknemer recht op een sluitingspremie van 4.892 frank per jaar anciënniteit, bovenop de contractuele en conventionele vergoedingen (opzegvergoeding die voor bedienden al snel één jaar loon bedraagt, maar ook vakantiegeld, achterstallig loon, premies, niet opgenomen vakantiedagen...). Dennis De Meulemeester van het ABVV gaat uit van een gemiddelde van 1 miljoen frank per schuldvordering. "Voor arbeiders met een korte opzegtermijn zal het bedrag lager liggen, voor piloten dan weer veel hoger."

Het geld zal in eerste instantie moeten komen van het fonds voor de sluiting van ondernemingen. Dat fonds draagt bij een faillissement bij voor maximum 900.000 frank bruto per werknemer. De uitbetaling gebeurt 18 tot 24 maanden na datum van het faillissement. Werknemers van wie de schuldvordering hoger ligt dan 900.000 frank - heel wat piloten en mensen met veel dienstjaren zijn in dat geval -, kunnen eventueel nog geld recupereren uit de verkoop van activa van Sabena. Maar de vakbonden maken zich geen illusies en zeggen hun leden dat ze niet te veel moeten verwachten van die verkoop. "Heel wat Sabéniens beseffen nu bij het indienen van deze schuldvordering pas dat het echt gedaan is met Sabena", zegt ACOD-secretaris Freddy Tack. GSC / Belga

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234