Zaterdag 28/01/2023

Schuldig

Ze is dus schuldig. Tenminste, dat is vanaf vandaag de juridische waarheid. Maar toch zal dat niet beletten dat het vonnis in de parachutemoord levensgrote vragen zal blijven oproepen.

Bijvoorbeeld de vraag of er nu geoordeeld is over de feiten of over de geloofwaardigheid van de hoofdrolspelers. Liegt ze of niet, geloven we haar of niet? Kraakt ze, toont ze emotie, en zo ja, dewelke? Die vragen lijken, ook in de pers, belangrijker geweest te zijn dan de vraag of ze nu al dan niet schuldig was. Typerend daarvoor was de reactie van pleiter Jef Vermassen, die het vonnis als het ultieme bewijs zag dat hij geen ‘deugniet’ was, zoals blijkbaar sommigen hadden durven te beweren. Met alle respect, maar Vermassen heeft gewoon zijn job gedaan als raadsman van de burgerlijke partij, en dit vonnis zou niets mogen te maken hebben met de vraag naar zijn geloofwaardigheid, wel alles met de schuldvraag.

Els Clottemans heeft psychologische problemen, heeft niet altijd even geloofwaardige verklaringen afgelegd, maar daarom is dat nog geen bewijs dat ze het gedaan heeft. Ze had een motief en de mogelijkheid, maar ook dat is nog geen bewijs dat ze het gedaan heeft. Ondanks doorgezet speurwerk is er in het hele dossier geen enkel materieel bewijs te vinden dat haar schuld onomstotelijk aantoont. In een tijd waarin de forensische wetenschap zo ver gevorderd is, zou je dat als een aanwijzing van onschuld kunnen beschouwen. Wederom, als een aanwijzing, niet als een bewijs.

Het vonnis is gebaseerd op eliminatie: er is niemand te vinden die een meer logische verdachte had kunnen zijn. Het is gebaseerd op de intieme overtuiging van de juryleden, op een serie aanwijzingen die in de motivatie extensief worden opgesomd. Maar het is niet gebaseerd op materieel bewijs.

Al die aanwijzingen samen hebben de jury doen besluiten dat deze zwaarwegender waren dan het principe van de gerede twijfel, die in een rechtsstaat altijd in het voordeel van de verdachte zou moeten spelen. Dat blijft hoe dan ook een subjectieve afweging. Men heeft gekozen voor een veroordeling met het mogelijke risico een onschuldige op te sluiten. En ook al ligt in een rechtsstaat het laatste oordeel bij de jury, het is een uitspraak die bij velen een wrang rechtsgevoel zal achterlaten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234