Zondag 04/12/2022

'Schulden kwijtschelden: ja, herbewapenen: nee'

Het hele jaar debatteerden zo'n duizend jongeren, leden van het Scholierenparlement van Globelink vzw, over twee thema's: 'Internationale veiligheid' en 'Culturen als buren'. Ze deden dat in lokale parlementen, maar afgelopen vrijdag zwaaiden de statige deuren van het Vlaamse en het Europese Parlement alsook die van de Kamer en Senaat voor hen open. De resultaten van een jaar lang discussiëren werden verder verfijnd en in twee zogenaamde resoluties gegoten tijdens het slotdebat. Daarna kon het echte werk beginnen: de confrontatie met de echte politici.

In de luxueuze commissiezalen van het Europees Parlement verzamelden de jongeren die het voorbije jaar nadachten over het probleem van de internationale veiligheid. Ook de rol van de Verenigde Naties werd door hen kritisch bekeken.

"De scholierenparlementariërs weten goed waar de problemen liggen: ze leggen de nadruk op conflictpreventie, strengere wapenwetgeving en het vergroten van de geloofwaardigheid van de VN", aldus hoogleraar Toon Van De Velde. De hele dag assisteerde en informeerde hij de jongeren. "Om die geloofwaardigheid te vergroten, moet men toch stilaan werken aan de hervorming van de veiligheidsraad van de VN", vervolgt hij. De jongeren zien het vetorecht van vijf supermachten (Frankrijk, China, Verenigd Koninkrijk, VS en Rusland) in de veiligheidsraad als een belemmering van het streven naar een eerlijke en vreedzame wereld. "Ik ben in principe tegen het vetorecht. Het is een vorm van tirannie. Maar het veto is niet altijd negatief, bijvoorbeeld als de zwakke (sic) het ook krijgt", zei Europees parlementslid Willy De Clercq (VLD). Verschillende alternatieven voor dit vetorecht haalden de agenda van de scholierenparlementen, maar uiteindelijk werd gesteld dat de macht in de veiligheidsraad moet worden verdeeld over de hele wereld (inclusief landen uit Afrika en Azië).

In het luik conflictpreventie werd in de slotresolutie, net als vorig jaar, de Tobintaks meermaals aangehaald om duurzame ontwikkeling te realiseren. De jongeren spraken ook over (voorwaardelijke) kwijtschelding van de schulden van derdewereldlanden. Van De Velde: "Ik geef je op een briefje dat een onvoorwaardelijke kwijtschelding van schulden nieuwe problemen met zich brengt. Kijk maar naar Oeganda. Daar kreeg men door kwijtschelding snel weer toegang tot nieuwe westerse kredieten. Daarmee gingen ze zich plots massaal bewapenen. Even later vielen ze hun buurland Kongo binnen, waar ze nu overigens nog steeds de natuurlijke rijkdommen plunderen."

Daarin spreekt Anne Van Lancker (SP) hem tegen: "Ik ben een beetje teleurgesteld. Het verwondert mij dat de jeugd daarover geen extremere standpunten inneemt. Schulden van derdewereldlanden zijn niet meer dan eindeloze opeenstapelingen van intresten op leningen die ze gedurende tientallen jaren opbouwden. Een volledige, onvoorwaardelijke kwijtschelding is dus dé manier om deze landen voorgoed uit de problemen te halen en ze een kans op ontwikkeling te geven."

Ter verduidelijking stelde Nelly Maes (VU-ID) wel: "Als westerse landen akkoord zouden gaan met die kwijtschelding moet je echter niet denken dat ze dat alleen maar uit naastenliefde zouden doen. Nieuwe landen die kunnen meedraaien in de wereldeconomie betekenen immers nieuwe afzetmarkten voor het Westen."

De reactie van de aanwezige politici en experts op de slotresolutie was positief. "Ik zal de resolutie zeker meenemen naar de commissie voor Ontwikkelingssamenwerking. Veel van jullie ideeën zijn haalbaar en ik ben bereid daarvoor mijn nek uit te steken", zei Maes.

Nelly Maes (VU&ID): 'Ideeën van Scholierenparlement zijn haalbaar'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234