Woensdag 12/05/2021

Schuldbemiddeling voor 140.000 Vlamingen

Zo'n 140.000 Vlamingen deden vorig jaar een beroep op schuldbemiddeling. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling. De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) maakte de nieuwe cijfers bekend op een persconferentie naar aanleiding van haar tweejaarlijkse Trefdag, die dit jaar plaatsvond in het ICC in Gent.

Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling is een samenwerking tussen de VVSG en de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW's). In 2007 werden 331 diensten schuldbemiddeling bevraagd. Ze registreerden samen zo'n 58.000 dossiers, goed voor 140.000 mensen in Vlaanderen. "En de reële schuldencijfers zullen nog hoger liggen", aldus de VVSG. "Voor iemand komt aankloppen, moeten immers een aantal drempels overwonnen worden."

Door een gebrek aan cijfers voor 2007 kan niet vergeleken worden met voorgaande jaren, maar volgens de VVSG leeft de indruk dat de aanvragen voor een vorm van budgetbeheer en/of schuldhulpverlening stijgen. In een aantal diensten ontstaan wachtlijsten.

Nu ook eenoudergezinnen en tweeverdieners

"Ook de doelgroep van de schuldbemiddeling wijzigt", zegt de VVSG. Waar vroeger vooral arme gezinnen problemen ondervonden om rond te komen, doen nu ook eenoudergezinnen en tweeverdieners in stijgende mate beroep op de dienstverlening. Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling zal in het najaar zwaar inzetten op een grote preventiecampagne naar jongeren, om hen adequaat te leren omgaan met geld en hen verstandig om te leren gaan met kredieten.

Uit een andere bevraging van de VVSG blijkt dat OCMW's steeds meer middelen investeren in het ondersteunen van huurders die het moeilijk hebben. Ongeveer 70 procent van de OCMW's voorziet in een systeem van aanvullende steun om de huur betaalbaar te houden. Van die 70 procent geven twee op de drie een specifieke huurtoelage, het overige derde geeft de cli'nten een toelage als steun voor het betalen van de basisonkosten. Sinds 2003 stegen de huurtoelages met 40 procent, de steun voor de basisonkosten steeg met 20 procent.

Betere samenwerking nodig


De VVSG pleit daarom voor een betere samenwerking tussen federale, Vlaamse en lokale overheden. "Zolang er onvoldoende sociale huurwoningen zijn, is een substantiële Vlaamse huursubsidie nodig", klinkt het, "zodat OCMW's kunnen doen waar ze goed in zijn: individueel begeleiden."

Daarnaast wegen ook de facturen van rusthuizen steeds sterker door op de OCMW's. In 2006 kwamen die tussen in de rekeningen van private rusthuizen voor gemiddeld 2,79 euro per inwoner van de gemeente, in 2008 zal dat zo'n 3,39 euro zijn. In rusthuizen van het OCMW zelf wordt gezorgd voor een betaalbare factuur, maar dat betekent wel dat de OCMW's verlies lijden. Concreet gaat het om 11 euro per dag per inwoner van een OCMW-rusthuis die de OCMW's moeten bijleggen.

Kinderopvang


Ook de kinderopvang weegt door op het OCMW-budget: voor een dienst van onthaalouders wordt 428 euro bijgelegd, voor een kinderdagverblijf zelfs 2.813 euro per kindplaats per jaar.
Tot slot heeft de VVSG aandacht voor het klimaat: de vereniging roept de Vlaamse steden en gemeenten op te investeren in duurzame ontwikkeling, en haalt in dat verband het voorbeeld van Freiburg aan. Daar worden tal van initiatieven genomen die ervoor moeten zorgen dat tegen 2030 de CO2-uitstoot in de Duitse stad met 40 procent verminderd wordt. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234