Donderdag 21/01/2021

Schuilkelder voor bedrijfsgeheimen

Nu een kwart van de klanten bij het archiveringsbedrijf Merak bits en bytes komt opslaan in plaats van papier, ontstaan er ook nieuwe noden om die gegevens te beschermen. Alleen een atoomschuilkelder blijkt goed genoeg.

Koningslo

Eigen berichtgeving

Ronald Meeus

Net wanneer we de nagelnieuwe 'e-bunker' van het opslagbedrijf Merak verlaten, valt het licht uit. Een simpel schoonheidsfoutje aan de detectoren die moeten aanvoelen dat er iemand aanwezig is en automatisch voor licht moeten zorgen, maar toch. Iets verder, in het inner sanctum van de bunker, was dat voorval wellicht minder lollig geweest. Wie in de opslagplaats zelf vast zou komen te zitten, bevindt zich ongeveer tien meter onder de begane grond, gescheiden van het aardoppervlak door een complete verdieping die volgestouwd is met betonnen balken, ingebed in een ruimte die een atoomaanval zou kunnen overleven, en nog eens van de ingang van de lift gescheiden door een aparte 'sasruimte'. "Er is hier een apart systeem dat de temperatuur constant houdt, onafhankelijke stroomvoorziening, en speciale filters die de straling van de elektronica en de verlichting tegenhouden", zegt gedelegeerd bestuurder Hendrik Rooms van Merak. "Wie hier vast komt te zitten, wordt goed geconserveerd."

Merak, het bedrijf dat werd opgestart en nog steeds wordt geleid door Hendriks vader André Rooms, houdt zich inmiddels al bijna zeventien jaar onledig met het veilig stockeren van bedrijfsarchieven. Het bedrijf heeft noodgedwongen 2,5 miljoen euro moeten investeren in deze 'schuilkelder' voor elektronische gegevens. Vanaf 1 maart, wanneer kleine euvels zoals zonet geschetst uit de wereld moeten zijn geholpen, komen hier de back-ups, de broncodes en de reservesystemen van Meraks klanten terecht. De bunker heeft voldoende capaciteit voor ongeveer 600 klanten, schat Rooms. "Twintig tot vijfentwintig procent van onze klanten vertrouwt ons op dit moment digitale informatie toe in plaats van papieren gegevens", zegt hij. "En dat aandeel is uiteraard aan het stijgen. Indien nodig kunnen we hier altijd nog een tweede en een derde bunker bijbouwen."

Die veranderde situatie op de markt verandert de risico's, en daardoor ook de beveiligingsnoden. Digitale gegevens zijn eenvoudiger te stockeren omdat ze minder plaats innemen, maar zijn tegelijkertijd ook minder robuust dan papier. Ze zijn bijvoorbeeld gevoelig voor temperatuur en magnetische straling. Twee elementen die angstvallig uit de bunker worden geweerd door middel van twee sasruimtes: de eerste bevindt zich in het gebouw dat boven op de bunker is opgetrokken en moet ervoor zorgen dat de informatiedragers die door de koerierdienst van Merak worden binnengebracht ook bij vriesweer op temperatuur worden gehouden. Een tweede sas, op niveau -2, doet hetzelfde met straling. "Kijk maar", zegt Rooms, zijn gsm uit zijn jaszak halend, "geen ontvangst."

De verdieping boven de bunker, die ook nog een tweede etage telt, zit zo goed als vol met beton: dat moet de ruimte ook resistent maken tegen bom- of vliegtuiginslagen. De ruimte zelf wordt beschermd door wanden in gewapend beton die voldoen aan de beveiligingsnormen van de Amerikaanse defensie, en doorweven met elektrische conductoren die er in wezen een 'Faraday-kooi' van maken: een ruimte die, door de elektrische elementen in de wanden, zijn inhoud beschermt tegen elektromagnetische velden. Op die manier is de informatie in de bunker ook beschermd tegen een inslag van de legendarische 'e-bom', die een elektromagnetisch veld creëert dat alle elektrische apparaten in zijn actieradius voorgoed werkloos maakt.

De huidige opslagplaats, die bovengronds ook een archiefruimte voor papieren gegevens omvat, bevindt zich in Koningslo, net buiten Vilvoorde, maar Merak heeft ook al vestigingen in Merksem en Hombeek, en opent binnenkort een nieuw magazijn in Overijse. De vestiging in Mechelen, waar het bedrijf zijn activiteiten in 1986 begon, wordt op termijn gesloten. "De ruimte voldoet stilaan niet meer aan de vereisten", zegt Rooms. "We onderhouden met de meeste klanten een continue overeenkomst, met uitzondering van de overgang naar het jaar 2000 stockeren we in de regel geen gegevens voor slechts enkele maanden. De back-ups van de gegevens op het netwerk, bijvoorbeeld, zijn momentopnames, die dus geregeld opnieuw moeten worden overgeslagen. Dat houdt ook in dat we constant moeten investeren. Doen we dat niet, dan verliezen we klanten."

Zowel vader als zoon Rooms blijven voorzichtig wanneer er wordt doorgevraagd over hun cliëntèle. "Alles samen tellen we een paar duizend klanten", vertelt André Rooms vaagjes. "Maar soms slaan verschillende vestigingen of afdelingen van een bedrijf hun gegevens onafhankelijk van elkaar op. Vergeet niet dat wij soms de gegevens moeten stockeren van bedrijven die 10.000 werknemers tellen. Het is ons al eens voorgevallen dat wij op hetzelfde moment twee vestigingen van hetzelfde bedrijf ontvingen, en die mensen elkaar niet kenden."

Wie er precies allemaal zijn informatie komt opslaan bij Merak, willen vader en zoon Rooms niet gezegd hebben. "Discretie is heel belangrijk", vertelt André Rooms. "Eigenlijk hadden we liever niet verteld hoe we onze bunker precies beveiligen, maar dat zou commercieel gezien dan weer onverstandig zijn. Door die informatie los te laten, scheppen we vertrouwen bij de klant. En uiteindelijk hangt toch alles af van de efficiëntie van ons beveiligingssysteem. Je kunt hier niet zomaar binnenwandelen."

'Eigenlijk vertelden we liever niet hoe we onze bunker beveiligen, maar dat zou commercieel onverstandig zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234