Maandag 17/02/2020

Schuermans: "Dit is karaktermoord door een ex-lid Comité P."

Frank Schuermans, voormalig lid van het Comité P. en kandidaat-procureur-generaal in Gent, is "geschandaliseerd" door de berichtgeving in de krant Het Laatste Nieuws, waarin hij beschuldigd wordt van misbruik van zijn kredietkaart van het Comité. "Dit is een karaktermoord met oude kost die opgerakeld wordt door een ex-lid van het Comité, met een rapport waarbij 80 procent van mijn uitgaven gefabuleerd werden."

Het Laatste Nieuws schreef vandaag dat Frank Schuermans onder meer snelheidsboetes, huwelijkscadeaus en een Senseo-apparaat zou bekostigd hebben met zijn kredietkaart van het Comité, en meer dan 5.000 euro onterecht op zak zou gestoken hebben. "Ik ben geschandaliseerd door deze karaktermoord, waarbij beschuldigingen die in 2010 al in de pers opdoken maar volledig onterecht bleken, nu opgerakeld worden om mijn kandidatuur als procureur-generaal te beschadigen. Ik ben vijf jaar lid geweest en heb in die tijd 1.100 euro persoonlijke uitgaven gedaan. In het rapport waarvan sprake, dat eenzijdig opgesteld werd door een ex-lid van het Comité P. dat mij wil beschadigen, is 80 procent van de uitgaven gefabuleerd", zegt Schuermans, momenteel advocaat-generaal bij het hof van beroep in Gent.

Volgens de krant werd aan de zaak geen gevolg gegeven omdat Schuermans "het boetekleed" aantrok en "een aantal terugbetalingen" deed. "Ik heb inderdaad een bedrag van 600 à 700 euro terugbetaald na de kruistocht van het ex-lid", zegt Schuermans. "Het ging om 50 euro per maand aan kranten en tijdschriften die ik nodig had als woordvoerder van het Comité, en kleine horeca-uitgaven. Ik heb ook enkele uitgaven terugbetaald die ik met de kaart van het Comité gedaan had omdat ik geen persoonlijke Visa-kaart bij mij had. Ik heb er echter nooit snelheidsboetes mee betaald of een Senseo-apparaat gekocht. Het hele rapport werd grondig onderzocht door het parket-generaal, de parlementaire begeleidingscommissie, het Rekenhof en de nieuwe voorzitter van het Comité P. Het is geklasseerd omdat er geen aanwijzingen waren van misbruik. Ook het bewuste ex-lid zelf was akkoord met het eindrapport dat mij volledig vrijpleitte. De Hoge Raad voor de Justitie is daarvan op de hoogte. Ik hoop dat mijn kandidatuur niet in gevaar komt", besluit Schuermans.

De Hoge Raad voor de Justitie onderzoekt momenteel de kandidaturen van Schuermans en van de andere kandidaat, Anita Harrewyn, eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep in Gent. Een beslissing over de functie van procureur-generaal in Gent wordt volgende maand verwacht. (belga/adb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234