Zaterdag 16/10/2021

Schröder woont liever niet in Kohl-burcht

Brussel / Berlijn.

Eigen berichtgeving

Frank Schlömer

De Duitse sociaal-democratische bondskanselier Gerhard Schröder zou liever niet in de vesting van Helmut Kohl gaan wonen, maar kan er wellicht niet onderuit. Het verenigde Duitsland moest in zijn nieuwe hoofdstad Berlijn alle mogelijke voorzieningen bouwen voor de politieke wereld, die van het slaperige Bonn aan de Rijn naar de wereldstad Berlijn aan de Spree is verhuisd. Nieuwe ambassades waren nodig, nieuwe ministeries, kantoorgebouwen voor ambtenaren en ook een ambtswoning voor de eerste minister, die in Duitsland kanselier heet.

Het nieuwe Kanzleramt is straks klaar en volgende maand zou Schröder daar eigenlijk moeten gaan wonen, maar hij stribbelt tegen. Hij wil liever niet naar de protserige kolos verhuizen, die nog door zijn voorganger, de christen-democraat Helmut Kohl, in opdracht is gegeven. Die was er zodanig zeker van dat hij herkozen zou worden en als regeringsleider in Berlijn zou resideren, dat hij al meteen na de val van de Berlijnse Muur aan twee architecten de opdracht gaf een residentie voor hem te bouwen in de nieuwe hoofdstad. Helmut Kohl is echter politiek gestruikeld en zijn opvolger zit nu met die vastgoederfenis opgezadeld. Veel te imposant, megalomaan, overtroevend zijn de veeleer onschuldige adjectieven die voor het bouwwerk worden gebruikt. Sommigen in de omgeving van de rode kanselier hebben het ronduit over een gebouw dat wellicht in een andere periode van de Duitse geschiedenis bij een regeringsleider had gepast. Zonder de namen uit te spreken hebben ze het duidelijk over herinneringen aan de architecturale opvattingen van Albert Speer, de opperste bouwheer van nazi-dictator Adolf Hitler.

Gerhard Schröder zelf maakt grappen over "dat ding" tegenover de Rijksdag dat klaarblijkelijk gebouwd is voor "een man met een grotere lichaamsomvang dan ik". Het "ding" bestaat uit acht verdiepingen, veel kafkaiaanse gangen en ligt in de woestijn schuin tegenover het parlement. Ver weg van het stadsleven en de burger, net zoals Helmut Kohl het heeft gewild. Na de kantooruren is daar absoluut niets te beleven, zoals in de Europese wijk in Brussel, maar Gerhard Schröder zou daar wel eenzaam en alleen op de bovenste verdieping moeten wonen. Alleen omgeven door veiligheidsagenten, want mevrouw Schröder en dochter Klara zijn tijdens de week in Hannover, waarvan de kanselier afkomstig is.

De mastodont, die meer dan negen miljard frank heeft gekost, heeft van de om hun praktische humor bekend staande Berlijners de bijnaam die Waschmaschine gekregen, omdat een aantal grote ronde vensters aan de deur van een wasautomaat doen denken. Schröder ziet het ding ook al niet zitten, omdat het contrast met zijn huidige dagelijkse levensstijl al te groot is. Hij verblijft voorlopig in het historische hart van de stad, Berlin Mitte, en vindt het best leuk uitgerekend in het kantoorgebouw van de voormalige DDR-heerser Erich Honecker te werken.

Maar hij heeft vooral alles op loopafstand, hij wordt elke dag op straat gezien als hij te voet naar zijn favoriete restaurants of cafés gaat. De gorilla's lopen wel achter hem, maar hij kan handjes geven aan de burger, een praatje doen op straat en in het restaurant kletsen met de mensen aan de buurtafel. De ouwe 68'er Gerhard Schröder is graag de volkskanselier die tussen de burger regeert, de "zelfgeproclameerde vorst Kohl" - zo noemen zelfs CDU-leden hem - regeerde liever weg van en boven het volk. Helmut Kohl, de "kanselier van de Duitse eenheid", wilde een representatief gebouw waarin hij zich als een koning kon voelen, maar de Duitse (Pruisische!) koningen en keizers zijn voor opvolger Schröder veeleer een schrikbeeld uit een donker verleden. Toch zal het verzet van Schröder niet anders dan symbolisch kunnen zijn, zelfs hij kan het niet maken om de ambtswoning te weigeren, die het land dat hij regeert hem aanbiedt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234