Woensdag 22/01/2020

Schrikbewind op Antwerp

Gehoorzamen of opkrassen: dat is de niet mis te verstane boodschap die John Bico, in oktober als sportief manager bij Antwerp aangesteld, vorige maandag gaf aan de spelersgroep. Trainer David Gevaert wil geen marionet onder Bico zijn en stapte donderdag op, terwijl de spelers bang zijn voor een schrikbewind. De chaos lijkt compleet op Antwerp.

Zondag speelt Antwerp thuis tegen Cercle, in de hoop de terugronde voor de cruciale tweede periodetitel in 1B goed te starten. Maar zelden zal Antwerp een match in zo'n verzuurd klimaat hebben voorbereid, na een turbulente week met een warrige reorganisatie. Woensdag maakte de club bekend dat Bico niet langer de trainingen leidt en wedstrijden coacht, maar als sportief manager 'overkoepelend' zal werken.

T1 David Gevaert kreeg met Sadio Demba en Jeffrey Rentmeister twee vertrouwelingen van Bico als asisstent. Een dag later besloot Gevaert op te stappen. "Ik kan me onmogelijk vinden in de huidige constructie", zei hij, maar wou verder geen commentaar kwijt. Het is wel duidelijk dat Gevaert niet langer als een marionet wil optreden en zijn integriteit als trainer niet op het spel wil zetten. Volgens insiders klikte het ook niet tussen Gevaert en Bico.

Hoe ver de 'overkoepelende rol' van Bico bij Antwerp reikt, bleek begin deze week. Bico had maandagmorgen de spelersgroep opgeroepen om om 10u15 op de afspraak te verschijnen. Volgens meerdere bronnen daagde Bico zelf drie kwartier te laat op, wat de spelers al lastig maakte. Daarna verkondigde Bico dat hij de baas is over het sportieve luik en beslist over de transfers, wie een nieuw contract kan krijgen en moet vertekken.

De spelers kregen te horen dat democratie niet telt en hij de regels bepaalt. Bico liet verstaan dat hij met zijn voetbalverstand meer ervaring heeft om te weten wat de juiste weg is en dat het aan de spelers is om al dan niet te gehoorzamen. Wie niet volgt, mag beschikken. Onder meer Jordan Remacle is zo al persona non grata. Hij mag nog trainen, maar komt niet meer in aanmerking om te spelen.

Onvrede in de groep

In de wandelgangen valt te horen dat Bico zo streng is met zijn regels dat sommige spelers bang zijn om 's morgens voor 9 uur op de club een koffie te drinken. Wie tegenstribbelt, moet vrezen voor zijn plek. Een schrikbewind, dus.

In de groep leefde voorts onvrede over hoe de club gecommuniceerd heeft over de herschikking van de staf en het vertrek van Gevaert. De spelers vernamen dat donderdag via de media, ook al stond Gevaert 's ochtends nog op het oefenveld. De twee nieuwe 'trainers' hebben zich niet echt voorgesteld, maar gaven meteen training zonder uitleg. Enkele Antwerp-spelers zijn zo ongelukkig dat ze al de opties bekijken om de club te verlaten.

Voorzitter Jan Michel noemde het vertrek van Gevaert gisteren interne keuken. De verdeeldheid door de komst van Bico relativeerde Michel: "Als er een ladder omvalt op Antwerp, staat het al in de krant. We beseffen dat het in de buitenwereld nu hectisch overkomt, maar we zijn op Antwerp al wat gewoon. Het belangrijkste is nu om ons sereen te concentreren op de terugronde. Het hoofddoel van Antwerp blijft die tweede periodetitel om nog kans te maken op promotie. Alle ploegen zullen elke speeldag in de terugronde als een cupmatch zien."

Fans komen stilaan in opstand

De komst van Bico vorige maand, die bij zijn vorige club White Star financieel in opspraak kwam, doet ook vragen rijzen over CEO Patrick Decuyper en zijn financiële slagkracht. Hij stopte al vele miljoenen euro's in Antwerp, maar is niet bepaald transparant over de herkomst van zijn geldschieters. Decuyper was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Het krediet van de Antwerp-fans voor Decuyper brokkelt na alle perikelen verder af. Een groot deel van de achterban ziet de toenemende invloed van Bico met lede ogen aan. Mocht Antwerp tegen Cercle verliezen, dan zou de onrust kunnen ontvlammen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234