Zaterdag 19/06/2021

Schrijvers willen niet verhuizen

Exit Bart Moeyaert. Exit Toon Tellegen. Exit Guis Kuijer. Een dertigtal jeugdschrijvers wil hun boeken niet langer bij Querido Kinderen laten uitgeven. Ze volgen hun redacteurs die hun ontslag indienden na een al lang aanslepend conflict met moederbedrijf WPG Uitgevers.

Aanleiding voor het conflict is de voorgenomen verhuizing van de kinderboekenpoot van Querido naar het pand van WPG aan de Wibautstraat in Amsterdam. De redactie wil in het huidige pand blijven, waar ook de volwassen poot van Querido zit. Formeel zijn de twee Querido's twee aparte bedrijven, maar in de praktijk werken ze intensief samen. Auteurs als Guus Kuijer en Toon Tellegen publiceren hun kinderboeken bij Querido Kinderen (en dus bij WPG) en hun werk voor volwassenen bij Querido (en dus bij Singel Uitgeverijen, waarvan Querido onderdeel is).

Afgelopen vrijdag stuurde een twaalftal schrijvers een brief naar WPG waarin stond dat ze vernomen hadden dat er onrust was bij de redactie van Querido Kinderen, en dat ze de redacteuren zouden volgen als die zouden vertrekken.

"We doen dit uit solidariteit", zegt kinderboekenschrijver Edward van de Vendel (Oliver, Stem op de okapi), die 'per ongeluk' zegt te zijn gebombardeerd tot woordvoerder van de vertrokken schrijvers. "De band tussen redacteuren en schrijvers is groot. Met het WPG-concern is die band veel afstandelijker. Dat blijkt ook uit het feit dat WPG ons bij die discussie over de verhuizing nooit om onze mening heeft gevraagd."

In de dagen erna groeide het aantal 'solidaire' schrijvers uit tot dertig, meer dan de helft van het totale aantal aan Querido verbonden kinderboekenschrijvers.

Buy-out

Emanuel Querido (1871-1943) richtte zijn uitgeverij in 1915 op als uitgeverij van boeken voor volwassenen en kinderen. Tot 2014 was Querido gewoon één bedrijf, de laatste jaren als onderdeel van WPG Uitgevers. In 2014 nam directeur Paulien Loerts de volwassenenpoot van het bedrijf mee na een management buy-out, samen met de uitgeverijen De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar, Athenaeum en Q. Moederconcern WPG zat in financiële problemen en wilde van een aantal verliesgevende activiteiten af.

Loerts wilde Querido als geheel meenemen, maar WPG wenste de wél succesvolle en winstgevende kinderboekentak niet te laten gaan. Na lang onderhandelen werd besloten het bedrijf te splitsen in een volwassenen- en een kinderboekenpoot. De toenmalige baas van WPG Koen Clement en Paulien Loerts kwamen een constructie overeen die Loerts later omschreef als een 'co-ouderschap': Querido Kinderboeken bleef onderdeel van WPG, maar verhuisde wel mee met het door haar nieuw opgerichte bedrijf Singel Uitgeverijen. Contractueel vielen de schrijvers vanaf dat moment onder WPG Kindermedia BV.

Verdere stappen

Afgelopen juni maakte WPG bekend dat aan het co-ouderschap een einde moest komen. De redactie van Querido Kinderboeken zou per 1 oktober verhuizen naar de Wibautstraat. Pogingen van Singel Uitgeverijen om de kinderboekentak van Querido alsnog met Querido te herenigen, liepen op niets uit. Paulien Loerts zegt van WPG Uitgevers geen commentaar te mogen geven. De redacteuren van Querido Kinderboeken zijn evenmin bereikbaar voor commentaar. De opgestapte schrijvers beraden zich over verdere stappen.

Het zit WPG niet mee: dit weekend werd ook al bekend dat bestsellerauteur A.F.Th. van der Heijden vertrekt bij het bedrijf. Van der Heijden zat acht jaar bij De Bezige Bij, net als Querido Kinderen onderdeel van het WPG-concern, en besloot na onenigheid over "de zakelijke en creatieve aspecten" van nieuw te publiceren werk op te stappen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234