Vrijdag 03/02/2023

Schrijvers op de bres voor Behoud de Begeerte

Het negatieve pre-advies dat de letterenorganisatie Behoud de Begeerte moest incasseren van de adviescommissie blijft nazinderen en veel protest veroorzaken. Op het podium van de dernière van Saint Amour, zaterdag in de Bourla, werd al een ferme lans gebroken voor het voortbestaan van het festival. Maar nu heeft artistiek leider Luc Coorevits ook een indrukwekkende line-up van befaamde schrijvers warm gemaakt. Ze zeggen BdB volmondig steun toe en vechten het negatieve advies met scherpe en warme woorden aan.

Onder meer Jeroen Brouwers, Remco Campert, Cees Nooteboom, Herman Brusselmans, Anna Enquist, Tom Lanoye, Erwin Mortier en Stefan Hertmans springen op de bres en pleiten - dixit Erik Vlaminck - voor BdB als "maatstaf van wat kwaliteitsvol literair podiumgebeuren in de Lage Landen is". Herman Koch vult aan: "Ik vond BdB altijd een warm bad, zowel op het podium als in de coulissen. Een scherper contrast met de Nederlandse cultuur van twee consumptiebonnen en zoek het verder maar uit, is niet denkbaar."

Tom Lanoye schrijft: "Een commissie wil dertig jaar vooruitgang de nek omdraaien onder het voorwendsel van vernieuwing. Ik lees in dit advies een territoriumgevecht, waarbij een deel van de theatersector zich probeert te ontdoen van een mengvorm: de letteren op de planken. Dat schokt mij, als liefhebber van álle toneel."

Behoud de Begeerte voegt deze reacties aan zijn dossier toe en gaat er actie mee voeren op sociale digitale media, om zo het tij - de definitieve beslissing valt in juni - nog te keren.

Bibliotheek W.F. Hermans circuleert in kringloopwinkels

De Nederlandse antiquaar Nick ter Wal onthult op zijn blog dat nogal wat boeken uit de voormalige bibliotheek van Willem Frederik Hermans zomaar in de kringloopwinkel zijn beland. "Na de dood van de schrijversweduwe Emmy Hermans-Meurs in 2008 doken er bij de plaatselijke kringloopwinkel in Broek in Waterland opeens boeken op met het ingeplakte ex-libris van Hermans", schrijft Ter Wal op zijn blog Artistiek Bureau.

Diverse verzamelaars sloegen hun slag, met onder meer "vroegtwintigste-eeuwse Spaanse literatuur, evenals biografieën van Dickens en Flaubert, met in de kantlijn strepen en aantekeningen van W.F. Hermans. Voor minder dan twee tientjes kon de verzamelaar ze meenemen." Nog steeds duiken regelmatig Hermans-boeken op. Ter Wal haalt ook uit naar Hermans-biograaf Willem Otterspeer, die de verspreide boekencollectie veronachtzaamde als inspiratiebrom voor Hermans en ze in zijn biografie geen woord waardig achtte.

Telex

► Het laatste en postuum uitgebrachte boek van Umberto Eco bereikte in zijn thuisland Italië al op de eerste dag bestsellerstatus, met meer dan 75.000 verkochte exemplaren. Pape Satan Aleppe is een verzameling kritische columns uit L'Espresso. De uitgever wilde het werk aanvankelijk in mei uitbrengen maar vervroegde dat na de dood van Eco op
19 februari.

► Schrijfster Diane Broeckhoven wordt op 10 maart wegens haar literaire verdiensten en haar 70ste verjaardag officieel ontvangen op het Antwerpse stadhuis door schepen voor Cultuur Philip Heylen (om 16 uur).

► onverwacht verschijnt op 4 maart bij De Bezige Bij Een duister voorgevoel, een rijk geïllustreerd essay van Cees Nooteboom waarin hij zijn reizen naar zeven schilderijen van Jheronimus Bosch in Lissabon, Madrid, Gent, Rotterdam en Den Bosch beschrijft. Zag hij als twintiger een andere Jheronimus Bosch dan nu als tachtiger? Sluit uiteraard aan bij de grote, lopende Bosch-expo in 's-Hertogenbosch.

► In de literair-muzikale voorstelling Bewoond door Iets Groters blikt Dichter des Vaderlands Charles Ducal op vrijdag 4 maart terug op twee drukke en inspirerende jaren, toen hij met deze titel door het land trok. Hij vertelt in Vrijstaat O in Oostende over verrassende ontmoetingen, verwachte tegenstand en onverwachte ontroering. Gitarist Jokke Schreurs en Filip Jordens - bekend van zijn Brel-vertolking - zetten gedichten van Ducal op muziek. Ducal neemt als gast de nieuwe Dichter des Vaderlands 2016-2017 Laurence Vieille mee.

► Jaarlijks bekroont de Britse Diagram Prize het boek met de vreemdste titel. Zopas zijn de genomineerden voor de editie 2016 bekend geraakt. In aanmerking komen onder meer Reading from Behind: A Cultural History of the Anus, een boek over de geschiedenis van ons poepgaatje, en Soviet Bus Stops, een fotoboek over desolate bushaltes in de voormalige Sov jet-Unie. ook Behind the Binoculars: Interviews with Acclaimed Birdwatchers maakt een goede kans.

► De Engelse schrijfster Louise Rennison is op 64-jarige leeftijd overleden. Rennison werd bekend met haar serie immens populaire boeken De bekentenissen van Georgia Nicolson. Voor het eerste boek in de tiendelige serie, Tijger, tanga's en tongzoenen, ontving ze de Smarties-prijs.

► In een interview met HP/De Tijd haalt de Nederlands-Marokkaanse schrijver Abdelkader Benali uit naar critici Arie Storm van Het Parool en Jeroen Vullings van Vrij Nederland. Die namen werken als een rode lap op een stier, schrijft Tzum. "Arie is een lul. Sinds het succes van De langverwachte (bekroond met de Libris, DL) kan hij niet meer positief over mij schrijven", zegt Benali. en over Vullings: "natuurlijk heb ik die prijs niet gewonnen vanwege mijn huidskleur, maar omdat ik een goed boek heb geschreven. Maar Jeroen denkt daar misschien anders over, want tijdens de uitreiking van de prijs was hij de enige aanwezige die mij niet heeft gefeliciteerd."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234