Maandag 04/07/2022

Woon-zorgcentra

‘Schrijnend gebrek aan mensen en middelen’ doet woon-zorgcentra steigeren

null Beeld VTM
Beeld VTM

De Vlaamse woon-zorgcentra trekken aan de alarmbel. Er zijn naar schatting zo’n 2.982 bewoners ziek door het coronavirus. Veel centra zijn nu minikliniekjes geworden, maar daar zijn ze niet op ­voorzien.

Roel Wauters en Lieven Desmet

De gevreesde chaos in de ziekenhuizen blijft uit, maar tegelijk komen steeds meer verontruste berichten uit de woon-zorgcentra. Al minstens 619 bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus. Bijna 3.000 bewoners zijn besmet, al is dat door een gebrek aan tests een onderschatting. Ter vergelijking: in de Belgische ziekenhuizen liggen nu 6.012 patiënten.

Een kleine 200 patiënten werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar bij de anderen zijn het de woon-zorgcentra die instaan voor de medische zorgen, tot het toedienen van zuurstof toe. In tegenstelling tot de klinieken zijn ze onvoldoende voorbereid op die taak. “De bezorgdheid is groot”, zegt Johan Vaneeghem van de socialistische vakbond BBTK. “Men beschikt niet over de juiste maskers, schorten of handschoenen.” Ook heeft het personeel veel vragen. De roep naar gepaste opleiding om accuraat om te gaan met het virus is groot, zegt Paul Cappelier, voorzitter van de Belgische federatie voor zorgkundigen. “Liefst 65 procent van het personeel heeft nog geen gedegen opleiding gekregen, terwijl dat in de ziekenhuizen wel gebeurd is.”

Lees ook

Terwijl al onze aandacht naar de ziekenhuizen ging, werden de woon-zorgcentra vaak vergeten

Ook vanuit de lokale besturen klinken verontruste signalen. “Opvoeders en animatoren moeten nu quasi medische handelingen stellen, waar ze helemaal niet voor opgeleid zijn”, zegt Bieke Verlinden, sp.a-schepen van Zorg en Welzijn in Leuven.

Testkits

Om het virus in te dammen zijn er nu 11.000 testkits verdeeld over 85 woon-zorgcentra in Vlaanderen. De testreeks moet een duidelijker beeld scheppen van de huidige verspreiding van het virus in de centra, legt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid uit.

Toch acht de sector dit lang niet voldoende. Over heel Vlaanderen zitten er zowat 80.000 ouderen in een woon-zorgcentrum, met daarbij nog eens 50.000 personeelsleden. Bij 55 van de geselecteerde rusthuizen is er effectief een uitbraak aan de gang, de overige 30 werden min of meer willekeurig uitgekozen. “Er zijn veel goede bedoelingen, maar op het terrein is het chaos”, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro op Het journaal. Ze geeft aan dat op het federale niveau het overleg veel vlotter verloopt, en sprak Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan om de kwestie ter harte te nemen. Cloet, voormalig kabinetschef van Bekes voorganger en partijgenoot Jo Vandeurzen, geldt als een van de machtigste personen in de sector.

Beke zelf benadrukt dat de verdeling van de tests er gekomen is in samenspraak met onder meer viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Sinds begin deze week kan hij ook 1,6 miljoen extra mondmaskers verdelen. “Dat aantal willen we verder opdrijven, maar de schaarste heerst nu eenmaal overal”, zegt zijn woordvoerder. En via een ‘medische reserve’, een soort poule van nu al 4.000 werkkrachten, bestrijdt men de tekorten bij het personeel.

Too little, too late klinkt het in de sector. “De regering heeft de woon-zorgcentra gewoon op slot gedaan om die risicogroep te beschermen”, zegt Verlinden. “Maar zo werd het probleem alleen maar verlegd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234