Zaterdag 22/02/2020

Schrijfster wil tegenstanders overtuigen van Sickert-hypothese

Patricia Cornwell plaatst Ripper-advertentie

Brussel

Eigen berichtgeving

Eric Rinckhout

De Amerikaanse misdaadschrijfster Patricia Cornwell is er heilig van overtuigd dat ze de identiteit van de 19de-eeuwse seriemoordenaar Jack the Ripper heeft ontsluierd. Het zou volgens haar gaan om de Victoriaanse schilder Walter Sickert (1860-1942). In 2002 bracht ze die hypothese al naar buiten in het boek Portrait of a Killer. Op dit moment is ze in Londen voor verder onderzoek in het kader van een nieuwe editie van die studie, die voorjaar 2006 verschijnt. De ondertitel ervan zou luiden: Jack The Ripper: Case Closed. Maar omdat er zoveel ongeloof is over haar theorie (DM, 24/8) heeft ze vorige zaterdag haar toevlucht genomen tot een drastisch middel: ze plaatste een paginagrote advertentie in de Britse krant The Independent.

Daarin weerlegt ze de kritiek dat haar overtuiging een ware obsessie is geworden. "Mijn huidig onderzoek is allesbehalve een obsessie maar een uitstekende gelegenheid om de moderne wetenschap toe te passen op een zeer oude, erg gevoelige zaak in de hoop dat we er iets van zouden kunnen leren bij het oplossen van moderne misdaden." In tegenstelling tot wat de ondertitel 'Case Closed' doet vermoeden is Cornwell ervan overtuigd dat de zaak helemaal niet gesloten is. "Harde bewijzen en verder onderzoek zijn noodzakelijk", schrijft ze in de Independent-advertentie. Ze daagt haar critici uit: "Het is niet genoeg om te zeggen dat iets juist of fout is zonder te vermelden waarom en daarbij betrouwbare bronnen en controleerbare feiten op te geven. Alle onderzoekers van de Ripper-zaak zouden dezelfde normen moeten hanteren als ik."

Cornwell baseert haar hypothese op het feit dat er gelijkenissen zouden zijn tussen het dna op de briefwisseling van Sickert en op enkele van de honderden brieven die rond 1888 aan de Londense politie zijn gestuurd en afkomstig zouden zijn van Jack the Ripper. Die vermoordde en verminkte rond die tijd minstens vijf vrouwen in het Londense East End. De meeste van de brieven worden echter beschouwd als vals. Cornwell beweert voorts dat Sickert allerlei aanwijzingen verstopt zou hebben in zijn schilderijen, die soms moordtaferelen uitbeelden.

Men vermoedt dat Cornwell nu in Londen is om specifiek onderzoek te verrichten naar de gelijkenissen tussen de vingerafdrukken op de brieven van The Ripper en die van Sickert. De schrijfster kijkt op kosten noch moeite: zo heeft ze inmiddels al 32 schilderijen van Sickert gekocht ter waarde van 2 miljoen dollar. Ze betaalt ook het wetenschappelijk onderzoek door forensische experts. Maar overtuigen doet ze haar critici niet. Die stellen bijvoorbeeld dat Sickert niet eens in Londen was ten tijde van de moorden, een uitspraak die dan weer door Cornwell betwist wordt. "Mijn critici denken dat het voldoende is om een brief tevoorschijn te halen die aantoont dat Sickert enkele dagen of zelfs een week voor een van de moorden in het buitenland vertoefde. Ze geloven dat ze daarmee bewijzen dat hij onmogelijk in Londen kon zijn op het tijdstip van de moord."

In elk geval is het, volgens The Independent, de eerste keer dat een ernstig auteur een advertentie plaatst om een boodschap over te brengen. Volgens dezelfde krant heeft Cornwell die stap gezet zonder haar media-adviseurs te raadplegen. Die vrezen dat de advertentie wel eens als een boemerang terug zou kunnen keren en de geloofwaardigheid van Cornwell ondermijnen. Hoeveel de advertentie heeft gekost, vermeldt de krant niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234