Donderdag 08/12/2022

Kinderwens

Schrijfster Patricia de Ryck steunt vrouwen die worstelen met een kinderwens: “Zie twijfel niet als verloren tijd”

Patricia de Ryck schreef een boek over en voor twijfelmoeders. Beeld Michiel Mijdam
Patricia de Ryck schreef een boek over en voor twijfelmoeders.Beeld Michiel Mijdam

Twijfelmoeder. Dat is niet alleen het online alter ego van Patricia de Ryck (35), de Nederlandse schreef ook een gelijknamig boek. Daarin onderzoekt ze de weifelingen die sommige vrouwen ervaren bij een kinderwens. “Je moet niet wachten op rammelende eierstokken.”

Femke Van Garderen

Of ze nu wel of geen kinderen wilde. Patricia de Ryck was er niet mee bezig, tot ze in 2006 de liefde van haar leven leerde kennen. En die liefde had een uitgesproken kinderwens. “Dan kan je je niet blijven verschuilen achter antwoorden als ‘ik weet het nog niet’ of ‘dat komt later wel’”, zo schrijft ze in haar boek De twijfelmoeder, dat vandaag uitkomt.

De Rycks zoektocht naar antwoorden staat in die “praktische gids” beschreven, samen met de ervaringen en ideeën van zo’n zestig anderen, gaande van vrouwen met hetzelfde dilemma tot experts in de biologie, gynaecologie en neurowetenschappen die objectieve info geven over vruchtbaarheid.

“Met mijn boek hoop ik vrouwen die worstelen met hun kinderwens beter bij te staan. Veel vrouwen durven hun twijfel immers niet met familie en vrienden te bespreken.” Veel literatuur is er ook niet. “Ofwel lees je over moeder worden, ofwel lees je over bewust kinderloos leven. Daartussenin zit heel weinig.”

Lees ook: Twijfelmoeders getuigen: “Ik hoop dat ik op een dag wakker word en het antwoord weet”

Waarom is er volgens u zo weinig plaats voor twijfel?

“Moeder de vrouw, dat is al zo lang een vanzelfsprekendheid. Die krijg je niet zomaar weg. Wij zijn de eerste generatie die zo uitgebreid begint stil te staan bij een kinderwens. Voor ons heeft onder meer religie de grote focus op voortplanting mee bepaald. ‘Ga heen en vermenigvuldig u’: die opdracht hebben velen ernstig genomen. Daar komt bij dat we niet zo lang de keuze hebben om wel of geen kinderen te krijgen. De pil is nog maar sinds de jaren 60 beschikbaar voor vrouwen.”

“Dat mensen moeite hebben met het uitblijven van een beslissing, is ook begrijpelijk. Er zijn veel ouders die heel gelukkig zijn met hun kinderen, en die willen anderen net zo gelukkig zien. Er zijn ook de extra rollen die bij het kinderen krijgen, komen kijken. Sommigen worden daardoor grootvader of grootmoeder, bijvoorbeeld. Naar die ervaring wordt ook vaak uitgekeken.”

Weten we hoeveel en hoelang vrouwen twijfelen?

“Ook in de onderzoekswereld is er weinig plaats voor twijfel, vrees ik. Er zijn amper onderzoeken of onderzoekers die zich hiermee bezighouden. Ik kan geen cijfers voorleggen, behalve die van mijn blog, die ik startte aan het begin van mijn eigen zoektocht. Daar komen maandelijks tienduizend unieke bezoekers op, wat toch enigszins aantoont hoe erg het onderwerp leeft.”


“Over de duur van de twijfel kan je ook weinig zeggen, omdat elke situatie zo verschillend is. Iemand kan heel lang twijfelen over het moederschap, omdat bijvoorbeeld de lichamelijke veranderingen en de bevalling veel angst inboezemen. Een andere persoon, met bijvoorbeeld een defect in de genen, kan het net heel snel helder hebben.”


“Wat vooral moet doordringen, is dat twijfelen niet negatief is. Sommigen zien het als verloren tijd, maar dat is het volgens mij absoluut niet. Je denkt na over een belangrijke stap, neemt een gegrond besluit. Dat is een goede zaak.”

In je boek besteed je veel aandacht aan de sociale druk die twijfelmoeders voelen. Hoe gaan ze daar best mee om?

“Door eerlijk te zijn over hun twijfel. Het zal misschien vervelende reacties uitlokken, maar ik ben er zeker van dat er ook helpende feedback komt. Het is dankzij mijn eigen blog en de reacties van anderen, die al dan niet een kind kregen, dat ik mee mijn eigen keuze heb kunnen maken. Alleen op mijn eiland lukte dat niet.”

“Twijfelmoeders moeten ook van zich af bijten en duidelijk hun grenzen aangeven bij de zoveelste vraag over kinderen. Hun omgeving moet nu maar eens beginnen in te zien dat vragen als ‘wanneer komt dat kind er?’ echt wel ongepast kunnen zijn. Ik reageerde zelf weleens met ‘wanneer neem jij een cavia?’ om duidelijk aan te geven dat het een private en gewichtige kwestie is.”

Wat bent u te weten gekomen over twijfelvaders?

“Nog minder dan over twijfelmoeders, vrees ik. Ik denk dat ze minder vaak met de vraag worden geconfronteerd, dat de druk bij hen iets minder is dan bij vrouwen. Ze gaan een ander proces door. Mannen worden niet geconfronteerd met iets als een beperkte houdbaarheidsdatum – ze blijven doorgaans aanzienlijk langer vruchtbaar. Het zou goed zijn om deze groep apart te bevragen.”

Hoe moet een twijfelmoeder uiteindelijk een keuze maken?

“Daar wil dit boek geen antwoord op geven. Ik wil vrouwen gidsen langs de verschillende domeinen die ze kunnen bekijken vooraleer ze tot een keuze komen. De impact op hun relatie en hun carrière bijvoorbeeld. Ook stel ik voor hoe sommigen ouderschap invullen: je hoeft niet per se een fulltime-ouder te zijn. Er bestaan ook crèches en internaten, om maar iets te zeggen. Er zijn ook pistes als het invriezen van eicellen, als je nog meer tijd nodig hebt.”


“Ikzelf heb me nooit een oermoeder gevoeld en heb uiteindelijk toch beslist om moeder te worden. Niet omdat ik heb gewacht tot mijn eierstokken zijn gaan rammelen, maar omdat ik gaandeweg meer aangetrokken werd tot het idee. Door er veel over te spreken met mijn partner, werd ook duidelijk hoe hij zijn verantwoordelijkheid zag. Dat stelde me gerust. Onze zoon is inmiddels twee jaar. Het vervelende is nu wel dat het verhaal zich een beetje herhaalt: want meteen na de bevalling al gaat het over een tweede kind en wanneer dat er komt. Daar ben ik nog niet uit.” (lacht)

De twijfelmoeder, Patricia de Ryck, 192 pagina’s, uitgegeven door HarperCollins.

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234