Vrijdag 17/01/2020

Schreeuw om make-over

Het wordt een scharnierjaar voor het Belgische voetbal. De Pro League, de belangengroep van de eersteklassers in ons land, breekt momenteel het hoofd over drie topics: Hoe moet de competitie er uitzien? Wie moet de Pro League leiden? En hoe worden de matchen uitgezonden?

Al meer dan twee jaar piekert de Pro League zich suf over een herverkaveling van het Belgische profvoetbal. Want ondanks de invoering van de play-offs en de inkrimping van eerste klasse naar zestien clubs kampt het Belgische voetbal nog steeds met ernstige problemen. Er heerst stevige onvrede over play-off II en play-off III en tweede klasse is de voorbije jaren verder afgegleden. Om die euvels te verhelpen, speurt de Pro League al een tijd naar alternatieve concepten.

Aantal ploegen

Eén alternatief - en momenteel ook het meest concrete - is het plan dat studiebureau Ernst & Young in 2013 uitdokterde: een eerste klasse met 24 profclubs, die verdeeld worden in twee reeksen van twaalf. In reeks A wordt voor nieuwjaar gestreden voor een plek in play-off I en in reeks B wordt geknokt voor promotie naar reeks A. Na nieuwjaar start dan een nieuwe fase met drie play-offs, zoals vandaag, waarin telkens acht clubs zitten.

De tien tweedeklassers die in het voorstel van Ernst & Young uit de boot vallen, worden ondergebracht in amateurreeksen, die eventueel opgewaardeerd kunnen worden met de belofteploegen van de topclubs.

Standard-voorzitter Roland Duchâtelet is hevig voorstander van dat systeem en gooide het daarom tijdens de laatste vergadering van de Pro League opnieuw op tafel. De andere eerste- en tweedeklassers zeggen niet bij voorbaat nee, maar vragen zich af hoe het plan in de praktijk kan worden gebracht.

Om daar zo snel mogelijk een antwoord op te vinden, werd CEO Ludwig Sneyers belast met de taak om alle witte vlakken in te kleuren. Sneyers moet onder meer nagaan hoe de speelkalender leefbaar blijft in het nieuwe systeem, hoe de tv-gelden het best verdeeld kunnen worden en hoe streng de voorwaarden moeten zijn om in de nieuwe eerste klasse met 24 clubs te kunnen toetreden.

Vooral dat laatste blijkt een heikel punt. Sommige eersteklassers geloven niet dat er in België genoeg tweedeklassers zijn die de sprong naar het nieuwe systeem kunnen maken. Voor hen moet de discussie daarom eerst gaan over de scheiding tussen prof- en amateurvoetbal. Waar trek je de grens? Bij 24 clubs? Of toch beter bij 22? Of zelfs 20? Pas dán kan er volgens hen over de competitieformule gepraat worden. Want stel dat slechts twintig clubs financieel voldoen, dan steekt ongetwijfeld de discussie over een eerste klasse zonder play-offs of aparte reeksen op.

Bij andere (top)clubs leeft dan weer de vrees dat bepaalde eersteklassers nooit akkoord zullen gaan met het plan van Ernst & Young, omdat het in de praktijk een inkrimping van eerste klasse inhoudt. In het plan is reeks B effectief een veredelde tweede klasse. Voor clubs als KV Oostende, Cercle Brugge, Lierse, Waasland-Beveren of KV Mechelen is het vooruitzicht om daarin terecht te komen allesbehalve prettig.

Tot slot zit ook in tweede klasse niet iedereen op dezelfde lijn over een omschakeling naar 24 profclubs. Toch wil de Pro League in 2015 zo snel mogelijk tot concrete plannen komen. Of dat lukt, zal onder meer afhangen van wie straks de Pro League mag leiden.

Nieuwe baas

Om de zestien eersteklassers op één lijn te krijgen en te verzoenen met de wensen en noden van alle tweedeklassers, is een krachtdadige voorzitter noodzakelijk. Die zetel wordt sinds het ontslag van Michel Dupont warm gehouden door Peter Quaghebeur, maar veel leden van de Pro League willen snel een nieuwe figuur zien verschijnen. Met voorkeur iemand die snel ter beschikking is en die de voetbalwereld kent.

De voornaamste figuren op de shortlist zijn daarom niet toevallig ex-managers bij een Belgische club. Het gaat onder meer om Dirk Degraen (ex-Genk), Pierre François (ex-Standard) en Filips Dhondt (ex-Club Brugge, Cercle en Zulte Waregem).

Vooraleer er kan worden overgegaan tot een selectieprocedure moet voorzitter ad interim Quaghebeur de functiebeschrijving van de nieuwe voorzitter bijwerken. Het is immers nog niet duidelijk wat er exact verlangd wordt van de nieuwe president en hoever zijn mandaat moet reiken. Ook de rol van Pro League-CEO Ludwig Sneyers is gekoppeld aan de intrede van een nieuwe voorzitter.

Tv-zender

Tussen alle discussies over een hervorming van de competitie en de selectie van een nieuwe voorzitter krijgt de Pro League in 2015 ook nog een ander cruciaal dossier op haar bord: de uitzending van de matchen op televisie.

Het Italiaanse mediabedrijf MP & Silva is behoorlijk ontevreden over de deal die het vorig jaar sloot over de tv-rechten. De Italianen betalen jaarlijks 70 miljoen euro voor het Belgische voetbal - en vanaf 2018 zelfs 80 miljoen euro - maar stelden afgelopen zomer vast dat ze daar nauwelijks winst op zullen maken, door het gebrek aan interesse bij Telenet, Belgacom en Voo. Sterker nog, zoals het er nu voorstaat, verliest MP & Silva dit jaar 5 miljoen euro aan het contract.

Het plan om samen met de Pro League tóch een eigen zender op te richten, wint daardoor terrein. Die optie biedt MP & Silva meer mogelijkheden om extra investeerders aan te trekken en zo het gat van 5 miljoen dicht te rijden of zelfs om te buigen in een winst.

De afgelopen maanden spraken de Italianen al met Belgacom, Voo en Telenet en binnenkort leggen ze hun plannen voor aan de Pro League. Het is afwachten wat de eventuele oprichting van een eigen tv-zender betekent voor de modale voetballiefhebber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234