Donderdag 28/10/2021

‘Schouwspel met mij als grootste clown’

Clottemans spreekt over haar angst voor het proces en blijft hameren op haar onschuld. ‘Ik kan niet zeggen wie het gedaan heeft. Ik kan alleen zeggen dat ik het niet geweest ben.’

Telefacts Crime-journaliste An Berger sprak Clottemans meermaals bij haar thuis in Ternat. Er werd afgesproken dat het interview pas na de uitspraak van het assisenproces uitgezonden zou worden. De burgerlijke partijen werden op de hoogte gebracht en gingen volgens de programmamakers akkoord, wetende dat de uitspraken van Clottemans gekaderd werden door psychiater Dirk de Wachter, én dat het vonnis van het proces integraal in de uitzending zat.

“Toch blijft het moeilijk”, benadrukt Jan de Wilde, echtgenoot van de vermoorde Els Van Doren, “om aan het rouwproces te beginnen, zolang de media zo’n ruim forum geven aan Els Clottemans, ook na het proces.”

Dat proces draaide, zo weten we nu, niet positief uit voor Clottemans, die in het interview nog nadrukkelijk gelooft in haar vrijspraak. De Tongerse volksjury veroordeelde haar echter tot 30 jaar opsluiting.

Opmerkelijk genoeg keek Clottemans uit naar het proces, vertelt ze in het interview. “Het heeft nu lang genoeg geduurd. Ik moet erdoor en dan kan ik verder met mijn leven.” Dat het verkeerd zou uitdraaien, daar durfde Clottemans niet aan denken. “Dat is geen optie, dat mag niet gebeuren. Ik ga niet opdraaien voor iets dat ik niet heb gedaan.”

Clottemans leek zich goed bewust van het mediacircus dat zou gaan volgen. “Het gaat een groot schouwspel worden en dan ga ik de grootste clown zijn. Ik heb dat nooit gewild, ik heb nooit om die belangstelling gevraagd.”

Het toont ook een Clottemans die zich afvraagt hoe je dat aanpakt, zo’n assisenproces. Ze beseft goed dat elke blik, elke houding, elk kledingstuk kan meespelen in de beeldvorming van de jury. “Alle ogen zijn op u gericht. Ze zeggen dan op televisie: ze kijkt naar beneden, ze toont berouw... Ze kijkt zo en zo of ze is schijnheilig... Maar hoe moet je je houden? Wat is een normaal gezicht? Ik zou niet weten hoe ik mij zou moeten gedragen of niet. Alles wat ik ga doen gaat toch niet goed zijn. Ik denk dat ik mij daar gewoon ga willen sterk houden. Ik denk: zodra ik zou beginnen wenen, ga ik verloren zijn.”

Honderd vellen A4

Ook de speurders moeten het ontgelden in het interview. “Ze zijn ervan uitgegaan dat ik het gedaan heb. En als ik dat dan ontkende, noemden ze mij een pathologische leugenaar. Ze gaan (op het proces, nvd) willen aantonen dat Els Clottemans binnen het profiel past. Maar ik pas niet in het profiel, ik ben de dader niet. Maar dat hebben ze nooit willen snappen.”

Clottemans schreef naar eigen zeggen wel honderd vellen A4 vol tijdens haar verblijf in de gevangenis. “Ik werkte in mijn cel theorieën uit en gaf die dan bij het volgend verhoor af. Maar ze zegden: je wilt dat we ons fixeren op details, terwijl dat dat niet het belangrijkste is. Ze hebben me dat toen erg kwalijk genomen dat ik dat deed.”

De vrouw betreurt ook dat ze opnieuw langs de gevangenis moest passeren in de aanloop van het proces. “Dat ik nu, na 2,5 jaar in vrijheid, terug naar de cel moet, en van daaruit naar het proces, dat vind ik raar. Het schetst ook meteen een andere situatie, als je als vrij mens naar het proces kan. Ik ben Els de lerares geweest de laatste tijd, maar nu word ik weer Els de beschuldigde.”

“Dat is ook het moeilijke aan een proces: die mensen van de jury kennen mij niet, maar moeten toch oordelen over mij. Wat maken ze ook van mij: een psychopaat! Mensen die mij kennen weten dat dat niet zo is.”

Clottemans lijkt erg zeker van haar onschuld, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze het ook is, zegt Dirk De Wachter, psychiater in het Universitair Psychiatrisch ziekenhuis in Kortenberg. Hij werkt geregeld met borderlinepatiënten en ziet twee verklaringen: “Ofwel omdat ze het niet deed, ofwel omdat ze het deed, maar er niet mee kan leven. En haar waarheid is dan haar overlevingsmechanisme, de enige manier om verder door het leven te gaan.”

“Er is ook geen overlap tussen hoe mensen er uitzien en wat ze doen, de meest normaal uitziende mensen kunnen vreselijke dingen doen. Je kunt niet weten wat iemand denkt. De gedachten van een mens zijn nog altijd vrij, ook tot in de rechtszaal. We zullen nooit weten wat er echt gebeurd is”, besluit De Wachter.

Tegelijk met de reportage verschijnt ook een boek over de zaak van vtm-journalist Faroek Ozgunes. Hij beweert daarin dat Els Van Doren enige weken voor de fatale dag al een sabotagepoging overleefde. Omdat de beelden van die sprong niet meer bestaan, kwam dat niet aan bod op het proces.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234