Maandag 06/12/2021

Schot in de roos

Het was puur toeval. De ochtend nadat ik had gedineerd in De Klosse viel een brief in de bus van Wagenschot. Wagenschot is een pedagogisch centrum voor wat heet 'moeilijk opvoedbare kinderen', dat zoals vele gelijksoortige instellingen beter werk zou kunnen doen als de financiën wat toereikender waren. Vorig jaar nam de raad van bestuur een origineel initiatief: 'Tafelen voor Wagenschot'. Aan restaurants in het Gentse werd gevraagd om gedurende een korte periode in oktober een speciaal 'Wagenschot'- menu te maken, dat de klanten een goed beeld zou geven van de kok in kwestie en waarvan een percentage van de rekening werd overgemaakt aan de vzw Wagenschot. De Klosse nam toen deel aan de actie en ruim duizend klanten kozen vorig jaar voor het Wagenschot-menu, waardoor een behoorlijk bedrag aan het centrum kon worden gestort. Straks is het weer Wagenschot-maand. Niet alleen in het Gentse, maar in heel Vlaanderen.

Maar dat wisten we dus allemaal nog niet toen we ons op dinsdagavond lieten afzetten voor de deur van dit onder de bloemen schuilend huisje op de weg naar Oudenaarde. Het was collega-goedleven van Woestijnvis die me er al vaak over gesproken had. Als hij me om advies vroeg voor een culinair uitstapje eindigde dat steevast op: "Enne, ben je nu al in De Klosse geweest?" Vandaar dus dat ik het niet langer dorst uit te stellen. En we hebben er geen spijt van gehad.

Proefkonijn is niet erg fermette-gezind, maar, gelukkig, dit landelijke huisje blijkt toch niet ten onder te gaan aan kneuterigheid. Koperen pannen, ja, lampen met geplooide kapjes, ja, maar ook zachtgeel linnen op de tafels, wit servies en wat neutrale prenten aan de muur. De allereerste indruk is: oei, da's hier chiquer dan verwacht, maar door de vriendelijke ontvangst en de ongedwongenheid van de andere eters verdwijnt dat gevoel terstond.

Bij het huisaperitief, een krachtige, zelf gemaakte sinaasappelwijn (200 fr.), bekijken we de kaart. Maar voor we zover zijn krijgen we al drie mooie hapjes voorgezet: een hol oestertje, een plakje gemarineerde zalm op een laagje groenten en een mousse van ganzenlever en korhoen.

De kaart is niet enorm uitgebreid, maar onze aandacht gaat meteen naar het menu. Het heet zakenlunch, kost 950 frank en kan, geheel tegen de gewoonte in, ook 's avonds worden besteld. De jonge vrouw des huizes legt ons uit wat die vandaag omvat: gevulde rogvleugel, koteletjes van speenvarken en een hazelnootdessert. Daar moesten we niet lang over nadenken.

Ook de wijnkaart is kort genoeg om een mens geen uren aan het piekeren te zetten. Voorin de veeleer traditionele Fransen, aan het eind enkele wereldwijnen die kort en goed worden omschreven. We willen een van de stevige witte Californiërs proberen, die hier worden vergeleken met de beste bourgognes (meursault), en we vragen advies aan de wijnkelner. "Als u niet houdt van te veel eik raad ik u de Estancia (1400 fr.) aan," zegt hij. En daar hebben we geen spijt van . Diepgeel, vol, maar toch nog fris en zonder houten hamer op het eind.

De zelfgebakken broodjes mogen dan wat taai zijn, ik ben geheel verleid door de boterballetjes die in de vorm van een druiventros op een bordje zijn geschikt, met een groen blaadje bovenaan. En ook de ruim bemeten plaatsen en de attente bediening is bevorderlijk voor ons humeur.

De rogvleugel is ontdaan van de graat, opgerold en gevuld met grijze en roze garnalen, omringd door enkele rivierkreeftjes en een subtiele saus met een vleugje kerrie. Een uitstekend begin, je weet meteen dat hier iemand aan het fornuis staat die kan koken. Het hoofdgerecht ziet er prachtig uit en is ook bijzonder lekker: de piepkleine ribstukjes van het speenvarken zijn als een molentje op elkaar gelegd en worden omringd door een intense vleesjus en een minitauurbakkerij van o.a. aardappelflensjes, een groententaartje in savooiblad, een loempiaatje met paddestoelen en een miniquiche met selder en wortel.

We zijn zo verrukt dat we bij het dessert, een al even fraai gepresenteerd hazelnootschuim met mangosliertjes en seizoenfruit respectievelijk een (royaal) glas Coteaux du Layon (120 fr.) en een eau de vie van mirabelles (250 fr.) bestellen. En kom daar maar eens om in een van de trendy tenten: de ober weet precies te vertellen welke witte alcohols op het schap, in de koelkast of in de diepvriezer worden bewaard.

Een beetje licht in het hoofd besluiten we eensgezind dat dit maaltijd met de beste kwaliteit/prijsverhouding van het voorbije jaar was. En geen gedroogde tomaat met balsamico gezien! Agnes Goyvaerts

Restaurant De Klosse, Grotesteenweg Zuid 49, 9052 Zwijnaarde, tel 09/222.21.74. Zondagavond en maandag gesloten.

* Meer dan dertig restaurants nemen van 1 tot 31 oktober deel aan 'Tafelen voor Wagenschot' Er zijn enkele ware topkeukens bij, zoals Hof van Cleve in Kruishoutem, Mirage in Aalst en 't Oud Konijntje in Waregem, maar ook een hele lijst meer bescheiden gelegenheden. De hele lijst kan worden opgevraagd op tel. 09/385.44.33.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234