Dinsdag 31/01/2023

Jeff HoeyberghsUpdate

Schorst UGent KVHV voor vier maanden na ophef over lezing Jeff Hoeyberghs?

null Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

De sociale raad van de UGent adviseert om studentenvereniging KVHV voor vier maanden te schorsen na de lezing waarin plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs allerlei seksistische uitspraken deed. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen zal zich ook burgerlijke partij stellen tegen Hoeyberghs.

LH

“De uitspraken van Jeff Hoeyberghs zetten aan tot discriminatie en haat jegens vrouwen. Daarom is het de opdracht van het Instituut om in te grijpen", verduidelijkt adjunct-directeur Liesbet Stevens. “Het Instituut wil overigens iedereen bedanken die melding maakte van dit incident. Op één dag tijd liepen er meer dan 1.000 meldingen binnen. Dat is een duidelijk signaal dat dit soort uitspraken niet meer getolereerd worden in onze samenleving.”

“Natuurlijk gaat het om meer dan het uiten van een controversiële mening. Als je vrouwen lui en dom noemt, verlaag je de drempel om hen te discrimineren. Als je stelt dat ze hun benen moeten opendoen, verlaag je de drempel om hen te verkrachten. De misogyne en denigrerende uitspraken van Jeff Hoeyberghs zetten aan tot haat tegen vrouwen, en dragen zo zelfs bij tot een klimaat van discriminatie en geweld jegens vrouwen”, aldus Stevens nog.

Het Instituut trekt dus naar de rechtbank en vraagt de feiten te onderzoeken in het licht van de schending van de Gender- en Seksismewet. Om de sereniteit van het onderzoek te bewaren, zal het Instituut verder niet communiceren over deze zaak.

Feministische organisatie protesteert vrijdag

De feministische organisatie Campagne ROSA gaat vrijdagochtend dan weer protesteren aan de bestuursraad van de UGent. De leden willen dat de KVHV uitgesloten wordt van de UGent.

Dat de video zoveel bekeken werd, vindt Campagne ROSA een goede zaak. “Het is natuurlijk schrijnend dat zulke meningen bestaan en dat extreemrechtse studentenorganisaties deze uitdragen, maar het is onwaarschijnlijk belangrijk dat dit naar buiten gekomen is”, zegt Mai Vermeulen.

De actie tegen de KVHV staat om 8 uur gepland aan het Universiteitsforum in de Sint-Pietersnieuwstraat. Er zullen dan ook open brieven uitgedeeld worden. “De rector wil het KVHV nu tijdelijk schorsen, maar dat is onvoldoende. Het enige consequente antwoord voor een universitaire instelling die seksisme bestrijdt, is de uitsluiting van het KVHV”, klinkt het.

De organisatie roept daarnaast ook op om het debat over seksisme ten gronde te voeren. “Jeff Hoeyberghs en het KVHV zijn het topje van de ijsberg. Seksisme is een structureel en maatschappelijk probleem dat een verwrongen en minderwaardige beeldvorming van vrouwen creëert.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234