Vrijdag 03/02/2023

Getuigenis

‘Schooluitstap? Dan sla ik de energiefactuur over’

Indra De Braekeleer met haar kroost. Met een nettoloon van 1.650 euro moet ze haar gezin onderhouden.  Beeld Thomas Nolf
Indra De Braekeleer met haar kroost. Met een nettoloon van 1.650 euro moet ze haar gezin onderhouden. Beeld Thomas Nolf

De oudste zoon van Indra De Braekeleer, een alleenstaande moeder van drie, gaat volgende week naar het eerste middelbaar. Hoeveel haar dat zal kosten? Ze heeft er het raden naar. Maar duidelijk is wel: de factuur loopt fors op. ‘Als ik geld nodig heb voor een schooluitstap, betaal ik de energiefactuur niet.’

Lotte Beckers

“Ik heb hier de rekening voor mij liggen: 215 euro moet ik alvast voorzien voor schoolbenodigdheden, culturele activiteiten en de sportdag. En dan heb ik nog geen schoolboek gekocht. Hoeveel me dat nog zal kosten? Geen idee. 200 euro? Of eerder 300 euro? Ik hoop maar dat ze die boeken effectief gebruiken.”

Lees nu

Middenveld pleit voor maximumfactuur in secundair onderwijs

Indra De Braekeleer is een alleenstaande moeder met drie zonen. Acht, twaalf en dertien jaar oud zijn die, en ze staat er helemaal alleen voor. Als thuisverpleegkundige verdient ze maandelijks netto ongeveer 1.650 euro. Daar komt wat alimentatie en een studietoelage bij, maar veel stelt dat volgens haar niet voor.

De oudste, Elias, gaat vanaf volgende week naar het eerste middelbaar. Een bijzonder moment in elk gezin, maar voor Elias en zijn moeder wordt 2 september extra spannend: Elias heeft autisme en ging in de lagere school naar het buitengewoon onderwijs, maar hij gaat er zo op vooruit dat hij nu toch naar het beroepsonderwijs mag. Maar ook financieel valt deze mijlpaal zwaar.

Wie scholieren in huis heeft weet: ze kosten handenvol geld. “Het is bijna niet te geloven. Ze eten gigantisch veel, ze groeien voor je ogen uit hun kleren en ze zijn slordig: om de haverklap verliezen ze hun muts of brooddoos. De twee oudsten dragen nu ook een bril en Elias heeft echt een beugel nodig.”

Oude laptop

Daar komt nu een schoolfactuur bij waarvan volstrekt onduidelijk is hoe groot die zal zijn. Wat wordt er precies bedoeld met schoolbenodigdheden? Is dat materiaal voor de lessen koken en etaleren die Elias het komende jaar zal volgen? Of gaat het dan over die lange lijst aan materiaal die de school heeft doorgegeven: de ringmappen, cursusblokken en de passer?

null Beeld Thomas Nolf
Beeld Thomas Nolf

De Braekeleer bladert verder in de infobundel die de school haar heeft toegestuurd. Blijkt dat Elias ook verfborstels, mengpotjes, een tekenmap en een tafelbeschermer nodig heeft. Of hij die spullen ook regelmatig zal gebruiken, is maar de vraag. “O, een rekenmachine heeft hij ook nodig. Daarvoor zal hij toch zijn gsm moeten gebruiken.” Want ook dat verwacht de school: dat Elias een laptop en een gsm ter beschikking heeft. “We hebben een laptop, maar dat is een heel oud model. Vroeg of laat zal ik een nieuwe moeten kopen.”

Tweedehands

Nergens in die infobundel legt de school uit hoe ze ouders met beperkte financiële armslag tegemoetkomt. Wanneer moeten die rekeningen betaald worden? En kan dat op afbetaling? “Ik zal het zelf moeten vragen op het eerste oudercontact. Of ik dat vervelend vind? Ja. Maar ik kan niet anders. Ik sta er nu eenmaal alleen voor.”

De Braekeleer vindt het belangrijk dat haar jongens leuke kleren dragen, die ze tweedehands koopt. “Het is al erg genoeg dat wij beseffen hoe moeilijk het is, het is niet nodig dat anderen dat zien en hen uitlachen.” Tot nu toe hebben ze ook nog geen enkele schooluitstap moeten overslaan, ook al kan het financieel eigenlijk niet. “Dan riskeer ik het om mijn energiefactuur een maand niet te betalen. Dat scheelt toch 80 euro. En als de leverancier belt, dan mompel ik iets over de domiciliëring die gek genoeg niet doorgekomen is.”

Maar het valt haar op: in het buitengewoon onderwijs was Elias lang niet de enige bij wie het thuis opletten was, en daar werd dan ook rekening mee gehouden. Het verschil met de jongste, die naar een gewone lagere school gaat, is groot. Zelfs al geldt daar wél een maximumfactuur voor schoolbenodigdheden, ze vinden het doodnormaal dat elke leerling een abonnement neemt op Zonnekind of 25 euro plus zakgeld neerlegt voor een uitstap naar Plopsaland. “Alsof ze daar iets bijleren.”

De Braekeleer ligt er vaak wakker van: hoe groter de jongens worden, hoe forser de schoolkosten zullen stijgen. Haar tweede zoon zit ook in het buitengewoon onderwijs, en wellicht blijft dat zo als hij volgend jaar naar het middelbaar gaat. Eerlijk? Voor De Braekeleer is het een opluchting. “Omdat hij niet mee kan in een gewone klas, maar ook omdat het financieel beter uitkomt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234