Zaterdag 19/10/2019

Schooldirecteurs roepen collega's op tot opmerkelijke actie: "Meld je elke laatste werkdag van de maand ziek"

Illustratiebeeld. Beeld anp

Een groep Vlaamse directeurs uit het basisonderwijs roept de collega's op om zich vanaf vrijdag elke laatste werkdag van de maand ziek te melden. "We houden van onze job, maar de torenhoge werkdruk en gebrekkige ondersteuning zijn onleefbaar geworden", zegt mede-initiatiefnemer Kristoff Dhont donderdag in Het Belang van Limburg.

De directeur van een basisschool voor buitengewoon onderwijs uit Aalst richtte samen met enkele Oost-Vlaamse collega's de Facebookgroep 'Directies basisonderwijs knappen af' op. Vrijdag verwachten ze dat de actie in een twintigtal basisscholen gevolgd zal worden. "Op termijn hopen we dat ons voorbeeld in heel Vlaanderen wordt gevolgd, over alle koepels en instellingen heen."

De Facebookgroep plant voorts elke laatste werkdag van de maand een mailoffensief naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

De overkoepelende Organisatie Directeurs Vlaams Basisonderwijs (ODVB) steunt de oproep, maar de belangenverenigingen van de afzonderlijke doen dat niet. Daardoor "is het moeilijk te voorspellen hoeveel leden effectief thuis zullen blijven", zegt ODVB-ondervoorzitter Joël Boussemaere.

"Ziekteverlof is een kostbaar goed dat niet misbruikt mag worden", reageert Crevits. "Ik keur deze actie af en reken erop dat de verantwoordelijkheidszin van de betrokken directeurs de bovenhand krijgt. Ik zoek oplossingen in sociaal overleg."

Vakbondsfront: "Onaanvaardbaar"

Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Onderwijs (GVO) reageert eveneens afkeurend op de oproep. "Ziektedagen gebruiken om actie te voeren is onaanvaardbaar", klinkt het.

De onderwijsvakbonden COV, COC, ACOD-onderwijs en VSOA-onderwijs, samen het GVO, zegt begrip te hebben voor het ongeduld en de noden van de directeurs. "Directeurs basisonderwijs zijn manusjes-van-alles, ze hebben veel te weinig omkadering en veel te weinig kansen om echt de pedagogische directeur en personeelscoach te zijn die ze moeten zijn", klinkt het.

Tegelijk wordt benadrukt dat van bij de start van de legislatuur aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar coalitiepartners gevraagd werd om een oplossing te vinden voor het statuut en de werkvoorwaarden van de directies. In het kader van het loopbaandebat werd door de onderwijsvakbonden herhaaldelijk gevraagd om een werkgroep 'Schoolleiderschap' op te richten. Hoewel daar tot nu toe geen gevolg werd aangegeven, vindt het GVO het onaanvaardbaar om ziektedagen te gebruiken als actiemiddel.

"Voor de onderwijsvakbonden moeten de gesprekken in het kader van het loopbaandebat over het schoolleiderschap snel worden opgestart en leiden tot voelbare resultaten voor directies en lerarenteams", luidt hun besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234