Zondag 27/11/2022

School voor verkeersslachtoffers viert eerste verjaardag

'Na een coma heerst er chaos in je hoofd. Naar school gaan, lukt niet meer'

Alleen in de klas

Tot nu toe was het enkel mogelijk op de basisschool, maar vanaf 1 september mogen ook langdurig zieke tieners officieel onderwijs aan huis krijgen. Dat hoeft niet zo letterlijk te zijn als het klinkt. Sinds een jaar is er namelijk het Open Therapeuticum Leuven, de eerste Vlaamse school voor verkeersslachtoffers waar ook langdurig zieke kinderen terecht kunnen voor onderwijs op maat.

Herent

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Het ziet eruit als een doodgewoon huis langs een drukke steenweg, maar binnen is het Open Therapeuticum Leuven (OTL) een oase van rust. De bovenverdieping is opgedeeld in therapielokaaltjes en enkele klaslokalen. Beneden wordt nog volop gewerkt om alles in orde te brengen. "De bedoeling is dat we alle therapie boven geven en dat het onderwijsgedeelte hier beneden komt", zegt initiatiefneemster Annemie Schueremans. "Maar mijn geld is op. We hadden gehoopt om tegen 1 september erkend te zijn als school, maar dat is nog niet het geval dus moet ik opnieuw op zoek naar sponsors."

Het OTL is Schueremans' baby. "Mijn zoon Lennart (nu 17, KH) heeft drie jaar geleden een zwaar verkeersongeval gehad. De klap heeft hij vooral met zijn hoofd opgevangen. Hij heeft zes weken in coma gelegen en de dokters hebben hem erdoor gehaald. Daarna volgde de revalidatie. Die was vooral fysisch. De cognitieve training bleef beperkt en dat terwijl Lennarts geheugen zo goed als volledig weg was."

Na drie maanden in het revalidatiecentrum mocht Lennart opnieuw naar school. Maar wat voor andere kinderen zo evident is, lukte hem niet. "Hij kon zich niet concentreren. Als je in coma gelegen hebt, heerst er in je hoofd niets dan chaos. Kinderen in de lagere school redden het meestal nog, maar elk uur een ander vak en een andere leerkracht is echt te veel. Je hebt geheugenproblemen maar je hebt ook nood aan structuur. Tel daar nog eens de bezoeken aan de dokter, de kinesitherapeut en de psycholoog bij en je weet dat dat onmogelijk is. Op het einde van dat eerste jaar zei de school ook dat het zo niet verder kon."

Schueremans ging op zoek naar een aangepaste oplossing voor Lennart. "Zelfs privé-scholen konden mij niet helpen. Ergens zei een mevrouw mij: 'Zoiets bestaat niet. U zult het zelf moeten oprichten.' Ja, zeg, ik heb hulp nodig, dacht ik toen nog, ik ga hier niet de problemen van de wereld oplossen." De enige mogelijkheid was via een repetitorenkantoor privé-leraars in dienst te nemen die Lennart klaarstoomden voor de examencommissie. "Toen ik samen met Lennart naar Brussel ging voor die examens, zag ik daar zoveel kinderen staan voor wie het wegens soortgelijke redenen ook niet langer ging op school. Zo kreeg ik het idee om therapie en onderwijs in een ruimte samen te brengen."

Dat werd het OTL. Enerzijds een therapiecentrum, waar kinderen onder meer terecht kunnen voor creatieve therapie, osteopathie en acupunctuur. Anderzijds een school met klaslokalen die eruit zien als de gemiddelde studeerkamer: een bureau, een computer en twee bureaustoelen. "Wij werken niet met groepen. Dat kan niet, gezien de concentratieproblemen. Sommige kinderen krijgen net zoals Lennart al hun lessen hier en leggen dan in Brussel examen af. Anderen komen enkel naar hier voor therapie en bij nog anderen is er een wisselwerking met de school. Zo hadden we vorig jaar een jongen die na een ongeval in een rolstoel terechtgekomen was en die de richting bouw volgde. Voor de praktijkvakken ging hij naar school, de theorie kreeg hij hier. Wij geven onderwijs op maat."

Omdat het nog grote vakantie is, zijn de jonge klanten van OTL nog niet op post maar Wim (27) is er wel. "Bijna vier jaar geleden werd mijn wagen in Brussel gecarjackt door twee jongens van vijftien en zeventien. Ze hebben mij meegenomen en zijn de A12 opgereden. Daar zijn we gecrasht. Ik vertel je dit nu allemaal, maar eigenlijk weet ik er niets meer van. Ik weet alleen wat ik later in verhoren gelezen heb. De zes weken voor en de zes weken na het ongeval zijn uit mijn geheugen gewist." Toen Schueremans kort voor de opening van het centrum een televisie-interview gaf, merkte Wim haar op. "Ik herkende haar verhaal volledig. Ik was Lennart." Sindsdien is Wim niet meer weg te slaan uit het OTL. Zelfs al richt het centrum zich in eerste instantie op twaalf- tot achttienjarigen. "Ik kom hier voor therapie, maar ik help ook waar ik kan. Affiches ophangen en dat soort dingen. De ouders die hier komen hebben het al moeilijk genoeg met het ongeval van hun kind. Annemie heeft het zelf ook meegemaakt. Zij weet welke stap je eerst moeten zetten en wat nog even kan wachten. Dat is een ongelooflijke steun."

www.opentherapeuticum.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234