Maandag 15/08/2022

Kinderpardon

School van opgesloten Armeens meisje geeft strijd niet op: “Afschuwelijk wat met Anna-Maria gebeurt”

In de klas van Anna-Maria, met onder meer Juf Sofie Pijkels (rechts) en directeurs Hilde Henderickx (aan spandoek, zwarte trui) en Mieke Elaut (zittend, roodzwarte trui). Beeld Wouter Van Vooren
In de klas van Anna-Maria, met onder meer Juf Sofie Pijkels (rechts) en directeurs Hilde Henderickx (aan spandoek, zwarte trui) en Mieke Elaut (zittend, roodzwarte trui).Beeld Wouter Van Vooren

Vandaag beslist de Antwerpse raadkamer of het Armeense gezin van de achtjarige Anna-Maria Khmoyan opgesloten blijft in het repatriëringscentrum in Steenokkerzeel. Haar school blijft ondertussen volop actie voeren.

Joël De Ceulaer

“De kinderen in onze school begrijpen er niets van”, zegt Hilde Henderickx. “Het is ook onmogelijk uit te leggen. Anna-Maria hoort gewoon bij hen. En nu worden dit meisje alle kansen ontnomen. Ik kan mij niet voorstellen dat dit voor haar niet traumatiserend is.”

Henderickx is, samen met Mieke Elaut, directrice van De Reuzenpoort in Borgerhout, waar de achtjarige Anna-Maria tot en met maandag 7 januari in het tweede leerjaar zat. Op 8 januari werd ze, samen met haar ouders en tweejarige zusje Sarah, opgepakt en naar het gesloten repatriëringscentrum in Steenokkerzeel gebracht. Daar zit het gezin nog altijd. Ook als de Antwerpse raadkamer vandaag oordeelt dat het gezin moet worden vrijgelaten, kan de overheid in beroep gaan, en blijft de opsluiting van kracht.

“Lieve Anna-Maria”

De Morgen-journalist Joël De Ceulaer schreef de achtjarige Anna-Maria Khmoyan een brief. “Jij zit, of liever: jij zát in het tweede leerjaar, want momenteel zit jij achter slot en grendel. Te wachten op deportatie”

“Het is afschuwelijk wat met Anna-Maria en dat hele gezin gebeurt”, zegt Henderickx. “Die mensen hebben al eens hun spullen moeten inpakken om naar Zaventem gevoerd te worden, waar ze dan te horen kregen dat de uitwijzing toch niet doorging. De mama is strijdvaardig, maar zwak en afgepeigerd. Ze valt regelmatig flauw en moet voortdurend overgeven. En dan moet u weten dat deze mensen werkelijk perfect geïntegreerd zijn. Ze komen naar al onze oudercontacten, voorbeeldig en plichtsbewust. Twee van onze juffen bezoeken hen nu om de twee dagen in Steenokkerzeel. We mogen dan, in het bijzijn van twee bewakers, spelletjes spelen met Anna-Maria. We nemen ook altijd een paar schoolboeken mee, zodat ze het contact met de leerstof niet verliest.”

De petitie die de school lanceerde met de vraag om het gezin in ons land te laten blijven, haalde ondertussen al meer dan 3.500 handtekeningen. “Wij blijven actievoeren”, zegt Henderickx. “Lieven Boeve, grote baas van het katholiek onderwijs, staat achter ons.”

“Dat klopt”, zegt Boeve: “En ik niet alleen op persoonlijke titel. Onze hele organisatie staat hierachter. Als de redelijke termijn van een uitwijzingsprocedure overschreden is, moet het belang van het kind primeren.”

Lopende zaken

Het gezin Khmoyan verblijft al tien jaar in ons land. Een asielaanvraag werd afgewezen, en bij poging tot uitwijzing in 2014 sloeg het gezin – naar eigen zeggen uit angst na een brutaal politieoptreden – op de vlucht. Advocaat Bruno Soenen bewandelt nu de piste van de humanitaire regularisering. “Dat is mij gelukt bij een gezin in een vergelijkbare situatie in Tongeren”, zegt hij. “Ook Armeniërs, ruim tien jaar in het land, geen asiel gekregen, kinderen hier geboren, perfect geïntegreerd. Het enige verschil met de familie van Anna-Maria is dat het gezin uit Tongeren een ambtenaar had toegewezen gekregen door de overheid, wat verplicht is. Bij het gezin Khmoyan is dat de voorbije jaren niet gebeurd en heeft de overheid steken laten vallen. Zo is er ook een brief lang bij de stad Antwerpen blijven liggen, waardoor het dossier niet correct is behandeld.”

Een humanitaire regularisatie is mogelijk, aldus Soenen. “Daar zijn goede argumenten voor, de buitengewone omstandigheden op basis waarvan zo’n regularisatie kan worden toegekend: het feit dat het gezin geïntegreerd is, en dat de kinderen hier geworteld zijn. Anna-Maria heeft trouwens een taalontwikkelingsachterstand, waardoor het moeilijk is om Armeens te leren. Ze heeft zich met een logopedist gefocust op het Nederlands.”

De bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld) wil alleen per mail reageren, via haar woordvoerder. Ze wil niet ingaan op dit individuele dossier. “Ik heb vertrouwen in mijn administraties en volg hun advies.” Op de vraag wat ze ervan vindt dat kinderen worden opgesloten onder fel protest van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, mailt haar woordvoerder: “De minister zet het regeringsbeleid verder, in lopende zaken.”

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Bij de stad Antwerpen is men de kwestie van de brief nog aan het onderzoeken.

Kinderpardon?

In Nederland woedt een discussie over het zogenaamde kinderpardon, waardoor perfect gewortelde kinderen sneller een gunstig regularisatie-advies zouden krijgen. Drie van de vier Nederlandse regeringspartijen willen een genereuzer beleid. Bij ons bestaat geen animo voor een algemeen kinderpardon, wat tot een collectieve regularisatie zou leiden. Alleen SP.A en Groen maken een opening naar menselijker beleid. “Ik heb bij de minister onmiddellijk een vraag ingediend over het gezin Khmoyan”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. “We moeten geval per geval beoordelen, maar humanitaire regularisatie is net bedoeld voor dit soort schrijnende situaties.”

Ook Ben Segers van de sp.a-studiedienst wil een ander beleid, waarbij het belang van het kind harder doorweegt. “De kinderrechtencommissaris wil dat een multidisciplinair team, met artsen, psychologen en leerkrachten, de overheid adviseert. Wij denken in die richting. Het belang van het kind moet niet pas aan het einde worden afgewogen, maar centraal staan doorheen álle procedures.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234