Maandag 28/09/2020

Deradicalisering

"School kan meer doen tegen extremisme"

Minister van Onderwijs Crevits wil leerlingen weerbaarder maken voor radicale ideeën.Beeld BELGA

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) krijgt lof omdat ze radicalisering bij jongeren wil tegengaan door versneld werk te maken van burgerschapscursussen in het onderwijs. Alleen doet ze dat volgens experten niet snel en doortastend genoeg.

Crevits wil leerlingen in het Vlaams onderwijs weerbaarder maken voor radicale ideeën. Basiswaarden als respect voor culturele diversiteit, mensenrechten en de rechtstaat moeten volgens haar zo snel mogelijk opgenomen worden in de eindtermen.

Open Vld-onderwijsexpert Ann Brusseel: "Burgerschapscursussen in het onderwijs zijn onontbeerlijk en het is jammer dat we hierover nu al jaren moeten discussiëren. We moeten er dringend werk van maken en zeker oog hebben voor de leerkrachten die deze ideeën in de klas moeten realiseren. In de lerarenopleidingen moet er veel meer aandacht zijn voor dit thema. Voor een leraar is het immers verre van eenvoudig om onderwerpen als secularisme, gelijkheid tussen man en vrouw en radicalisering in de klas op een kalme manier ter sprake te brengen."

N-VA'er Koen Daniëls vraagt zich dan weer af waarom er geen apart vak burgerschapsideeën wordt opgericht. "Als het om een vakoverschrijdende eindterm gaat, dan is de verantwoordelijkheid verdeeld onder alle leerkrachten en bestaat de kans dat uiteindelijk niemand echt zijn verantwoordelijkheid neemt."

Tegelijk zegt Daniëls dat problemen als radicalisering ook op andere beleidsdomeinen moeten worden aangepakt. "We moeten dit breder bekijken: het is niet zo dat ons huidige onderwijs mensen aanzet om zich in de luchthaven of een station op te blazen. Je kunt niet alle problemen in de schoenen van het onderwijs schuiven. Met haar maatregel zet Crevits een positieve stap, maar beschouw het niet als een toverrecept."

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck zegt aan de ene kant aangenaam verrast te zijn door de tempoversnelling van Crevits: "Het huidige maatschappelijke klimaat maakt dat we dit niet langer kunnen uitstellen. Maar ik wil er wel op wijzen dat het Franstalig onderwijs al een stap verder staat. Daar wordt in 2016 in het lager officieel onderwijs een cursus 'filosofie en burgerschap ingevoerd." En volgend jaar starten de Franstaligen met een soortgelijk vak in het middelbaar onderwijs."

Prominent aanwezig

Ook Raymonda Verdyck, bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), lijkt steeds meer in de richting van een apart vak burgerschap te denken. "Wij pleiten ervoor om dit over alle vakken heen mee te nemen. Al kijken we voor volgend schooljaar ook of we niet met enkele proefprojecten een volledig lesuur per week louter aan burgerzin kunnen besteden. Zulke waarden moeten prominent aanwezig zijn in ons onderwijs, zodat leerlingen er al vanaf de kleuterklas op speelse wijze mee in contact komen en een kritische en open blik op de wereld ontwikkelen.

"Bijvoorbeeld door hen te leren dat je niet alles wat je op het internet leest klakkeloos mag aanvaarden. Zeker vandaag is dat meer dan ooit nodig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234