Discriminatie

School in Mechelen verbiedt lange rokken of jurken

- Rik Van Puymbroeck en Remy Amkreutz
1 Twee moslima's zeggen dat ze op het matje zijn geroepen voor het dragen van lange kleren. © Bas Bogaerts

Leerlingen van het Ursulinen Mechelen mogen geen lange jurken of rokken meer dragen. Ze worden gecontroleerd en verplicht hun jurken op te rollen of een sjaal rond hun heupen te binden. Als ze dat weigeren, moeten ze naar huis gaan. Dat meldt de interculturele beweging Kif Kif en wordt bevestigd aan De Morgen door verschillende moslimleerlingen. Zij voelen zich geviseerd, de school wijst op de veiligheid van de leerlingen.

Share

In de les wiskunde zei de leerkracht plots: 'Deze kledij hoort niet op school, houd ze maar voor in de moskee'

Anonieme leerling

Ze mochten al geen hoofddoek meer dragen op school, en nu mogen moslimmeisjes aan het Ursulinen Mechelen ook geen lange jurken of rokken meer dragen. Dat meldt de interculturele beweging Kif Kif op haar website en wordt aan De Morgen bevestigd door twee leerlingen.

"De hoofddoek zetten we altijd af als we de school binnengaan", zegt een van de leerlingen, die anoniem wil blijven. "Maar dit gaat een stap verder. Na de krokusvakantie hoorde ik dat er commentaar kwam op het feit dat wij, moslimmeisjes, lange kleren dragen. Daar geloofde ik niets van, maar uiteindelijk ben ik ook op het matje geroepen."

De leerlingen getuigen hoe ze sinds enkele weken worden tegengehouden aan de schoolpoort en worden verplicht om hun jurken op te rollen of een sjaal rond hun heupen te binden. "In de les wiskunde zei de leerkracht plots: 'Deze kledij hoort niet op school, houd ze maar voor in de moskee'. Ik ben uit de les gezet en bij de directie geroepen. Ze hebben ook onze ouders gebeld."

De directie van het Ursulinen Mechelen reageert, ondanks herhaaldelijke pogingen, alleen via een persbericht en wijst op het schoolreglement. Het bestuur spreekt van "onjuiste informatie", waarbij de school "in een verkeerd daglicht wordt geplaatst". In het reglement staat niets over lange kledij. Wel mogen kleren de bewegingsvrijheid niet hinderen, zodat leerlingen niet struikelen.

Religieuze uiting

"Op school lopen veel jongeren met lange broeken rond", zegt een leerling. "Er zijn zelfs leerkrachten met een neuspiercing. Volgens het reglement zijn die ook verboden, maar daar zegt men niets over. Toen ik dat opmerkte, hoorde ik dat elke vorm van religieuze uiting verboden is."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wijst op de autonomie van de scholen. De katholieke scholenkoepel VSKO heeft geen klacht ontvangen, maar stelt dat het reglement voor iedereen moet gelden. "Het mag niet gefocust zijn op één bepaalde bevolkingsgroep en er mag geen sprake zijn van een uitbuitingsmechanisme."

Dossier Archief

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine