Donderdag 25/02/2021

Schone lucht? Die kopen we over de grens

België zal zijn doelen voor de vermindering van CO2-uitstoot en de switch naar groene energie missen. Dat voorspelt het Europees Milieuagentschap (EMA) op basis van de huidige cijfers. Europa eist extra maatregelen.

Het EMA presenteerde gisteren zijn jaarlijkse rapport over de voortgang die de Europese lidstaten maken in de strijd tegen de klimaatopwarming. Eerst het goede nieuws: uit de evaluatie blijkt dat Europa als geheel op schema zit.

Zo werd de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar met één procent teruggedrongen. Ten opzichte van 1990 zit heel Europa intussen op 18 procent minder. Het einddoel van 20 procent tegen 2020 ligt voor het grijpen, aldus het Milieuagentschap.

Wie de Europese lidstaten afzonderlijk doorlicht, komt echter tot een minder rooskleurige conclusie: geen enkel land kan een perfect rapport voorleggen voor de vier afspraken(zie kader). Een reeks lidstaten dreigen hun individuele doelen te missen. Het gaat nochtans om bindende afspraken, waar in het slechtste geval sancties aan gekoppeld kunnen worden.

België hangt helemaal achteraan in het peloton. Volgens de voorspellingen van Europa zullen "zelfs de maatregelen die gepland zijn niet volstaan om de CO2-uitstoot voldoende terug te brengen tegen 2020". België moet daarom "zijn inspanningen verhogen en flexibele mechanismen in overweging nemen".

De term 'flexibele mechanismen' is omfloerste wetenschapstaal voor de aankoop van schone lucht in het buitenland. De CO2-uitstoot verminderen kan immers via groene maatregelen in eigen land, maar evengoed via een controversieel achterpoortje: de handel in schone lucht. Industrielanden die worstelen met de Kyotonorm kunnen hun schuld afkopen bij landen met meer marge. Concreet: in ruil voor investeringen in wind-, waterkracht- of biomassacentrales in het buitenland, krijgt België 'uitstootrechten'. Die kan ons land dan inzetten om zijn eigen klimaatboekhouding te doen kloppen, zonder dus de eigen uitstoot te verminderen.

Defaitisme

Zo neemt Vlaanderen alvast het zekere voor het onzekere. De regering heeft afgelopen zomer besloten om een buffer van acht tot tien miljoen uitstootrechten aan te kopen. "De aanbesteding werd op 23 juni geplaatst", vertelt Mathias Bienstman, klimaatexpert van Bond Beter Leefmilieu (BBL). "De stap getuigt van een groot defaitisme. De Vlaamse regering ziet dat ze achterloopt, maar in plaats van een inhaalbeweging te willen maken, gebruiken ze liever een achterpoortje."

Naast de vermindering van de CO2-uitstoot hinkt ons land eveneens achterop in de omschakeling naar een groene energiemix. Er komen zonnepanelen, windturbines enzovoort bij, maar niet snel genoeg volgens Europa om tegen 2020 aan 20 procent aan groene stroom te komen. Ook op het vlak van energiebesparing trappelen we ter plaatse.

"Als je het lijstje afloopt zijn er amper lidstaten die nergens positief scoren", vervolgt Bienstman. Alleen Nederland en Oostenrijk zitten in datzelfde schuitje.

"De Belgische regeringen zullen extra maatregelen moeten nemen, want anders wordt het moeilijk", reageert Hans Bruyninckx, de Belgische voorzitter van het Europees Milieuagentschap. "Er is nog zeer veel werk. De kloof tussen wat we doen en wat we moeten doen, blijft groot."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234