Woensdag 30/11/2022

Scholierenparlement pakt drugs en milieu aan

Politiek is een ernstig spel

Een heel schooljaar hebben zo'n zevenhonderd leden van het Scholierenparlement gedebatteerd over twee thema's: drugs en milieu. De resultaten hebben ze in twee zogenaamde resoluties gegoten. Daarmee trekken ze op vrijdag 3 mei naar de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement. 'We hebben er een jaar aan gewerkt. Hopelijk doen de politici er iets mee...'

Wat doe je in het Scholierenparlement? Heel eenvoudig: wil je inzicht krijgen in de Noord-Zuidproblematiek, kruip dan in de huid van een arm land of een rijke belangengroep en speel de rol die die vertolken op het wereldtoneel. Op die manier ondervind je aan den lijve de spanningen die bestaan tussen de verschillende partijen en ervaar je in welke richting oplossingen kunnen worden gezocht. Het Scholierenparlement is dus een groot simulatiespel, bedoeld om jongeren meer interesse en inzicht te laten krijgen in politiek beleid en wereldproblemen.

Concreet betekent dat dat 700 scholieren tussen 16 en 18 jaar zich op hun vrije woensdagnamiddag verdiepen in een actueel thema. Dat doen ze aan de hand van een basisdossier dat opgesteld wordt door Globelink* en externe experten. Het basisdossier bevat achtergrondinformatie en standpunten van een tiental rollen waarin jongeren zich een jaar lang inleven - dat kan een politieke partij, een regering, een getroffen bevolkingsgroep, ... zijn.

De scholieren komen tijdens het schooljaar vier keer bijeen in 23 lokale parlementen. Daar gaan ze met elkaar in debat en dienen ze moties en amendementen in waarover gestemd wordt. De uiteindelijke besluiten worden in twee slotresoluties gegoten en morgen voorgelegd aan de echte politici.

"Bij ons was het thema drugs", zegt Wim. "Mijn groep was Colombia: wij spraken vanuit het standpunt van de cocaboeren, die afhankelijk zijn van de uitvoer van cocaïne. Andere gesprekspartners waren onder meer de Verenigde Staten, de hulporganisaties en België." Karen: "Ook de farmaceutische industrie zat bij ons aan de tafel. Die scholieren hadden zich voor de gelegenheid uitgedost met een chic hemd en dito das. Ze wilden per se koffieshops installeren in België, koffietheken noemden zij het, waar alleen maar zogenaamde goede drugs verdeeld zouden worden. Maar hun voorstel is door iedereen weggestemd." Iedereen gaat fel op in zijn of haar rol en er wordt soms heftig gediscussieerd. "Iedereen heeft voor zich op tafel een microotje. Als het er te wild aan toe gaat, kan de voorzitter die gewoon dichtdraaien."

Bij de gesprekken over milieu zaten onder andere de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Bond Beter Leefmilieu Milieu rond de tafel. Kristof: "Wij kwamen tot de slotsom dat we de boeren uit de derde wereld hun broodwinning niet kunnen afbreken omdat ze milieuonvriendelijk bezig zijn."

Karen: "Het fijne is dat je al spelend leert discussiëren met mensen die er een andere mening op na houden en je mening uiten. Minder aangenaam is dat er ook jongeren bij zijn die totaal niet voor een groep kunnen spreken. Zo was er iemand die altijd heel stil en binnensmonds sprak om zo de aandacht te trekken, maar niemand verstond hem." Wouter: "Sommigen komen aandragen met een overweldigende hoeveelheid achtergrondinformatie waarmee ze je om de oren slaan. Ze hebben intensief opzoekingswerk gedaan en van al die cijfers kom je sterk onder de indruk. Maar je hebt algauw door dat het in het Scholierenparlement niet om cijfers te doen is. Het gaat erom dat je je verdedigt in je rol en het goed kunt verwoorden. Ik heb veel mensen gezien in het Scholierenparlement die in het begin zeer timide waren maar die tegen het einde veel meer voor hun mening durfden uitkomen." Wim: "Belangrijk is ook dat je leert luisteren. Ook als je boos bent, leer je wachten tot iemand uitgesproken is, zelfs al ben je helemaal niet akkoord met wat die zegt."

Benieuwd of de échte parlementariërs het ook zo hebben begrepen. Een verslag over hoe de Vlaamse partijen reageren op de teksten van het Scholierenparlement vind je op maandag 6 mei in De Morgen.

* Globelink is een Vlaamse jeugddienst die de link legt tussen jongeren en derdewereldorganisaties. Globelink steunt op vier pijlers: jongeren, inspraak & participatie, duurzame ontwikkeling en mondiale vorming. Behalve het Scholierenparlement organiseert Globelink ook workshops en weekends over mondiale thema's voor jongeren.

Info: www.globelink.be en het driemaandelijkse tijdschrift Koppelteken.

Marc Schoetens Foto's Carolijn Domensino

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234