Maandag 01/03/2021

Scholieren krijgen eigen theaterfestival

Het is zonde dat zoveel scholen schitterende theaterproducties op touw zetten, die uiteindelijk alleen maar bekeken worden door mama's, papa's, oma's en opa's. Daarom kan ik dit initiatief alleen maar toejuichen," aldus Christel Op de Beeck, afgevaardigde van CANON, de Cultuurcel van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Ze heeft het over De Kroon op het Werk, een podiumkunstenfestival voor leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs.

Die mogen een in schoolverband gemaakte productie aan het grote publiek laten zien. Het Kroon-festival is tevens een wedstrijd en wordt beoordeeld door een professionele jury die bestaat uit vooraanstaande acteurs onder wie Antje De Boeck, Bert André en Judith Vindevogel. De Kroon op het Werk is een initiatief van Centrum voor Amateurkunsten (CVA), CANON en Het Paleis. Eddy Frans van het CVA legt uit wat de doelstellingen zijn. "Het festival wil in de eerste plaats een stimulans zijn voor scholieren om te participeren aan cultuur, meer bepaald de podiumkunsten. Daarnaast kan het samenbrengen van projecten van verschillende scholen voor een uitwisseling van ideeën zorgen, zodat de kwaliteit van de schoolproducties in de toekomst nog zal verbeteren. Bovendien is het een wedstrijd, wat de motivatie bij de scholieren zeker zal vergroten," aldus Frans.

Volgens Frans was er in Vlaanderen behoefte aan een dergelijk project, vooral omdat cultuur nog altijd stiefmoederlijk behandeld wordt in het lessenpakket van secundaire scholen. De Kroon op het Werk kan ervoor zorgen dat de houding van leerkrachten maar ook van de overheid ten opzichte van culturele activiteiten enigszins verandert.

Scholen kunnen zich met hun productie inschrijven voor het selectiefestival dat in hun provincie plaatsvindt. De vakjury nomineert het betere artistieke werk voor een plaatsje in het zogeheten 'bekroningsfestival', dat volgend jaar in mei wordt gehouden in Het Paleis in Antwerpen. Genomineerden en laureaten gaan niet met lege handen naar huis. De eerste prijs is een culturele reis voor de hele groep. Voorts zijn er culturele arrangementen en tickets voor professionele theatervoorstellingen te winnen. (EH)

Inlichtingen en inschrijvingen bij CVA. Tel: 02/555.06.23, fax: 02/.555.06.10 of E-mail: cva@vgc.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234