Donderdag 20/01/2022

Scholen zwijgen homoseksualiteit dood

In tal van Brusselse middelbare scholen is het homofobe discours van allochtone leerlingen en islamleraren niet van de lucht. Toch wordt er zelden tegen op getreden. 'Het gaat veel verder', meent holebifederatie Cavaria, 'in driekwart van de Vlaamse middelbare scholen bestaat homoseksualiteit eenvoudig weg niet'.

Tal van leraren in het Brusselse Gemeenschapsonderwijs klagen over homofobe uitspraken van leerlingen en bepaalde islamleerkrachten, die ze evenwel zelden gesanctioneerd zien. Dat blijkt ook uit het recente rapport van het Centrum voor Gelijke Kansen: van de 85 dossiers die in 2010 werden ingediend op basis van klachten aangaande seksuele geaardheid, waren er vijf aan het onderwijs gerelateerd, maar geen enkele betrof de homofobe uitspraken van een leerkracht. "Dat betekent niet dat het probleem er niet is, alleen dat de melding onvoldoende gebeurt", meent directeur Jozef De Witte. 'Daar willen we nochtans sterk op aandringen'.

Wie dit jaar wel werd gestraft, is islamleraar Mohamed Guermit, verbonden aan het koninklijk atheneum Verdi van Verviers en tevens voorman van de integristische politieke formatie Mouvement pour l'Education. Guermit zei in januari van vorig jaar in een RTBF-uitzending dat "meisjes zonder hoofddoek zondig zijn", terwijl de website van zijn partij ook expliciet homofobe standpunten bevat en denigrerende opinies over vrouwen. Zo betreurt de formatie "de teloorgang van de maatschappij die voortvloeit uit het toelaten van huwelijken tussen mannen en mannen" en hoopt ze dat iets wordt gedaan aan "de tanende universele familiewaarden en het sterk dalende aantal kinderen dat wordt geboren". Guermit werd op 11 juni voor 4 maanden geschorst. Hij heeft geen spijt van zijn uitlatingen en zegt "te zijn geschonden in het recht op vrije meningsuiting".

In Franstalige onderwijskringen werd verrast op de schorsing gereageerd, aangezien reactionaire en homofobe uitlatingen in veel etablissementen eerder de regel dan de uitzondering zijn onder islamleerkrachten. "Het is inderdaad voor het eerst dit schooljaar dat er maatregelen worden genomen", zo stelt het kabinet van minister Marie-Dominique Simonet (cdH), "maar dat heeft alles te maken met het uitblijven van klachten. Zodra aangifte wordt gedaan en het bewijsmateriaal geloofwaardig wordt bevonden, komt er actie. Het klopt dus niet dat directeurs geen recht zouden hebben om op te treden tegen islamleerkrachten. Ook voor hen gelden de basisregels zoals die zijn vastgelegd in het Europese charter van de burgervrijheden. Met andere woorden: homofobie, discriminatie, anti-semitisme en racisme kunnen niet. En moge deze schorsing een aanmoediging tot actie zijn", aldus Eric Etienne, de woordvoerder van Simonet.

Eenzaam en geïsoleerd

De Vlaamse holebifederatie Cavaria is dan weer van mening dat driekwart van de middelbare scholen in Vlaanderen volstrekt geen holebi-beleid heeft. "Dat betekent niet dat gegrossierd wordt in homofobe uitspraken", stelt coördinator Yves Aerts, "maar wel dat homoseksualiteit volstrekt niet aan bod komt, wat eigenlijk even erg is. Daardoor voelen veel holebi's zich ontzettend eenzaam en geïsoleerd. Op de stedelijke onderwijsraad in Antwerpen vorige maand hadden wij voorgesteld dat de middelbare scholen een minimaal charter zouden aannemen. Daarmee zouden ze zich engageren tot een minimale aandacht voor holebi-kwesties, al was het maar in de vorm van een affiche voor de holebifoon. Niet alleen de extremistische joodse scholen hebben geweigerd, ook het katholieke net heeft het charter niet ondertekend, zogenaamd omdat de werkdruk daardoor zou verhogen en er eerst met de vakbonden moest worden gesproken'.

Chris Smits, secretaris-generaal van het katholiek secundair onderwijs reageert verbaasd. "Ik ben niet op de hoogte van die Antwerpse schoolraad maar het spreekt voor zich dat er aandacht moet zijn voor holebikwesties in het secundair onderwijs. We zijn nu eenmaal niet langer in de jaren '50. Onze opdracht is er een van kennisoverdracht, maar evengoed moeten we onze leerlingen voorbereiden op hun maatschappelijke participatie als kritische, creatieve burgers."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234