Woensdag 20/10/2021

Scholen wachten op 2,6 miljard euro om te bouwen

Vlak voor de start van het schooljaar wachten Vlaamse schooldirecteurs op ruim 2,6 miljard euro om alle geplande bouwprojecten te kunnen uitvoeren. De put wordt almaar dieper.

De staat van de Vlaamse scholen is al jaren een bron van bezorgdheid. Het patrimonium, zeker dat van de katholieke scholen, is dringend aan vervanging toe. Alleen lopen de kosten hoog op en kan de overheid niet volgen.Vijf jaar geleden bedroeg de achterstand bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion) net geen 1,4 miljard euro. Op datum van gisteren stonden 2.655 scholen op de wachtlijst voor in totaal ruim 2,6 miljard euro aan subsidies.

De achterstand in scholenbouw is een van de meest prangende problemen in het onderwijs en het aanpakken van de lijst gaat in verhouding tergend traag: vorig jaar werd 194 miljoen euro geïnvesteerd.

43 jaar wachten

Stef Vandersteen van scholengemeenschap de Kraal in Herent weet alles van de lange achterstand. Vandersteen wacht op drie nieuwe scholen. Het eerste dossier diende hij elf jaar geleden in. "Toen werd gezegd dat we in 2005 of 2006 zeker aan het bouwen zouden zijn", zegt hij. "We wachten nog en het einde is niet in zicht." In 2009 en 2011 diende Vandersteen voor twee andere vestigingsplaatsen ook een bouwdossier in. "Voor 2009 zullen we 30 jaar moeten wachten, voor 2011 43 jaar. Het is dat gebrek aan perspectief dat zo erg is."

Vooral het oudste dossier is dringend. "De kinderen zitten met meer dan 200 in een schoolgebouw dat voorzien is voor 140. Sommige van de gebouwen zijn meer dan 100 jaar oud. Alles is gewoon oud en versleten." Zelf investeren is voor Vandersteen geen optie. "De subsidies bedragen 70 procent van de kostprijs. Het dossier is geraamd op 1,6 miljoen euro. Dat kunnen wij onmogelijk betalen. Er is geen andere optie dan wachten. En ondertussen wordt er hier een nieuwbouwwijk gebouwd waar veel jonge gezinnen zullen komen wonen, maar we hebben geen plek voor die kinderen."

Er zijn duizenden schooldirecteurs die in hetzelfde geval zitten als Vandersteen. "De situatie wordt almaar erger", zegt Dirk Vanstappen van de Dienst voor Investeringen van het Katholiek Onderwijs (DIKO). "Sommigen beginnen wel zelf te investeren", zegt hij. "Ze rekenen op de goodwill van hun achterban: congregaties, ouders, parochies... Maar dat is geen oplossing."

Zowel Vanstappen als Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman vinden dat de overheid verkeerde keuzes maakt. Allebei hekelen ze de vele containerklassen die her en der geplaatst worden om de capaciteitsproblematiek op te vangen. "De units die langer dan drie jaar mogen blijven staan kosten amper minder dan een gewoon gebouw", zegt Vanstappen. "900 euro/m2 versus 1.100 euro. Maar ze zijn een stuk minder duurzaam: we rekenen op een levensduur van 30 jaar. Bij een traditioneel schoolgebouw is dat 60 jaar. Waarom geen goede containerklassen huren en ondertussen gewoon bouwen?"

Meuleman is daarenboven niet te spreken over de publiek-private samenwerking die in scholenbouw werd opgezet. Die slorpt 40 procent van het budget op. "En dat voor enkele state of the art-modelscholen", zegt ze. "Dat is een prestigeproject, maar het geld kon veel beter besteed worden om de gewone wachtrijen weg te werken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234