Woensdag 26/02/2020

Scholen verenigen zich voorloopbaanpact

Het loopbaanpact moet er komen. Die boodschap geven onder meer Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) in een uitzonderlijke gemeenschappelijke brief aan minister Crevits.

Een aantrekkelijke, transparante en werkbare loopbaan voor huidige en startende leraren. Dat is de inzet van het loopbaanpact, waar de onderwijsverstrekkers, sociale partners en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) al sinds oktober vorig jaar over onderhandelen. Crevits had afgelopen juni een akkoord willen bereiken, maar slaagde daar niet volledig in. Katholiek Onderwijs Vlaanderen, het Gemeenschapsonderwijs (GO!), het Onderwijssecretariaat van de Vlaamse Steden en Gemeenten (OVSG) en Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) dringen nu in een brief aan Crevits aan op een hervatting van de gesprekken en een snelle succesvolle afloop.

Concreet gaat het om een gemeenschappelijk standpunt, wat eerder ongebruikelijk is. "We hebben deze boodschap vorige week naar de minister verstuurd en willen haar aansporen om er werk van te maken", zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in een gesprek met deze krant. "Tot nu hadden we hier niet over gecommuniceerd, omdat we de sociale partners niet willen schofferen."

In de brief geven de onderwijsverstrekkers enkele van hun belangrijkste wensen aan. Zo willen ze onder meer de opdracht van de leerkracht niet langer uitdrukken in lesuren, bijvoorbeeld 20 uur per week, maar in werkuren, in dit geval 38 uur per week. "Schoolbesturen hebben daarbij nood aan voldoende ruimte om hun leraren in te zetten waar ze het best renderen en hun professionaliteit verder kunnen ontplooien, om hen te coachen en te begeleiden of te sturen, waar dat nodig mocht zijn", klinkt het.

Affectatie

En daar blijft het niet bij. De koepels en het GO! halen ook de zogeheten affectatie aan. Vandaag zijn vastbenoemde leerkrachten tewerkgesteld bij een bepaalde school, in de toekomst zouden zij verbonden kunnen worden aan een schoolbestuur. Het zou er voor kunnen zorgen dat (startende) leerkrachten sneller voldoende lesuren krijgen en de benodigde begeleiding ontvangen. Maar de sociale partners hebben het hier bijzonder moeilijk mee en waarschuwen voor een te flexibele opdracht. "Er zou willekeur kunnen ontstaan", zegt Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV). "Wij gaan niet mee in het voornemen om het personeel in een onvoorwaardelijke flexibiliteit te dwingen."

Raymonda Verdyck, bestuurder van het GO!, spreekt die toekomstvisie alvast tegen. "Wij willen hen toch niet de duvel aandoen? Wij willen juist dat zij voor 100 procent gemotiveerd aan de slag kunnen gaan. In Antwerpen zijn onze twee scholengroepen nu gefuseerd. Niemand denkt eraan om een leerkracht die het gewend is om in Kapelle te werken, plotseling naar de andere kant van Antwerpen te sturen." Boeve laat eenzelfde geluid horen. "De schoolregio's beslaan geen gebied van 50 kilometer. We spreken hier over een straal van 10 tot 20 kilometer. Maar stabiliteit blijft ook belangrijk. We willen niet dat zij elk jaar in een andere school stappen."

Op het kabinet-Crevits valt te horen dat de gesprekken deze maand weer van start gaan. Een akkoord lijkt momenteel ver weg. De onderwijsbonden hebben het loopbaanpact vastgehaakt aan de federale pensioenhervorming. Als de leerkrachten daar financieel moeten inleveren, komt er geen akkoord. Lange tijd hoopten ze dat het leraarschap op de lijst van zware beroepen zou terechtkomen. Maar deze week werd bekend dat er helemaal geen lijst komt en louter nog zal worden gewerkt met vier basiscriteria, zoals mentale en fysieke belasting. Hoe ruim die criteria worden geïnterpreteerd, hangt af van het budget dat de federale regering kan voorzien.

"We kunnen sowieso een case maken wat betreft psychosociale belasting", zegt Boeve. "Ik daag iedereen uit om eens een dag voor de klas te staan en de impact daarvan te voelen. Ik pleit ervoor om hier zeer genuanceerd mee om te gaan. Er zijn weken dat leerkrachten veel meer dan 38 uur werken, ook 's avonds laat of voor dag en dauw, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook weken dat er minder dan 38 uur wordt gewerkt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234