Dinsdag 22/10/2019

Scholen staken: leerlingenblijven thuis op 28 maart

Tenzij de Vlaamse regering terugkomt op het besluit om de uitstapregeling voor leerkrachten af te schaffen, zullen scholen op woensdag 28 maart staken.

Het zit de onderwijsbonden nog altijd zeer hoog dat de tbs-uitstapregeling voor leerkrachten - met uitzondering van kleuterleidsters - zonder meer afgeschaft wordt. Het eerste onderlinge overleg is achter de rug en het actieplan ligt op tafel: infovergaderingen met de achterban en een eerste aanzet op woensdag 21 maart. Die dag worden er lokale en provinciale acties georganiseerd. Een week later volgt een algemene staking. "De eerste stakingsdag", benadrukt het vakbondsfront. In hoeverre die zal nageleefd worden, is nog niet duidelijk.

De staking kan enkel nog afgewend worden wanneer de regering terugkomt op haar beslissing. Sussende maatregelen zullen niet volstaan, zegt Raf De Weerdt van het socialistische ACOD: "Wij zijn bereid te onderhandelen maar we zijn pas tevreden wanneer tbs opnieuw wordt opgenomen in het Groot Loopbaandebat. Als dat niet gebeurt, zal de staking doorgaan en we zullen de actie herhalen tot de discussie weer gevoerd wordt op de plek waar ze gevoerd moet worden."

Dat moet, zo meent ook Marianne Coopman van het christelijke COV, omdat de discussie rond de uitstapregeling niet los kan gezien worden van andere maatregelen. "Wij zien de leerkrachten graag langer werken. Maar dan wel op een manier dat ze gelukkig zijn. Om dat mogelijk te maken moet ook iets aan de werkomstandigheden gedaan worden. Wij willen meeschrijven aan dat plan, maar nu is ons plots alle verantwoordelijkheid ontnomen. Daarom zijn we zo boos."

In Wallonië is de pensioenregeling voor leraars vorig jaar aangepast. Daar konden ze nog steeds op 55-jarige leeftijd uitstappen. Dat systeem werd vervangen door een waarbij een leerkracht per jaar anciënniteit recht heeft op een maand vervroegde uitstap. Vanaf 55 kunnen die maanden ingezet worden om deeltijds te werken, vanaf 58 mogen ze ingezet worden om thuis te blijven tot de pensioengerechtigde leeftijd van 60. "De Waalse oplossing is een van de pistes die bekeken moeten worden", zegt Coopman.

Het kabinet-Smet wil geen reactie geven op de aankondiging van de stakingsdag. Het dossier zal vandaag wel besproken worden binnen de Vlaamse regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234