Zaterdag 31/07/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Scholen sluit je niet zomaar. Maar is het beleid wel voldoende preventief geweest om ze open te houden?

Omdat we mensen zijn – “met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken”, om het met Meneer de Uil uit De Fabeltjeskrant te zeggen – lopen we in deze pandemie telkens weer tegen dezelfde paradox aan. De preventieparadox.

De preventieparadox komt er op neer dat als je tijdig reageert, de reden waarom je snel dient in te grijpen verdwijnt. En dus vragen velen zich dan af of het wel nodig is om zo stevig uit te pakken. Omgekeerd geldt: eens het gevaar realiteit is, kom je te laat. Als je tegen de muur rijdt, is het te laat om te remmen.

Nu een derde besmettingsgolf zich meer en meer in de cijfers manifesteert, zie je opnieuw vertwijfeling. Is het wel nodig om nòg harder in te grijpen? Die twijfel is menselijk, maar het is precies dat wat ons in Europa nu al twee keer zo zuur is opgebroken. We zijn dus, behoudens een mirakel en ondanks al onze collectieve inspanningen, op weg om nog een derde keer tegen dezelfde muur te rijden.

In het debat over hoe de derde golf alsnog in te dammen valt, staat de vrije beweging van jongere kinderen nu plots centraal. Dat geaarzeld wordt om in te grijpen op die vrijheid is begrijpelijk. Kinderen op school en daarbuiten zolang mogelijk een zo normaal mogelijk leven gunnen, is na de eerste lockdown een prioriteit in het coronabeleid geworden. Dat is nobel. De maatschappelijke prijs van het sluiten van scholen of van het beperken van de bewegingsvrijheid van kinderen is hoog.

Maar hadden we daar niet beter wat eerder aan gedacht, toen besloten werd om vakantietrips pas te verbieden nà in plaats van voor het kerstverlof? Hadden we daar niet beter aan gedacht nog voor het thuiswerken sluipenderwijs werd afgebouwd? Die vervelende preventieparadox toch... Nu wordt drastischer ingrijpen, helaas, weer stilaan onvermijdelijk en komt de activiteit van kinderen, nog veel helaser, toch in beeld.

Scholen en naschoolse activiteiten zijn niet de brandstof van deze gezondheidscrisis, maar als er een besmetting is, kunnen ze, als massabijeenkomst, er wel de brandversneller van zijn. Voorbeelden daarvan halen dagelijks het nieuws. Net als voor de herfstvakantie wordt gehoopt dat de krokusbreak gehaald kan worden zonder sluiting. Het zal met hangen en wurgen zijn. En met het risico dat de rest van de samenleving door een nieuwe hoge besmettingspiek moet, die de vrijheid en gezondheid van velen in het gedrang brengt.

Onderwijsminister Ben Weyts heeft gelijk: scholen sluiten doe je niet zomaar. De vraag is evenwel of zijn beleid voldoende preventief is geweest om de scholen open te houden. Zijn alle mogelijke veiligheidsmaatregelen getroffen? Komt de sneltesting op school niet (veel) te laat? En had er geen draaiboek met massale ondersteuning moeten klaarliggen om in scholen die tot sluiten gedwongen worden het onderwijs te redden van goedbedoelde improvisatie? Ook die vragen verdienen een antwoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234