Dinsdag 16/08/2022

NieuwsOnderwijs

Scholen opnieuw open, maar halftijds afstandsonderwijs voor hogere graden

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

De scholen gaan volgende week, na de paasvakantie, dan toch niet volledig opnieuw open zoals aanvankelijk de bedoeling was. Voor de tweede en derde graad in het secundair onderwijs blijft halftijds onderwijs behouden. Dat is beslist op het onderwijsoverleg tussen minister Ben Weyts (N-VA) en de onderwijskoepels.

Redactie

Alle scholen openen het derde trimester zoals het tweede trimester voor de paaspauze werd afgerond. Concreet betekent dat dat leerlingen van het basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs volledig contactonderwijs kunnen blijven volgen. Leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs blijven voorlopig vijftig procent afstandsonderwijs volgen.

Voor het deeltijds beroepssecundair onderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs wordt er teruggekeerd naar honderd procent contactonderwijs.

Daarnaast worden enkele bijkomende maatregelen versoepeld. Zo worden daguitstappen binnen, zoals naar een museum, opnieuw toegelaten en mogen speeltijden opnieuw gelijktijdig plaatsvinden voor meerdere klasgroepen. De verplichting om in het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker te dragen, blijft wel behouden. Voor meerdaagse uitstappen in het binnenland (16 mei) en het buitenland (31 mei) is het nog even wachten.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Positiviteitsratio

De bedoeling blijft om zo snel mogelijk overal 100 procent contactonderwijs te voorzien, klinkt het. Daarom wordt de epidemiologische situatie tweewekelijks gemonitord. Als de positiviteitsratio afneemt en de bezetting op intensieve zorg gunstig evolueert, kunnen ook de tweede en derde graad opnieuw overschakelen naar volledig contactonderwijs, al gebeurt dat mogelijk gefaseerd.

Er wordt ook maximaal ingezet op verluchten en ventileren. Daarvoor maakt de Vlaamse regering extra middelen beschikbaar. Voor het tweede trimester gaat het om 13 miljoen en ook in het derde trimester is een bedrag van dezelfde ordegrootte de betrachting. Het grootschalige testen van het onderwijspersoneel wordt uitgesteld tot begin mei. Vanaf dan zouden wekelijks 400.000 zelftesten ter beschikking worden gesteld om onderwijspersoneelsleden twee keer per week preventief te testen.

Om het mentaal welbevinden van de leerlingen te stimuleren, bundelen Onderwijs Vlaanderen, de Vlaamse Scholierenkoepel en MNM de krachten en organiseren ze op vrijdag 16 april van 18 tot 22 uur The Masked Party. Jongeren krijgen er niet alleen de kans om volledig coronaproof te feesten en dansen, maar ook om te praten en met experten in gesprek te gaan over hun mentaal welbevinden.

De beslissingen moeten woensdag wel nog bekrachtigd worden op het Overlegcomité.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234