Donderdag 01/12/2022

Scholen onduidelijk over kosten

Aalst

Eigen berichtgeving

Sinds vorig schooljaar zijn alle scholen verplicht om in hun reglement op te nemen hoeveel het schooljaar zal kosten aan de ouders. Na een jaar liet Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) de maatregel evalueren door onderzoekers van het Hoger Instituut voor de Arbeid. Zij onderzochten 435 scholen van verschillende niveaus en hun conclusie is dat scholen zich redelijk goed aan de nieuwe decretale regel houden - acht op de tien vermeldden de kosten -, maar dat dat op een veel te versnipperde manier gebeurt.

"De ene school vermeldt bijvoorbeeld de totaalprijs van een schooluitstap", zegt onderzoekster Vicky Heylen, "een andere noteert alleen het deel dat de ouders moeten betalen en nog een andere alleen de som die het oudercomité betaalt. 'De ouders betalen de rest' staat er dan. Heel veel scholen sommen ook wel verschillende kostenposten op maar schrijven er geen bedrag bij. 'Nader te bepalen' staat er dan."

Daardoor is het niet alleen voor de ouders bijzonder moeilijk om een totaalbeeld te krijgen op wat de school zal kosten, ook voor de onderzoekers maakt dat de zaken niet makkelijker. "We hebben in ons onderzoek wel cijfers over kosten opgenomen", zegt Heylen, "maar die zijn niet echt representatief, omdat de ene school veel gedetailleerder te werk gaat dan de andere. Daardoor komen de scholen met de meest uitgewerkte kostenberekening vaak als de duurste naar voren terwijl dat eigenlijk niet zo is."

Indicatieve cijfers dus, maar ze geven toch duidelijk weer dat er in Vlaanderen grote verschillen zijn tussen scholen onderling. Zo bedraagt de totale prijs in het duurste zesde leerjaar 552 euro. In het goedkoopste is dat amper 40 euro. Gemiddeld kost een leerling in het laatste jaar van de lagere school aan zijn ouders 171,6 euro. Bij een kindje in de eerste kleuterklas is dat 67,7 euro. Ook bij diverse deelcategorieën zijn grote schommelingen merkbaar. Er zijn scholen waar gedurende heel de basisschool geen enkele eurocent gevraagd wordt voor schooluitstappen. Er zijn daarentegen ook kleuterklassen waar de uitstapjes 210 euro kosten. In sommige hogere jaren van de basisschool loopt dat op tot maar liefst 620 euro.

Hetzelfde geldt voor uitgaven voor niet-duurzame schoolmaterialen zoals fotokopieën en nieuwjaarsbrieven. Die variëren van 1,3 euro in het goedkoopste kleuterklasje tot 191,5 euro in de duurste lagere school. Precies omdat de cijfers nu weinig zeggen door de grote verschillen in wat er allemaal in de kostennota's opgenomen is, pleiten de onderzoekers voor het gebruik van een standaardtabel met daarin duidelijk aangegeven wat verplicht is en wat niet, hoeveel keer per jaar bepaalde kosten zullen voorkomen en wie wat betaalt. (KH)

Duurste zesde leerjaar kost 552 euro, goedkoopste 40

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234