Dinsdag 28/09/2021

OnderwijsCoronamaatregelen

Scholen kiezen zelf hoe ze deeltijds afstandsonderwijs invullen

Scholieren van de tweede en derde graad secundair zullen de lessen weer minstens halftijds thuis voor hun laptop moeten volgen. Al wie jonger is mag fysiek terug naar school. Beeld Photo News
Scholieren van de tweede en derde graad secundair zullen de lessen weer minstens halftijds thuis voor hun laptop moeten volgen. Al wie jonger is mag fysiek terug naar school.Beeld Photo News

Alle leerlingen van het eerste kleuterklasje tot het tweede middelbaar zullen na de verlengde herfstvakantie weer voltijds op de schoolbanken mogen zitten. De oudere scholieren van de tweede en derde graad secundair zullen dan weer minstens halftijds thuis voor hun laptop de lessen moeten volgen. Dat werd gisteren herbevestigd op het onderwijsoverleg.

Het Overlegcomité kondigde het op 30 oktober al aan: na de verlengde herfstvakantie blijft contactonderwijs de regel, behalve voor de leerlingen van de tweede en derde graad secundair. Zij moeten vanaf 16 november minstens deeltijds afstandsonderwijs volgen.

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), die zich de laatste maanden heeft opgeworpen als grote voorstander om iédereen op de schoolbanken te houden, was niet opgezet met die beslissing, ook al zat zijn minister-president Jan Jambon mee aan tafel van het Overlegcomité toen die knoop werd doorgehakt. “Ik betreur dat afstandsonderwijs verplicht wordt, zeker voor scholen die dat niet willen of zelfs kunnen. Bovendien maak ik me grote zorgen over de impact die dit zal hebben op de meest kwetsbare jongeren”, klonk het toen.

Kopzorgen voor directies

Het was misschien niet het droomscenario van Weyts, maar de onderwijswereld kon bijna niets anders dan aan de slag te gaan met het besluit van het Overlegcomité. Deeltijds afstandsonderwijs is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want bij de schooldirecties kwamen er heel wat vragen naar boven hoe dat in de praktijk uitgewerkt moest worden.

De virologen, die gisteren ook op het onderwijsoverleg aanwezig waren, legden daarom drie praktische scenario’s op tafel. Elke school is vrij te kiezen welke weg ze inslaat, maar vanuit epidemiologisch oogpunt is het het veiligst om halve klassen week om week fysiek les te geven. Zo hebben minder leerlingen in de klas contact met elkaar en wordt grote drukte op het openbaar vervoer vermeden.

Maar een school kan dus ook kiezen ‘sneller’ af te wisselen, door bijvoorbeeld hele klassen dag om dag les te geven. Wat dan weer sterk afgeraden wordt door virologen, is om een deel van de klas in de voormiddag en een ander deel in de namiddag naar school te laten komen. Die extra verplaatsingen zouden er alleen maar voor zorgen dat het besmettingsrisico toeneemt.

Voor kwetsbare leerlingen blijft er overigens altijd de mogelijkheid om fysiek naar school te blijven gaan. “Laat ons hopen dat deze regels een houvast bieden aan directies om het afstandsonderwijs te organiseren. Het mag vooral geen chaos worden op het veld”, zegt Marnix Heyndrickx van de liberale vakbond VSOA.

Door de zure appel bijten

Nog een stap verder gaan dan het Overlegcomité – bijvoorbeeld de middelbare scholen helemaal sluiten – lag niet op tafel. “Al had ik liever gezien dat het onderwijs naar code rood zou overschakelen”, zegt Nancy Libert van de socialistische vakbond ACOD. “Voor de leerlingen gelden dan dezelfde aanwezigheidsregels als nu, maar het geeft wel een krachtig signaal nu de rest van de samenleving zich nog steeds in de hoogste alarmfase bevindt.”

Het onderwijs kreeg bij het afkondigen van nieuwe lockdownmaatregelen altijd voorrang, maar met gemiddeld meer dan 9.000 besmettingen per dag circuleert het virus nog steeds hevig in de maatschappij. “Als de curve bij de heropening van de scholen weer begint te stijgen en er geen andere maatregelen versoepeld worden, dan is het duidelijk dat het virus op zijn minst doorgegeven wordt op school”, oordeelt Libert. “Moeten we met zijn allen niet even door de zure appel bijten en nu strenger zijn in het onderwijs, zodat de rest van het schooljaar relatief normaal kan verlopen? Anders is er in februari of met Pasen misschien wel een derde lockdown. Maatregelen die een jojo-effect veroorzaken in de samenleving en dus in onderwijs kunnen we missen als kiespijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234