Vrijdag 18/10/2019

Scholen in Asse vroeger gedaan wegens besparingen

Foto ter illustratie. Beeld THINKSTOCK

Ouders in het Vlaams-­Brabantse Asse moeten voortaan hun kinderen een half uur vroeger van school afhalen. De leerlingen in de gemeente­ scholen krijgen ook geen warme maaltijden meer. De gemeente moet besparen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Onderwijsschepen Edwin Fabri (CD&V) uit Asse bevestigt het bericht in Het Nieuwsblad dat Asse de buitenschoolse kinderopvang voor de 10 basisscholen uit de verschillende onderwijsnetten tijdens de middag afschaft. Voor de zes vestigingen van het gemeentelijk onderwijs betekent dit dat de schooldag om 15 uur eindigt in plaats van 15.30 voorheen. Met deze en andere maatregelen bespaart Asse jaarlijks 300.000 tot 320.000 euro.

"Door deze beslissing moeten de scholen tijdens de middag zelf het toezicht gaan organiseren. Ik weet niet hoe de andere onderwijsnetten dat gaan oplossen, maar wij hebben voor onze gemeentescholen beslist dat de leerkrachten dat zullen doen en dat de middagpauze verminderd wordt van anderhalf tot 1 uur. Hierdoor zal ook de schooldag zelf een half uur vroeger eindigen", aldus Fabri.

"Van 15 tot 15.30 uur is er in het gemeentelijk onderwijs - zoals voorheen tussen 15.30 en 16 uur - gratis toezicht. Daarna kunnen de kinderen naar de buitenschoolse kinderopvang die wij blijven organiseren tot 18 uur. De bijdrage van de ouders verhoogt wel van 90 cent tot 1 euro per begonnen half uur. We willen daarnaast ook besparen door er nauwer op toe te zien dat het aantal toezichters in verhouding staat tot het aantal aanwezige kinderen", aldus Fabri.

Fabri geeft toe dat er al wel wat ouders kritiek geuit hebben op deze besparingsmaatregelen. "Het is echter geenszins een massaal protest. Het gaat steeds om individuele gevallen, maar wij kunnen geen beleid voeren a la tête du client", aldus Fabri, die erop wijst dat deze en andere besparingsmaatregelen nodig waren om te voldoen aan de nieuwe begrotingsnormen die de Vlaamse overheid oplegde.

De ouderraad en zelfs de scholen waren niet betrokken bij de beslissing van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234