Woensdag 31/05/2023

NieuwsEcologie

Schoenen van duurzaam ‘schimmelleer’? Ja, dat kan

Adidas experimenteert al met schimmelmaterialen. De Stan Smith Mylo-sneaker bevat ondergrondse draden van paddenstoelen. 
 Beeld Adidas
Adidas experimenteert al met schimmelmaterialen. De Stan Smith Mylo-sneaker bevat ondergrondse draden van paddenstoelen.Beeld Adidas

De herfst is hét paddenstoelenseizoen en ook wetenschappers nemen een duik in het rijk van fungi. Europa kent 4 miljoen euro toe aan onderzoek naar hoe schimmels verbluffende materialen vormen, zoals zelf­herstellend ‘leer’ voor schoenen.

Barbara Debusschere

Zwammen, paddenstoelen en schimmels blijven niet alleen koks, wildplukkers en zelfs psychiaters ­inspireren. Fungi − die zowel zwammen, schimmels als paddenstoelen omvatten − kunnen ook de ­slimme en milieuvriendelijke materialen van de toekomst bieden.

Daarom spijst Europa nu Fungateria, een wetenschappelijk onderzoeksproject naar manieren om fungi in te zetten als ‘intelligent’ en ‘levend’ ­materiaal. Het onderzoek, waar ook de VUB aan meedoet, gaat na hoe levende schimmels in samenwerking met ­bacteriën baan­brekende materialen kunnen produceren. Dat is nodig, want de komende decennia ontstaat er een wereld­wijd tekort aan belangrijke (grond)stoffen.

De interesse van grote spelers is overigens al een feit. Zo ontwikkelen Adidas en Hermes proto­typen voor schoenen en tassen uit schimmelmaterialen als ­alternatief voor dierlijk leer of plastiek. De autosector experimenteert ermee voor zetelbekleding en dashboard­isolatie, en de bouw test schimmels als isolatie­materiaal.

Biofabricage

Dat laatste klinkt ­onlogisch, maar het gaat altijd om goed­aardige schimmels en bacteriën die niet ­schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat die nieuwe materialen milieu­vriendelijk zijn, spreekt voor zich. Maar er is nog meer winst mee te boeken en dat moet Fungateria in kaart brengen.

Zo bestaan de ­‘engineered living ­materials’ waar deze wetenschappers aan werken uit levende cellen die hun bio­logische activiteit ­behouden wanneer ze in een product verwerkt zitten.

“Bij de huidige ­toepassingen en ­experimenten wordt de schimmel aan het einde van de productie­fase gedood. Maar wat als we de organismen laten ­leven? We zouden dan pakweg schoenen kunnen maken uit ‘schimmelleer’ dat zichzelf kan helen als er krassen op de schoenen komen”, zegt professor microbiologie Eveline ­Peeters (VUB).

Ook CO2 opvangen of de lucht zuiveren behoren tot de ­mogelijkheden. “Als je in de bouw bijvoorbeeld isolatie­materiaal met schimmels zou gebruiken waarin levende cellen zitten, dan zou je dak­isolatie meteen ook de lucht kunnen zuiveren”, zegt Peeters. Dat soort ‘bio­fabricage’ klinkt nog futuristisch, maar daar komt volgens deze vorsers relatief snel verandering in.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234