Zondag 25/10/2020

Schnabbelende chefs

De beste Belgische restaurants zijn meestal niet alleen de best gerunde en meest rendabele horecazaken, de chefs die er de keukenbrigade leiden, verdienen daarnaast vaak een aardige stuiver door de nevenactiviteiten die ze bij elkaar klussen.

Piet Huysentruyt

Een van chefs die de kunst van het 'schnabbelen' tot grote hoogte bracht, is ongetwijfeld de nijvere West-Vlaming Piet Huysentruyt. Het begon met een restaurant, maar het grotere geld kwam toen hij startte met het succesvolle vtm-programma SOS Piet met in het kielzog een lange rij gelijknamige bestsellers en allerlei merchandising zoals de verkoop van potten en pannen, messen, schorten, ovenwanten enz. Hij houdt zich ook bezig met het creëren van diepvriesmaaltijden en hij is betrokken bij Kookeiland, een platform dat kookdemonstraties en culinaire reizen organiseert.

Peter Goossens

Peter Goossens van het Hof van Cleve bezit behalve zijn restaurant in Kruishoutem ook 15 procent van de aandelen van de digitale kookzender Njam. De meerderheidsaandeelhouder is Studio 100. Ook hij had/heeft een succesvolle carrière als tv-kok als medepresentator van Mijn restaurant en De beste hobbykok van Vlaanderen. Daarnaast levert Goossens diensten aan een van de grootste traiteurbedrijven van ons land, Belgocatering, en hij is een goedbetaalde consultant van Unilever Food Solutions. Samen met enkele andere Belgische koks geeft hij de voedingsmultinational advies over de ontwikkeling van nieuwe sauzen of het verminderen van het zoutgehalte in bouillons. Voor Delhaize ontwikkelt hij kant- en klaarmaaltijden.

Yves Mattagne

Yves Mattagne, de chef-kok van het befaamde Sea Grill in Brussel, is ook eigenaar van het restaurant YuMe en van het Kookatelier dat gevestigd is in het Brusselse Turn & Taxis. Daar worden kooklessen georganiseerd. Die zaak draait zeer goed. Net als Peter Goossens werkt ook Yves Mattagne voor Unilever en Delhaize.

Wout Bru

Wout Bru heeft zijn sterrenrestaurant Eygalières in de Franse Provence. Hij verloor enkele jaren geleden een van zijn twee Michelinsterren. In die periode investeerde hij 3 miljoen euro in de aankoop en renovatie van een hotel-restaurant in hetzelfde dorp. Hij is auteur van drie kookboeken en wordt gesponsord door het watermerk Bru, dat eigendom is van de beursgenoteerde groep Spadel. Hij wordt ook enkele malen per jaar ingehuurd door een Russische miljardair om voor diens gasten te koken in Moskou of zijn buitenverblijf in het Franse Courchevel. Wout Bru opende onlangs een pop-uprestaurant in Antwerpen; lanceerde zich als tv-kok voor Junior masterchef (vtm) en is eveneens consultant van Unilever en Delhaize.

Viki Geunes

Viki Geunes van het tweesterrenrestaurant 't Zilte in het Antwerpse MAS heeft een strategisch partnership met de brouwerij Palm en hij wordt gesponsord door het Italiaanse koffiemerk Illy.

Dave De Belder

Een mooi voorbeeld van hoe een chef-kok moet overleven dankzij nevenactiviteiten is Dave De Belder van het Antwerpse restaurant De Godevaart. Die zaak draait niet geweldig en hij is dan ook blij dat hij zijn inkomen kan aanvullen met een contract met Cara & Co. Dat is een winkelketen in Australië die het eigendom is van een Russische miljardair en restaurants wil openen in China en Rusland; De Belder is daarvoor consultant.

Jeroen Meus

En dan is er nog Jeroen Meus, chef-kok van het restaurant Luzine in Wilsele bij Leuven. Hij verdient een pak meer met zijn tv-programma Dagelijkse kost op Eén en de gelijknamige kookboeken. Daarvan zijn er inmiddels bijna één miljoen verkocht. Net zoals de meeste andere koks heeft ook hij voor zijn nevenactiviteiten een aparte vennootschap opgericht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234