Zondag 28/11/2021

Nederland

Schiphol, waar vrouwen niet de overhand mogen hebben: "Ze willen gewoon een witte man"

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In Nederland is commotie ontstaan omdat de nieuwe baas van Schiphol opnieuw een man wordt. De top van de luchthaven bestaat immers al voor de helft uit vrouwen, zo liet afscheidnemend Schiphol-baas Jos Nijhuis verstaan. "Vrouwen mogen niet de overhand hebben."

Het is niet Nijhuis die beslist over zijn opvolging, maar de raad van commissarissen (rvc). En die ziet inderdaad liever niet dat er meer vrouwen in de top komen, beaamt een woordvoerder van Schiphol desgevraagd. Nu ja: bij gelijke geschiktheid kiest de rvc, het toezichtsorgaan van het bedrijf, voor een man. Er zijn immers al twee vrouwen in de raad van bestuur, is de redenering. Die balans wil Schiphol graag zo houden.

Dick Benschop is de beoogde nieuwe directeur van Nederlands grootste luchthaven. De zestigjarige Benschop is nu nog werkzaam bij Shell. Benschop was voordien politiek actief voor de PvdA en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet-Kok (1998-2002).

Nederlands icoon

"Het diversiteitsbeleid van Schiphol is onoprecht", zegt Bercan Günel, voormalig financieel topvrouw van arbeidsbemiddelingsbureau Brunel en auteur van het boek We hebben al een vrouw. "Schiphol doet voorkomen alsof het bedrijf zo goed bezig is met diversiteit, maar daar is niets van waar. Uit dit besluit blijkt namelijk dat vrouwen niet de overhand mogen hebben in de top. Dat zinnetje over gelijke geschiktheid zegt niets, want mensen zijn nooit in gelijke mate geschikt voor een functie. Ze willen gewoon een witte man."

Daarbij komt, zegt Günel, dat de voorzitter van de raad van bestuur niet te vergelijken is met een ander bestuurslid. "Het gaat om een voorzittersfunctie. Schiphol staat voor Nederland, net als bijvoorbeeld de Rotterdamse haven. Juist zo'n typisch Nederlands icoon zou een vrouwelijke CEO moeten krijgen. Nederland heeft dat nodig."

Balans

Schiphol verdedigt zich door erop te wijzen dat de luchthaven onlangs een vrouw als financieel directeur heeft benoemd, Jabine van der Meijs. Maar als Schiphol de balans tussen mannen en vrouwen echt zo belangrijk vindt, waarom hebben ze dan niet beter vooruitgekeken, vraagt Günel zich af.

"Ze wisten dat de termijn van Nijhuis afliep. Ze hadden bij het zoeken naar een CFO (financieel directeur) ook kunnen kiezen voor een man. Dan hadden ze nu een vrouw kunnen benoemen en had Schiphol echt iets kunnen betekenen voor Nederland als het gaat om vrouwen in topfuncties."

In een reactie schrijft de president-commissaris van Schiphol dat het bedrijf sinds eind vorig jaar zes vrouwen actief benaderd heeft om zich te kandideren voor de baan van president-directeur. Dat schrijft de Volkskrant.

Volgens Gunning werden die benaderd op basis van het 'genderneutrale' profiel. Zelf belde ze nog persoonlijk met 'de vrouwelijke bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf'. Namen worden niet genoemd, maar waarschijnlijk gaat het om Herna Verhagen, de topvrouw van PostNL, die ook al werd genoemd als (VVD-)minister.

Andere leden van de sollicitatiecommissie en headhunter Egon Zehnder benaderden nog eens vijf vrouwen. Of die geen interesse hadden, of dat ze het in de procedure moesten afleggen tegen Benschop, wordt niet duidelijk. Maar uiteindelijk was de commissie 'buitengewoon verheugd' om de PvdA- en Shell-prominent voor te kunnen dragen.

Milder is het oordeel van Mijntje Lückerath, hoogleraar in Tilburg en samensteller van de Nederlandse lijst van vrouwen in bestuursfuncties. "Op zich verdient het een pluim dat Schiphol streeft naar een top die voor de helft bestaat uit vrouwen. De meeste bedrijven hebben lak aan diversiteit en doen nooit hun best om een vrouw aan te trekken. Over die bedrijven met alleen maar mannen in de top hoor je nu niets, terwijl juist die zich zouden moeten schamen."

Ook zij vindt dat Schiphol vastzit in een denkpatroon. "Het blijft wonderlijk dat drie vrouwen en een man niet wenselijk is, terwijl bij zoveel andere bedrijven de top grotendeels of helemaal bestaat uit mannen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234