Dinsdag 26/01/2021

Schiltz junior op Antwerpse Open Vld-lijst

Antwerpen l Open Vld Antwerpen plaatst Willem-Frederik Schiltz op de derde plaats voor de Kamerlijst. Dat werd als een opsteker ervaren. In deze voor hen barre tijden slagen de liberalen er nog eens in iemand met naam aan te trekken. Een achternaam, vooralsnog.

Door Fabian Lefevere

Van Willem Frederik Schiltz, de 27-jarige zoon van de overleden minister van Staat Hugo Schiltz, wordt verwacht dat hij zijn luid klinkende familienaam ten gelde maakt. Schiltz junior beseft dat zelf ook. "Nu ben ik nog de zoon van, maar het is de bedoeling dat ik de volgende jaren in het parlement een voornaam opbouw." Volgens voorzitter Somers kan hij met zijn naam "een vliegende start maken".

Dit is hoe dan ook een opsteker van formaat voor Open Vld. De voorbije weken ging Volvobaas Peter Leyman naar CD&V, en trokken topwetenschappers als Christine Van Broeckhoven en Marleen Temmerman naar de sp.a. Meer nog dan over het stemmenpotentieel van die mensen maakten nogal wat liberalen zich zorgen dat hun partij kennelijk niet langer een aantrekkingskracht uitoefent op dat soort mensen.

Willem-Frederik Schiltz moet dat voor een stuk goedmaken. Somers had het gisteren nogal jubelend over de "wijsheid" van de kandidaat, zijn "maturiteit" en zijn "politieke moed". "Dat hij op dit moment de stap durft te zetten, nu de peilingen ons in het verlies zetten, toont aan met welk engagement hij in de politiek stapt."

Zondagavond laat nam Schiltz zijn beslissing, nadat hij overtuigd was door een vierschaar met Vlaams-nationale achtergrond. Bart Somers, Sven Gatz, lid van het Vlaams Parlement, Wouter Gabriels, zoon van ex-VU-voorzitter Jaak en kabinetschef van Verhofstadt, en Steven Van Steenkiste, kabinetschef van Marino Keulen en studievriend van Somers, haalden hem over de streep.

Schiltz wilde daar naar verluidt nog enige garanties over de V in Vld - zeg maar het Vlaamse engagement. Maar volgens Somers heeft dat met een VU-netwerk niets te maken. "Ik ben lid van de VLD sinds 1992. Dat is zo lang geleden." Schiltz zelf huiverde gisteren wat bij het communautaire thema. "Het is een beetje delicaat om me daar op te profileren. Maar ik zal de erfenis van mijn vader niet ontrouw zijn."

Ook puur strategisch komt de kandidatuur van Schiltz Open Vld niet slecht uit. Hij kan de Vlaamse geloofwaardigheid afdekken, terwijl andere kandidaten een ander profiel hebben. Met advocaat Kris Luyckx als eerste opvolger bijvoorbeeld kan Open Vld enig gewicht werpen in de discussie over zinloos geweld. Luyckx is de advocaat van de familie van de vermoorde Luna. "Ik ben kandidaat", zei die gisteren, "maar ik heb nog geen officiële bevestiging gekregen."

Hoe dan ook wordt Luc Lamine níét de eerste opvolger. "Willem-Frederik past beter in ons profiel dan Lamine." Somers gaf ook toe dat het verzet van de Antwerpse afdeling te groot was. Lamine zelf gaf dat toe maar zei gisteren dat er nooit een concreet aanbod over een plaats op de lijst was. Voorts zal Ludo Van Campenhout de lijst duwen en verhuist Dirk Sterckx naar de opvolgers, om niemand anders te verdringen. De huidige Kamerleden hebben het nu al moeilijk genoeg. Zeker Fons Borginon, fractieleider in de Kamer, komt steeds meer in de verdrukking. Maar voor hem is er eventueel uitwijkmogelijkheid naar de Senaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234