Zaterdag 20/07/2019

Schilderkunst l Jan Vanriet in Antwerpen HHH

Herinneringen aan een jeugd, verkenningen in verf

Met de tentoonstelling Kiel heeft schilder en tekenaar Jan Vanriet (61) het mentale landschap van zijn jeugd in kaart gebracht. Tussen 1960 en 1974 woonde Vanriet in Hoboken, aan 'de grens' met het Kiel.

Beerschot, Petrol Zuid, cinema Nova, de 'BP-building' en de blokken van Braem zijn ijkpunten, motieven die de schilder in verschillende gedaanten, kleuren en contexten uitwerkt. Alsof hij zijn jeugd verkent en in verf weer oproept.

Jan Vanriet zit in een bijzonder creatieve periode. Deze week liep een tentoonstelling in Düsseldorf af, opgebouwd rond de Villa Hügel, eigendom van Krupp, de Duitse staalreus die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog kanonnen, U-boten en wapentuig voor het Duitse leger fabriceerde.

Het voorbije weekend ging in Antwerpen een totaal andere expositie open. In Kiel gaat Vanriet op het eerste gezicht anekdotischer te werk, met beelden uit zijn jeugd en uit de wijk waar hij zijn jeugd doorbracht. Maar de eenvoud is bedrieglijk.

Centraal in de tentoonstelling hangt het imposante schilderij waarop de BP-builing, een hangend kantoorgebouw ontworpen door Léon Stynen, in een onheilspellende schemering afgebeeld wordt. De lucht zit vol onrustige wemelingen, linksonder brandt een vreemdsoortig rood licht en een straatlantaarn lijkt afweergeschut. Wat verderop hangt een nagenoeg identiek schilderij, op papier en kleiner formaat, naast de Cromwelltank. Bij Vanriet is de herinnering aan oorlog nooit ver weg.

Tegelijk verkent de schilder andere wegen, zowel thematisch als picturaal. Het bijna naïeve Kiels Angelus, waarop Vanriet zichzelf en zijn vrouw afbeeldt in de polder, is een ironisch knipoog naar het beroemde doek van Millet met twee boeren in gebeden verzonken. Rikkie is dan weer een knap portret van Rik Coppens, een van Vanriets voetbalgoden. Vanriet schildert ook constructivistisch, alsof hij de principes van architect Renaat Braem volgt: eenvoudige werkjes met brute borsteltrekken en korrelige verf: een basketbord, een korfbaldoel.

In een gang met werken op papier worden de meeste motieven samengebracht, een picturaal hoogtepunt. Het schilderij Binnenplaats hangt een beetje verdoken al draagt het het programma van de expositie in zich: een zelfportret van Vanriet omringd door muren en lucht. De schilder en het Kiel, zijn herinneringen tastbaar in vele soorten verf. (ER)

Tot 17 april in Galerie Mercator, Antwerpen. www.janvanriet.com

n Bedrieglijke eenvoud bij Jan Vanriet, met beelden uit het Kiel, de wijk waar hij zijn jeugd doorbracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden