Vrijdag 27/05/2022

Schilderij Magritte ‘gekidnapt’

BRUSSEL

Volgens de politie werd de brutale diefstal, gisterochtend omstreeks 10 uur in Magrittes voormalige woonhuis, gepleegd door twee daders.

Een van hen belde donderdag onaangekondigd aan bij het museum, dat enkel op afspraak kan worden bezocht. Niettemin besloot het personeel hem toch binnen te laten. Daarop trok de man een wapen en bedreigde samen met een mededader drie aanwezige personeelsleden en twee bezoekers.De twee daders waren enkel geïnteresseerd in het olieverfschilderij Olympia, dat een naakte vrouw voorstelt aan de rand van het water. De daders namen het werk van 60 op 80 centimeter mee en vertrokken met de wagen. Pas toen ging het alarm in het museum af en kwam de politie ter plaatse.Het labo van de federale politie deed ter plaatse sporenonderzoek. Ook werden robotfoto’s van de daders opgesteld en werd een buurtonderzoek uitgevoerd.

Minstens 700.000 euro

Magritte woonde tussen 1930 en 1954 in de Esseghemstraat, waar hij de helft van zijn omvangrijke oeuvre schilderde. Hieronder was ook Olympia, dat een naakte vrouw met een schelp voorstelt. Het olieverfschilderij werd verkocht door een kunsthandelaar in New York, waarna het in privécollecties verdween. Het doek werd pas in 1980 aan de buitenwereld getoond.André Garitte, de conservator van het Magrittemuseum in Jette, kon het in 2002 via een mecenas op de kop tikken, zodat het huis voor het eerst een schilderij van de meester kon tentoonstellen. Sinds de opening in 1999 waren in de voormalige woning van de kunstenaar enkel de inboedel en enkele commerciële werken en tekeningen te zien.Olympia wordt door de politie geprijsd op minstens 700.000 euro, maar de reële waarde is bijzonder moeilijk te schatten. “De echte waarde van het doek kan enkel worden vastgesteld bij een veiling”, zegt Frederik Leen van het Koninklijk Museum voor Moderne Kunst, waaronder het nieuwe Magrittemuseum op de Kunstberg ressorteert.Volgens Leen is het doek evenwel te bekend om te worden verkocht. “Bij dit soort overvallen wordt vaak gesproken over ‘diefstal op bestelling’, maar daar geloof ik niet in. Dergelijke zaken gebeuren maar heel weinig. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er weldra losgeld zal worden geëist.”Janpiet Callens, artconsultant en tot voor kort werkzaam bij de cel kunstcriminaliteit van de federale politie Brussel, oppert nog een derde mogelijkheid: “Verkoop in het officiële circuit is inderdaad onmogelijk, omdat het doek nu overal gesignaleerd staat. Een artnapping sluit ik niet uit. Maar het is ook heel wel denkbaar dat de criminelen het schilderij gewoon zullen proberen te verkopen in de grijze zone. Precies zoals men een auto steelt en die daarna verkoopt. Het gevaar daarbij is wel dat ze door alle media-aandacht in paniek raken en zich van het werk zullen proberen te ontdoen.”Museumdirecteur Leen vindt niet dat de beveiliging in het Magrittemuseum in Jette tekortschoot. “Onze beveiliging is natuurlijk een stuk uitgebreider, maar een overval is nooit uit te sluiten. Als er een wapen tevoorschijn wordt gehaald, neemt iedereen dat schilderij van de haak.”

Gebrek aan professionalisme

Callens denkt er anders over: “Natuurlijk, tegen een wapen richt je niets uit. Maar het is ook duidelijk dat het het museum in Jette ontbreekt aan professionalisme. De infrastructuur van het gebouw leent zich helemaal niet voor een museumfunctie. De loopafstand van de zalen naar de openbare weg is nagenoeg nihil. Je kunt veel te makkelijk wegkomen”.Het zou kunnen dat de criminelen hierop hebben ingespeeld, denkt Callens. “In het nieuwe Magrittemuseum op de Kunstberg heeft men een zware inspanning gedaan op het gebied van preventie en beveiliging. Het kleine broertje in Jette is daardoor in een zwakke positie geraakt. Wellicht is dat de daders niet ontgaan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234