Donderdag 23/03/2023

AchtergrondWetstraat

Schild & Vrienden: socialisten willen ‘ondemocratische groeperingen’ verbieden

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher

Sp.a en PS willen organisaties die aanzetten tot haat, geweld en discriminatie kunnen verbieden. Ze kijken onder meer naar Schild & Vrienden, de extreemrechtse jongerenvereniging opgericht door parlementslid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang).

Jeroen Van Horenbeek

Als het van de socialisten afhangt dan wordt de wet op de privémilities uit 1934 zo snel mogelijk uitgebreid naar zogenaamde ‘ondemocratische groeperingen’. In het informatietijdperk gaat het grootste gevaar niet meer uit van stoottroepen die in uniform door de straten paraderen en het geweldsmonopolie van de staat bedreigen, schrijven sp.a en PS in hun wetsvoorstel. Het gevaar gaat vooral uit van organisaties die, vaak online, aanzetten tot haat, geweld en discriminatie.

“We passen de wet op de privémilities aan, zodat die opnieuw mee is met de tijd”, zegt sp.a-parlementslid Melissa Depraetere. “Gezien de actualiteit denken we dat dit nodig is. Elke vereniging die oproept om de wapens op te nemen is gevaarlijk. Parallelle circuits om de zogezegde veiligheid te beschermen zijn gevaarlijk. Zo'n organisaties hebben geen plaats in onze democratie en rechtsstaat. Met dit voorstel gaan we de strijd aan tegen terrorisme, in welke vorm dan ook.”

Sharia4Belgium

Het socialistische wetsvoorstel gaat terug op een tekst die al bijna tien jaar oud is. In 2012 probeerde Peter Vanvelthoven (sp.a) al een keer om de wet op de privémilities uit te breiden. Na bijeenkomsten van de neonazistische vereniging Blood and Honour en de arrestatie van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem wilde de politiek de strijd tegen het extremisme opvoeren. Het wetsvoorstel van Vanvelthoven raakte niet goedgekeurd. Specialisten vonden het een brug te ver.

Jos Vander Velpen reageerde namens de Liga voor Mensenrechten dat je “ondemocratische groepen wel moet bestrijden en vervolgen, maar niet verbieden en zeker niet via de wet op de privémilities, de meest inefficiënte wet uit de geschiedenis”. Sinds 1934 werd de wet zes keer toegepast, onder meer op de paramilitaire organisaties Vlaamse Militanten Orde en Front de la Jeunesse. Ook de Raad van State was kritisch, vooral over de gevolgen voor de vrijheid van vereniging.

Volgens Depraetere bevat het nieuwe wetsvoorstel “een uitgebreide passage die tegemoetkomt aan de kritiek”. Ze vindt het normaal dat de Raad van State om een nieuw advies wordt gevraagd. “Als socialisten begrijpen we: dit is een heel moeilijk evenwicht. Net zoals bij de strijd tegen hate speech.” Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil online haatspraak efficiënter kunnen vervolgen. Volgens N-VA bedreigt dit de vrije meningsuiting. In 2012 bestempelden de liberalen de uitbreiding van de wet op de privémilities als een zwaktebod: “Verenigingen met rechtspersoonlijkheid kunnen we vandaag al aanpakken met de bestaande middelen.”

Pepperspray

VB-voorzitter Tom Van Grieken blijft er intussen van uitgaan dat Van Langenhove vrijgesproken zal worden door het gerecht. Het Oost-Vlaamse parket vraagt aan de raadkamer om negen leden van Schild & Vrienden te vervolgen. Alle negen worden ze beschuldigd van inbreuken op de antiracismewet, sommigen ook van negationisme. Van Langenhove wordt onder meer verdacht van het aanzetten tot haat en het verkopen van een verboden wapen. Hij verkocht pepperspray.

“We lazen de voorbije drie jaar alsof er een rechtse Al Qaida in de maak was, terwijl het om handel in pepperspray ging. (...) Als dat verboden wapenbezit is, dan zal je veel mensen moeten veroordelen”, zei Van Grieken zondag aan VTM Nieuws over die laatste beschuldiging. De VB-voorzitter haalde zelf een pepperspray boven in de tv-studio. In een reactie meldt het Antwerps parket dat “pepperspray een verboden wapen is en dat Van Grieken vervolging riskeert”. Op verboden wapenbezit staan een celstraf van een maand tot vijf jaar en/of een boete van 100 tot 25.000 euro.

Melissa Depraetere (sp.a) ‘Met dit voorstel gaan we de strijd aan tegen terrorisme, in welke vorm dan ook.’ Beeld BELGA
Melissa Depraetere (sp.a) ‘Met dit voorstel gaan we de strijd aan tegen terrorisme, in welke vorm dan ook.’Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234