Donderdag 18/08/2022

Schild & Vrienden

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove: "Ik ga terugslaan"

Schild & Vriend-oprichter Dries Van Langenhove, vandaag in Opwijk.  Beeld Photo News
Schild & Vriend-oprichter Dries Van Langenhove, vandaag in Opwijk.Beeld Photo News

“Ik ben geen racist, antisemiet of seksist. Nooit geweest. Wat de VRT ook probeert te bewijzen met zijn knip- en plakwerk van internetafbeeldingen en manipulaties van zogeheten authentieke chatkanalen”, vertelt Dries Van Langenhove, daags na de spraakmakende Pano-reportage over zijn jongerenbeweging Schild & Vrienden. “Ik ga terugslaan en ik beraad me over juridische stappen tegen de reportagemakers.” De UGent heeft inmiddels de tuchtprocedure tegen hem, met mogelijke uitzetting opgestart.

Ken Standaert

Onbevreesd, in maatpak en met blitse sokken stapt Dries Van Langenhove zijn ouderlijke huis in Opwijk buiten. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar toch is de 25-jarige rechtenstudent sinds gisteravond de meest besproken figuur van Vlaanderen. “Goed mogelijk, maar mag ik bij deze aan alle media vragen om mijn ouders en familie niet lastig te vallen?”, valt hij onmiddellijk met de deur binnen. “Ik heb mijn politieke ideeën, mijn gedachtegoed NIET (verheft zijn stem) van mijn ouders.”

“Ik snap die vragen wel omdat je vaak een politieke strekking met de paplepel ingegeven krijgt, maar ik dus totaal niet. Niemand in mijn hele familie is politiek actief.” Daarom wil Van Langenhove ook niet thuis geïnterviewd worden. “Ik ben al aangevallen door tegenstanders en ik wil niet dat mijn naasten iets overkomt.”

"Groot rechtvaardigheidsgevoel"

Maar waar komen die ideeën over de Vlaamse identiteit en de roep om meer rechts-conservatisme dan vandaan? “Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel, al sinds ik op de middelbare school zat”, zegt Dries. “Ik merkte en merk nog steeds dat de Vlaamse jeugd niet rechtvaardig behandeld wordt en wil daarover mijn visie kwijt. Volgens mij zijn er ons - als Vlaamse jongeren - heel wat kansen ontnomen door politieke beslissingen en ik wil die terugdraaien.”

Schild & Vrienden is volgens Van Langenhove absoluut geen extreemrechtse, militaristische jongerenbeweging die aanstuurt op een gewapende burgeroorlog zoals heel wat kijkers van Pano momenteel denken. “Wat er in die uitzending gebeurd is, is niet correct. Men smeert mij allerlei zaken aan. Racisme, antisemitisme, … noem maar op. Compleet van de pot gerukt. Bovendien gaat het over verschillende strafbare feiten. Ik vind het gortig en platvloers dat de openbare omroep mij dit aanpraat. Voor en tijdens Pano zei ik het al en ik zeg het nu nog eens: ik ben geen racist of antisemiet. Maar ik zeg wel waar ik voor sta. Daarom ga ik terugslaan. Ik beraad mij over gerechtelijke stappen tegen de VRT want deze hele uitzending - verknipt en geplakt en gebaseerd op manipulaties van zogeheten authentieke chatkanalen - is pure laster en dat pik ik niet.”

Daarmee ontkent Van Langenhove opnieuw in één adem elke betrokkenheid bij de kwetsende en racistische afbeeldingen die getoond werden in Pano. “Ik hoef mij ook helemaal van niets of niemand te distantiëren. Wat getoond is, komt niet uit de echte groep van Schild & Vrienden”, houdt hij vol. “Wat ik in die reportage zag, zijn gortige platvloerse beelden waar niks grappigs aan is. Of toch zeer weinig. Schild & Vrienden heeft hier dus niets mee te maken.”

Maar zou hij leden aanpakken mochten zij nazistische prenten delen? “Dat doen ze niet en kunnen ze zelfs niet. In de geheime groep, die ik zelf beheer, moet je toestemming krijgen vooraleer een afbeelding voor iedereen zichtbaar wordt. Dit soort zaken kunnen dus niet bij ons gebeurd zijn. Mogelijk is het een valse pagina, een kopie van de onze. Maar al die getoonde ‘memes’ zijn bij mijn weten niet in onze groep gepasseerd. Je vindt die prenten trouwens overal op Google.”

Volgens de twintiger heeft hij ook nog nooit iemand moeten verwijderen uit zijn 900 leden tellend clubje wegens te beledigende of xenofobe posts. “Mensen die te gortige dingen plaatsen moeten wegsturen? Integendeel zelfs. Zulke mensen zouden zelf weggaan bij Schild & Vrienden omdat wij gewoonweg geen extreemrechtse vereniging zijn.”

Stijn Everaert

Zou hij zich opnieuw een half jaar laten volgen door Tim Verheyden, de Pano-reporter die deze uitzending maakte? “Goh, nee… Dat zou moeilijk zijn, hé. Ik wist dat ze ons op een bepaalde manier zouden neerzetten. Maar dit is echt erover. Daarom ga ik er nu ook tegen in.”

Van Langenhove geeft wel toe dat hij het genoemde Aalsterse Schild & Vrienden-lid Stijn Everaert kent. Everaert gaf deze ochtend zijn plaats op de lokale N-VA-lijst voor de komende verkiezingen op na alle commotie over de uitzending. "Ik kan moeilijk geloven dat die afbeelding ook in onze groep stond. Ik herinner me het alvast niet", zegt Van Langenhove. "Ik heb hem ook nog niet gehoord. Bovendien word ik sinds gisteren langs alle kanten gebeld, gemaild en bestookt met berichtjes. Op Facebook - waar ik plots geblokkeerd ben - staan nog 600 berichten open. Ik kan die wel lezen, maar niets beantwoorden. Frustrerend."

Ook zijn ouders hebben de reportage gezien en de reacties gevolgd. “Maar daar wil ik niets over kwijt. Mijn politieke agenda staat los van hen. Of ze bezorgd zijn over mijn veiligheid? Ik denk dat er wel meer mensen in Vlaanderen bezorgd zijn over mijn veiligheid, maar dat ben ik gewoon. Kijk, ik heb heel veel positieve reacties gekregen en natuurlijk ook de gebruikelijke doodsbedreigingen en haatreacties vanuit linkse hoek. Maar die krijg ik al lang. Dat ben ik echt al gewoon.”

De twintiger zegt het alsof alles zomaar van hem afglijdt. Terwijl half Vlaanderen deze ochtend zijn naam door Google haalde om meer te weten te komen over deze student/loodgieter die vorige zomer de Hongaarse premier Viktor Orban de hand kon schudden.

“Voor deze reportage er kwam, wist ik al wat er zou gebeuren”, stelt hij. “De mensen die voordien achter ons stonden, staan nu nog meer achter onze standpunten. Zij die tegen waren, moeten nog minder van ons weten. Ik aanvaard dat.”

Heeft hij dan echt zo’n olifantenvel als een doorgewinterde politicus met 30 jaar ervaring? “Dat merk je toch zelf, aan de manier hoe ik hier sta”, knipoogt hij zelfzeker. Het lijkt er dan ook op dat hij zich geen zorgen maakt over het gerechtelijk onderzoek dat het Gentse parket intussen opende. “Een uitnodiging om naar het commissariaat te gaan voor een verklaring? Och, dat mag. Ik ga graag bij de mensen op bezoek.”

Ook over zijn lot als lid van de raad van bestuur van de UGent maakt hij zich amper zorgen. “Het motto van de UGent is toch 'durf denken'? Wel, ik DURF (verheft opnieuw zijn stem, red.) denken.” Of hij na dit alles dan toch geen politieke ambities koestert? “Ik ben nu al de verpersoonlijking van mijn politieke ambitie. Je hoeft absoluut niet in de partijpolitiek te zitten om aan politiek te doen, vind ik.”

"Absurd"

Vanavond was Van Langenhove ook nog te gast bij VTM Nieuws. “Ik steek me inderdaad niet weg, nee. Waarom zou ik? De VRT moet heel beschaamd zijn over wat er gebeurd is. Wij hebben ook alles gefilmd om achteraf duidelijk te kunnen maken waar er geknipt en geplakt is om bepaalde zaken in een ander daglicht te stellen. Maar op een bepaald moment heeft de VRT onze cameraman laten wegsturen door security-personeel. Bovendien zouden ze ook nog een maand langer opnemen en pas in oktober op antenne gaan, maar plots moest het heel snel gaan. Wat de afgelopen 24 uur gebeurd is, is gewoonweg absurd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234