Woensdag 27/01/2021

Klimaat

Scherp debat in Vlaams Parlement over wegstemmen nieuw Europees klimaatdoel

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).Beeld BELGA

Terwijl hun federale collega’s alle aandacht naar zich toe zogen, debatteerden de Vlaamse parlementsleden aan de overkant van de straat vandaag eveneens op het scherpst van de snee. Op de agenda stond de vraag waarom België tegen een scherpere Europese doelstelling op het vlak van energie-efficiëntie stemde.

De Europese Unie moet tegen 2030 32 procent van haar energieverbruik uit hernieuwbare bronnen halen, terwijl ze dan ook 32,5 procent minder energie moet verbruiken. Dat staat in het politieke akkoord over enkele nieuwe energierichtlijnen dat de Europese lidstaten en het Europees Parlement gesloten hebben en dat gisteren formeel goedgekeurd werd door de lidstaten.

Dat België als een van de weinige lidstaten tegen de energie-efficiëntierichtlijn stemde, stuit op onbegrip. Bovendien heeft ook Vlaanderen zich verzet heeft tegen die scherpere ambitie. Groen noemde dat het bewijs dat de Vlaamse regering “geen ambitieus klimaatbeleid” voert. Ook sp.a vindt de houding van België en Vlaanderen onbegrijpelijk en stelt dat de daden van de regering haaks staan op de gemaakte beloftes op het vlak van klimaat en energie.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois counterde de kritiek van de oppositie. Hij verduidelijkte eerst dat niet alleen Vlaanderen, maar ook de andere gewesten en het federale niveau tegen waren. Hij hamerde er verder op dat de maatregelen die de Vlaamse regering heeft genomen en ook plant in het Vlaamse klimaat- en energieplan “enorm verregaand” zijn.

Lees ook

Alleen België en Tsjechië keuren nieuw Europees klimaatdoel af: “Bijzonder cynisch na klimaatmars.”

Claim the Climate brengt minstens 65.000 mensen op de been: “Politici, get your shit together.”

Dat Vlaanderen zich toch heeft verzet tegen de scherpere doelstelling op het vlak van energie-efficiëntie heeft volgens hem te maken met het feit dat Vlaanderen zich niet wil engageren tot beloftes die ze misschien niet kan waarmaken, zeker omdat er ook boetes staan op het niet halen van die doelstellingen. N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele verwoordde het zo: “Liever dat we minder beloven en meer doen, dan dat we de hogere beloftes niet kunnen waarmaken”.

Oppositieleiders Bjorn Rzoska (Groen) en Bruno Tobback (sp.a).Beeld BELGA

Toch is ook niet iedereen in de meerderheid zo gelukkig met die neen-stem. Zo plaatste CD&V kanttekeningen en sprak Open Vld zelfs van “een blamage”. Ook Open Vld-minister Bart Tommelein “had het liever anders gezien”. “Ik ben niet zo gelukkig dat we als quasi enige land tegen gestemd hebben”, klonk het. De Open Vld’er geeft de Europese instellingen ook een waarschuwing mee: ambitieus zijn mag, “maar je moet opletten dat je de mensen mee hebt en dat je niet top-down steeds hogere ambities oplegt”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234