Maandag 20/03/2023

Scheppen is niet zo makkelijk

jeugdtheater

fletse stukjes regenboog van luxemburg

Wilrijk

Van onze medewerkster

Annelies De Waele

Stukjes weggevlogen regenboog, klonken alle titels maar zo veelbelovend. Want in het geval van luxemburg blijft het bij veel stukjes en weinig vliegen.

Nochtans zitten er twee verhalen in deze voorstelling. Het eerste, 'De schepping van de vlinders', is van Gioconda Belli, politiek geïnspireerde prozaschrijfster en dichteres uit Nicaragua. Dit door luxemburg voor kinderen bewerkte verhaaltje heeft ook een geëngageerde ondertoon: tegen het kunstmatig opdelen van mensen en dingen, en voor de creativiteit van het experimenteren. Weg met de dictatuur, zeg maar.

De opstandeling is hier de kleine Arno. Hij is een van de 'Uitvinders van Alle Dingen', zij het dat hij het iets creatiever wil aanpakken. Hij wil de kleuren van bloemen en de vleugels van vogels mengen. Wat eerst niet mag van zijn meester, lukt hem toch. En met goed gevolg, want zo komen de vlinders op de wereld.

Het verhaal is poëtisch-exotisch, deze voorstelling poogt dat ook te zijn. Terwijl Aagje Dom en Jan Bollen voor zich uit vertellen, zit muzikant-componist Abdelkader Zahnoun op de achtergrond te tokkelen. Nu en dan komt hij eens tussen, voor een grapje. Op de scène liggen doeken opgehoopt, de acteurs dragen chique mantels.

Zo kleurrijk en warm de attributen, zo kleurloos en koel de vertelling. Bollen en Dom slagen er niet in de juiste toon te vinden en het geheel boeiend te houden. Het reuzegrote speelvlak gaat veeleer met hen aan de haal dan omgekeerd. Het omzetten van Belli's poëzie naar iets beklijvends, mislukt. Wat de acteurs zeggen, spat uiteen, als de (li)bellen die ze blazen, alsof ze zelf niet in hun schepping geloven. Jammer.

Voor de overgang naar verhaal twee - van Said, over een bloem die op zoek gaat naar een kleur - worden de doeken als wasgoed over een touw gehangen en wordt de vloer bekleed met tapijt. Maar ook die inkleding draagt niet helemaal. Er wordt weliswaar beter geacteerd en de matte glans maakt plaats voor humor en beweging. Maar om het tij van de hele voorstelling nog te doen keren, is het wat te laat. Geen vlinders in de buik, nee.

Drie jaar geleden bracht luxemburg hetzelfde materiaal in een naar verluidt andere, betere vorm. Misschien heeft deze nieuwe versie nog wat opwarming nodig. "Iets moois maken, is moeilijk", klinkt het bij het begin van deze scheppingsverhaaltjes. Inderdaad.

WIE: luxemburg, met Jan Bollen, Aagje Dom en Abdelkader Zahnoun. Regie: Arlette Van Overvelt WAT: Stukjes weggevlogen regenboog, vanaf 6 jaar WAAR EN WANNEER: Tot 17/11 op tournee. Reserveren en info: 03/270.34.90 of luxemburg@yucom.beONS OORDEEL: De acteurs blijven met de poëtische verhalen steken bij een vrij matte vertelling.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234