Dinsdag 17/09/2019

Schepenen willen betwiste uitgaven terugbetalen

Het Antwerpse college van burgemeester en schepenen heeft beslist om zijn privé-uitgaven met kredietkaarten van de stad collectief terug te betalen aan de stadskas. Dat verklaarde burgemeester Leona Detiège (SP.A) gisteren op een persbriefing, waar ze een aantal geruststellende maatregelen aankondigde die de schandaalsfeer in de Scheldestad moeten ontzenuwen.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Detiège benadrukte dat alle leden van het college volledig te goeder trouw hebben gehandeld en zich hebben gehouden aan de richtlijnen voor het gebruik van de kredietkaarten. Die werden overigens opgesteld door stadsontvanger Roger Bekaert, een van de topambtenaren tegen wie een tuchtprocedure is gestart. "Nee, we hebben geen fouten gemaakt", zei de burgemeester. "Maar om de polemiek te stoppen hebben we vanmorgen besloten alle uitgaven waarover discussie is ontstaan, zoals kledij of geboortekaartjes, terug te betalen." Volgens schepen van Financiën Luc Bungeneers (VLD) valt het niet uit te sluiten dat sommige schepenen "al dan niet bewust werden misleid door bepaalde topambtenaren".

Agalev-voorman Jos Geysels had eerder op de dag de twee Antwerpse groene schepenen, Erwin Pairon en Chantal Pauwels, opgeroepen de betwiste aankopen terug te betalen. In het college besloot men daarop tot een gezamenlijk gebaar, zodat de groene schepenen niet zouden worden geïsoleerd. "We willen solidair zijn met diegenen die vinden dat we een louteringsprocedure moeten ondergaan", verklaarde Detiège.

De saga over mogelijke misbruiken met Visa-kaarten van de stad begon weken geleden. Aanvankelijk was vooral de top van de stedelijke politie het mispunt van kritiek, later doken verhalen op over privé-uitgaven met Visa-kaarten door stadssecretaris Fred Nolf, de hoogste ambtenaar van de stad, die inmiddels zijn ontslag heeft ingediend. Het Vlaams Blok deed er dinsdag nog een schep bovenop door op een persconferentie details te geven over het Visa-kaartgebruik van de schepenen. Theoretisch zijn de betaalkaarten bedoeld voor 'kosten eigen aan het ambt', maar uit de gegevens van het Blok bleek dat bepaalde schepenen met hun kaart ook parfum, een handtas, een smoking, champagne, hotelovernachtingen, schoenen, geboortekaartjes, cadeaus aan andere schepenen en brilmonturen hadden gekocht. De Blokkers maakten gewoon gebruik van hun inzagerecht als gemeenteraadslid om de Visa-gegevens op te vragen bij de dienst van de stadsontvanger.

Een interne nota, opgesteld door stadsontvanger Bekaert, leert dat de betaalkaarten bedoeld zijn voor "kosten die een mandataris of ambtenaar onmiddellijk dient te betalen en die specifiek zijn voor het uitoefenen van zijn mandaat of opdracht" en dus "zeker geen vorm van bijkomende vergoeding". Bedoelde kosten mogen niet verward worden met de kosten voor dienstreizen of receptie- en representatiekosten, waarvoor een apart budget bestaat. Onder kosten eigen aan het ambt vallen volgens de nota-Bekaert onder meer "restaurantkosten, kledij, schoenen, boeken, etenswaren, bloemen en relatiegeschenken".

Vanwege de heisa over de Visa-kaarten besloot het college ook de aangekondigde procedure om een gedragscode op te stellen voor het gebruik van betaalkaarten te versnellen. Die code moest aanvankelijk op 30 juni klaar zijn, maar moet nu al op 28 maart op het bureau van de burgemeester liggen. Burgemeester Detiège kondigde voorts aan dat het college beslist heeft een tuchtcommissie op te richten naar aanleiding van de bevindingen van schepen Tuur Van Wallendael (SP.A) over mogelijke malversaties met geld van de stedelijke vzw Soma. Van Wallendael, tevens voorzitter van Soma, ontdekte dat de drie topambtenaren van de stad middelen voor 'beleidsondersteuning' misbruikt zouden hebben voor privé-doeleinden. De tuchtcommissie bestaat uit enkele hoge stadsambtenaren en enkele externe deskundigen en moet op 26 maart al een eerste verslag indienen.

Detiège: 'We willen solidair zijn met diegenen die vinden dat we een louteringsprocedure moeten ondergaan'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234