Vrijdag 17/01/2020

Antwerpen

Schepen tappen elektriciteit af: factuur van 12.000 euro voor 77-jarige

François De Wit (77) maakt zich zorgen over het kleine fortuin dat hij moet betalen. "Ik wil zwart op wit zien dat het in orde is." Beeld Eric de Mildt

Een elektriciteitskast zadelde een Antwerpenaar van 77 op met een factuur van haast 8.000 euro. Al twee maanden zeggen Engie Electrabel en Eandis dat ze de zaak onderzoeken, maar vorige week ontving François De Wit een nieuwe factuur van 4.000 euro. "Voor zoveel geld heb je al een kleine auto."

Vanuit zijn flatje op de gelijkvloerse verdieping heeft François De Wit (77) een prachtig uitzicht op het Willemdok, aan het Antwerpse Eilandje. Er drijven boten op het water, vanuit zijn fauteuil ziet hij het MAS, de zon valt gezellig binnen. Er is één iets dat het hele panorama verpest: de elektriciteitskast die recht tegenover zijn deur staat, aan de overkant van de straat. Schepen kunnen er elektriciteit afnemen - blijkbaar op zijn kosten.

"Ik word er ziek van", zegt De Wit als hij zijn deur opent. "Ik was al geen grote eter, nu eet ik helemáál niet meer. Vannacht heb ik maar drie uur geslapen, want je bent daar altijd mee bezig."

De Wit kreeg in juni een brief van Engie Electrabel over een contract voor een elektriciteitskast. Hij stapte naar de energieleverancier met de boodschap: "Luister, ik heb geen boot." Op 5 september kreeg hij een factuur in de bus: 7.934,47 euro, te betalen vóór 23 september. Hij is de dag nadien onmiddellijk opnieuw naar Engie Electrabel gestapt. "Daar zeiden ze tegen elkaar: 'Oei, die heeft een verkeerd contract'," vertelt De Wit.

Doordat hij de eerste factuur niet betaalde, kreeg François een aanmaning. "Als ik niet zou betalen, gingen ze mijn elektriciteit afsluiten. Toen ik om uitleg vroeg, zeiden ze: 'Maak u geen zorgen, dat is die kas die we gaan afsluiten.'"

In totaal is François De Wit sinds begin september al acht keer op pad geweest om uitleg te vragen bij Electrabel en Eandis. "Ik schaam mij telkens ik daar binnen kom. Elke keer hoor ik hetzelfde: 'Wij kunnen er niets aan doen, het is in behandeling.' Bij Eandis zeiden ze: 'Uw naam staat op die factuur, dan moet u die betalen.' Bij Electrabel zeiden ze: 'Vraag uitstel.' Maar waarom zou ik dat doen, ík heb die elektriciteit niet verbruikt! Vorige week zat er een nieuwe factuur in mijn bus."

Ze ligt op De Wits eettafel: 3.877,26 euro, te betalen vóór 9 november. "Voor zulke bedragen heb je al een kleine auto", zucht hij. "Ik woon alleen, mijn vrouw is vijf jaar geleden overleden. Ik kan die bedragen toch nooit verbruiken? Ik ga niet met een kabel naar de overkant van de straat, waarom zou ik?"

Doordat er maar geen schot in de zaak kwam, stuurde zijn neef Alphonse De Koninck een e-mail naar de federale ombudsdienst voor energie. "Als dit nog lang duurt, gaat die mens er volledig onderdoor. Ik vind dit echt een verschrikkelijk verhaal, een bedrijf als Electrabel onwaardig", schreef hij. "Hopelijk komt dit tot een goed einde en krijgt die mens voor alle leed en ellende die ze hem hebben aangedaan een flinke compensatie. Ik zeg zo maar iets, een jaar gratis elektriciteit bijvoorbeeld."

'Niet gerust'

Bij Eandis zegt woordvoerder Jean-Pierre Blomme dat ze de zaak nakijken. "Als het onze fout is, zullen we dat rechtzetten en melden aan de leverancier." Geetha Keyaert, woordvoerder van Engie Electrabel: "Normaal gezien zetten we in zo'n situatie de facturatie meteen stop. Uiteraard moet die man die factuur niet betalen."

François De Wit is er niet gerust op: "Ik wil zwart op wit zien dat het in orde is, want aan de telefoon heb ik al genoeg gehoord dat het in orde komt, waarna ik wel weer facturen ontvang. Zolang ik geen brief krijg, is het voor mij niet goed."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234